Sport

2015.10.15. 18:19

Péntek délután kezdődik a Mecsek Rallye

A péntek délutáni, Széchenyi téri rajtceremóniával, majd az ezt követő prológgal kezdődik a 49. Mecsek Rallye.

bama.hu (Forrás: mecsekrallye.hu)

Bár a bajnoki cím már eldőlt az országos ralibajnokság első osztályában (ORB), az első helyet megszerző Herczig Norbert sem hagyja ki a Pécs-környéki száguldást – igaz, nem a Skoda Fabia R5-tel jön, hanem egy olyan géppel (Skoda Felicia Kit-Car), amellyel még 1999-ben versenyzett.

A mezőnyre szombaton és vasárnap összesen tizenegy gyorsasági szakasz vár, az első napon nyolcat, a másodikon hármat teljesítenek a résztvevők. Akad köztük két olyan is, amelyek a nézők elől elzárt területen zajlanak: a Trefort-pusztai, valamint a pécsváradi – utóbbinak az elejét, a városi 2,5 kilométert még megnézheti a közönség.

A részletes programot itt nézheti meg.

Hova menjek nézőként a Mecsek Rallye idején?

PÉNTEK

A pénteki napon az ünnepélyes rajtceremóniával veszi kezdetét a verseny programja. Ez 14:30-tól a Széchenyi téren lesz megtekinthető. Aki szeretné itt megnézheti a versenyzőket és az autókat amint átgördülnek a rajtdobogón. Azonban azok számára akik valódi versenytempót is akarnak látni, azoknak mindenképp a prológot érdemes meglátogatni. A pogányi reptéren kialakított pályán, versenyen kívül, csak a közönségnek , a látványt előtérbe helyezve autóznak majd a párosok. Ezen felül betétfutamok, például motoros streetfighter show, formula autó és gokart bemutató, valamint egyéb érdekességek fokozzák majd a hangulatot.

SZOMBAT

Gy 1,5 Nyárásvölgy:
A szakasz egyik leglátványosabb pontja a kővágószőlősi elág, ahonnan a szűk erdei rész felől érkeznek majd az autók. Pécstől csak pár perc autóútra van ez a rész, és itt szinte mindig van látvány. Aki kicsit beljebb sétál, az technikás kanyarkombinációkat tekinthet meg, amik a várható eső miatt, sarasak és csúszósak lesznek. Leginkább ezt a részt, a pálya közepét ajánljuk megtekintésre.

Gy2,6 Orfű
*
A leghosszabb szakasz, és talán itt van a legtöbb néző barát hely. Rögtön a rajt után a strandparkolóba érkezik a mezőny. Itt mindig hatalmas tömeg gyűlik össze, nem véletlenül, a visszafordító kanyarokat komoly erőcsúszásokat bemutatva veszik a versenyzők. Aki kicsit tempósabb, technikásabb részeket kíván nézni, annak ajánljuk a dollár utcai elágazást, ahová egy tempós bal kanyarból érkeznek az autók. Szintén látványos lehet az orfűi elág, ahol egyszer balra-egyszer jobbra megy majd a versenyautó, a körgyors kialakítása végett. Aki az igazán nagy tempót kedveli, annak az abaligeti elégazás utáni fennsík gyors kanyarjaiban lehetősége van akár végsebesség közeli állapotban száguldani látni a versenygépeket. Ha valaki nem szereti a körjellegű pályákat,akkor az orfűi elég utáni remeteréti visszafordítós kanyarokat javasoljuk. Árpádtető felé közeledve előbb a remeteréti, majd a lapisi elág következik ,mindkettő egy legendás hely, a versenyzők által nagyon kedvelt kanyarokkal. A célhoz közeli árpádtetői kanyarok gyakorlatilag a látvány kifogyhatatlan tárházai itt csak látványos kanyarokat találni, gyakorlatilag itt nem létezik rossz választás.

Gy3,7 Trefort puszta
*
A nézők elől szigorúan elzárt terület!

Gy4,8 Pécsvárad
*
Azok számára ajánlják ezt a szakaszt, akik nem csak a versenyt kívánják nézni, hanem családjukkal barátaikkal egy kellemes napot eltölteni, jó programok , ételek, italok mellett. Ez idei évben ugyanis a városból a Leányvásár patinás rendezvénye mellől indul a gyorsasági szakasz. Egyébiránt ennek a pályának csak ez a 2,5 km-es része látogatható a publikum számára, az erdei szakaszok nézők elől elzárt területek.
Fontos említeni hogy a délutáni gyorsaságikon már nem csak a Historic EB és az Országos Rallye Bajnokság mezőnyét, hanem a rallye2 autóit is láthatják a nézők. Az ő számukra szombaton véget is ér majd a küzdelem, a Széchenyi téri céldobogón 19:46-kor lesz majd látható a díjkiosztó, ahová szintén várunk minden szurkolót, tapsoljuk meg együtt a versenyzőket!

Akik esetleg nem terveznek gyorsasági szakaszra kilátogatni, de megnéznék a dübörgő rali kocsikat, azok számára ideális lehet a szervízpark, az Expo Center területén, ahol láthatjuk a csapatokat szerelni, felkészíteni az autókat a pályákra, elhárítani az esetleges sérüléseket. Szombaton 11:06, 16:12 és 18:42 lesz az az időpont amikor itt állomásoznak a versenyautók.

VASÁRNAP

Gy9,11 Árpádtető

A szombatihoz képest megfordul Árpádtetőn a menetirány, az itteni kanyarokat most dombnak felfelé kell abszolválni, egészen a remeteréti elágig. Fontos megemlíteni, hogy ebben az irányban a lapisi elágazó igazán látványos, a kocsi ugyanis a szó legszorosabb értelmében kiugratnak majd a remeteréti útra. Ahogy szombaton, úgy ezen a napos is parádés hely lehet a remeteréti elág. De talán a legfrekventáltabb hely a régi szentkúti hegyi versenypálya lehet, amin ráadásul lefelé kell majd terelni a gépeket. A pálya célkanyarja nagyon trükkös, érdemes ide jönni, tavaly rengeteg megforgás történt. Ez lesz a verseny utolsó szakasza is, ahol nagy csata várható, lévén a magyar bajnokság szabályai szerint az utolsó gyorson elért helyezések plusz pontokat jelentenek!

Gy10 Bakonya
*
Az előző naphoz képest megfordul a pálya iránya, és ezúttal nem mennek fel Nyárásvölgy felé az autók, hanem a Baranya Kupás iránnyal megegyezően a kővágószőlősi elágnál Bakonya felé veszik majd az irányt. Fontos megemlíteni, hogy itt csak egyszer jönnek majd el a nap folyamán az autók.

Célceremóniák
*
Akik meg akarják tekinteni testközelből kedvenceiket ünneplés közben, azok feltétlenül látogassanak el a Széchenyi térre ahol a Historic 11:39 kor az Országos Magyar Rallye Bajnokság 12:14-kor lesz látható.
Akik a délelőttöt inkább a szervízparkban töltenék azok 8:20 kor és 11:14-kor csodálhatják meg a versenyzőket és gépeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!