Közélet

2015.11.24. 12:52

Valamivel nagyon molyolnak a Konzum előtti buszmegállóban

Látványosan készül valami a Konzum áruház melletti buszmegállóban. Mivel olvasóink és mi is kíváncsiak voltunk a részletekre, felkerestük az illetékeseket.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Miután elsődleges információink szerint új elektronikus utastájékoztatót szerelnek a buszmegállóba, a pécsi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt.-hez fordultunk kérdéseinkkel. Arra szerettünk volna választ kapni, ha igaz a hír, mit lehet még tudni a berendezésről: mire lesz jó, hogyan működik majd, illetve terveznek-e több ilyet. Kérdéseinkben a felmerülő költségeket is firtattunk.

A társaságnál azonban egyelőre türelemre intett minket. A Zrt.-nél ugyanis közölték, a fejlesztés részleteiről a jövő hét első felében tartanak sajtótájékoztatót, addig nem áll módjukban több információt megosztani. Annyit azonban elárultak, hogy jó helyen tapogatózunk, mivel a jelenleg már működő utastájékoztatási rendszer további fejlesztését tervezik, és ennek a kivitelezési munkálataival találkozhat a belváros több részén az utazóközönség.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Tüke Busz Zrt. utastájékoztató rendszere tavaly teljes megújuláson esett át. A társaság valamennyi buszára LED-es kijelzők és hangosbemondók kerültek (hat járműre utasszámláló szenzorokat is szereltek), az uránvárosi pályaudvar pedig nagy méretű digitális táblákat és egy valós idejű információkat nyújtó, elektronikus buszkövető rendszert kapott. Minden járműbe GPS-jeladó került, amelyeknek köszönhetően bárki utánanézhet, merre járnak éppen a pécsi buszok. A Menőbusz nevű programmal megtekinthető az egyes járatok útvonala, menetrendje, a közlekedő buszok pozíciója és haladási iránya. Az útvonaltervezővel is kiegészített szolgáltatás számítógépen és okostelefonon is elérhető.

A csaknem félmilliárdos beruházás szinte teljes egészét uniós forrásból fedezték.

Mindössze két busszal kezdődött

Bár nyilván vannak hibái, a pécsi tömegközlekedés nagy utat tett meg az elmúlt kilencven évben. Ahhoz képest, hogy 1926. augusztus 19-én az akkori közlekedési részvénytársaság két Renault típusú alvázra épített autóbusszal megindította a rendszeres autóbusz-forgalmat a Széchenyi tér és a köztemető között, ma több mint 162 kilométer hosszúságú vonalhálózaton jóval több busz járja a város útjait. Jelenleg is folyik a zöld Volvók forgalomba állítása, egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón elhangzott: a Volvók mindegyikének tavaszig tartó üzembe állítását követően összesen 48 csuklós, 123 szóló és négy midibusz teljesít szolgálatot Pécsett, a buszok átlagéletkora pedig nyolc év alá csökken. Ugyan a buszokon túl a megállókban is történt változás, arányaiban jóval kevesebb. A tervezett fejlesztések ezért remélhetőleg a várakozást is kellemesebbé teszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!