Közélet

2015.12.17. 17:12

Szulejmán, Nagy Lajos és Vasarely a híd alatt

Ezúttal a Siklósi úti felüljáró környékén hozott némi színt az elmúlt napok szürkeségébe a korábban a Magasház körüli paravánt pécsi nevezetességekkel dekoráló csapat.

Gűth E. (Dunántúli Napló)

A nyáron Vasarely, Breuer és Weöres portréját, ezúttal Szulejmán, Nagy Lajos és ismét Vasarely arcképét festették fel.

A kezdeményezés ötletgazdája, Salamon Péter szerint Victor Vasarely azért is van ennyire az akcióik fókuszában, mert a képzőművész Színes város című tanulmányának gondolatait teljesen a magukénak érzik. Azaz a művészetet és a szépséget az utcára kihozva kell a városlakókkal megosztani. A szervező azt is elmondta, hogy a Magasház régóta tervezett és, úgy tűnik, ezúttal valóban egyre közelgő bontása miatt új felületet kellett keresniük. Ebben a város segítségét kérte a Pécs 2010 Egyesület, és így találták meg a mostani helyszínt.

Salamon Péter szerint még mindig a program elején vannak, a jövőben még nagyobb felületeket szeretnének színesebbé, a pécsiek számára szimpatikusabbá tenni. Ehhez várják a támogatók, lakóközösségek jelentkezését is, illetve a várossal is újabb együttműködéseken dolgoznak.

A Magasház körüli festmények sorsa egyelőre bizonytalan. Ezek az alkotások nem az örökkévalóságnak szólnak, a felhasznált anyagok sem teszik ezt lehetővé, az időjárás miatt a pozdorja nemsokára úgyis megadja magát. A képeket azért szívesen felajánlják, ha van rá jelentkező.

Szándékosan nem túl komoly

Mindössze néhány napra volt szüksége Koch Ádámnak, hogy a Siklósi úti felüljáró pilléreit színesebbé tegye. Ádám nem tartja magát street artosnak, inkább dekoráló művészetként tekint a mostani feladatára. A képeket ezúttal szándékosan nem tervezték és készítették túl komolyra. A játékosság egyáltalán nem egyenlő a tiszteletlenséggel. A felfestett képek stílusa leginkább az Egyesült Államokban elterjedt bobblehead-­figurákra emlékeztet. Ezeknek a kis méretű, bólogatós szobroknak a testhez képest a fej túl van méretezve, és az arcok jellemző vonásait a karikaturisták eszköztárával erősítik fel a készítők.

A későbbiekben létrehozandó alkotásokra már pályázatot fognak kiírni a szervezők, és más művészeket is be szeretnének majd vonni a programba.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!