Közélet

2016.01.21. 09:03

Nem kevesen szívják és dobják el a cigit

Nincs buszmegálló cigarettázó ember és csikk nélkül. A forgalmas pécsi helyeken szemet szúróan sok van mindkettőből.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Harminc pécsi buszmegállóban egészen bizonyosan jártunk az elmúlt három napban. Figyeltük, hányan dohányoznak, dobják el a csikket az utcán, s kérdezgettünk a várakozókat arról, mit gondolnak a tiltásról, s hogy sokan bagóznak rá. Ahol volt legalább két-három ember, ott dohányzó is volt, a legforgalmasabb megállókban pedig sok volt a csikk. Más elhullajtott szemét is volt, de ha a cigimaradványok nem lettek volna, egészen tiszta lett volna a terep.

A Biokomnál azt mondták, kiemelten kezelik a megállók takarítását, figyelembe véve a gyalogosforgalom nagyságát. A Konzum előtti megállókat például napi háromszor, a Dömörkapunál lévőt heti egy alkalommal tisztítják. Ha kell, változtatnak ezen.

„Értelmetlennek tartom a tiltást, és bizony rágyújtok a megállóban, persze nem fújom senki szemébe vagy orra alá a füstöt, és a csikket se dobom el az utcán” – mondta Rapp Mónika. A középkorú pécsi nő egy éve Olaszországban gyerekvigyázó, itthon nővér volt, ki is emelte, hogy Olaszországban nem tilos a dohányzás a megállókban. Szerinte elég helyen tiltják idehaza, az éttermekre vonatkozót érthetőnek is tartja, de a „megállósat” már a privát szféra megsértésének.

Krausz Szabina is dohányzik a megállóban, de ügyel arra, hogy távolabb legyen másoktól, mert ő sem szereti, ha ráfújják a füstöt. A csikket is eldobja, ha úgy jön ki a lépés. Tud a tiltásról, egyetért vele. Nem büntették még meg, pár éve látott razziát, gyorsan eldobta a cigit, megúszta.

Fanni modellkedő középiskolás lány. Ő és barátnője is dohányzik, a tiltással nem foglalkoznak, és el is dobják a csikket.

Hegedűs Dezső már nyugdíjas, zavarják a dohányosok, és hogy szanaszét dobálják a csikket. Egy fiatal egyetemista lány dohányos, de nem tenne olyat, hogy a megállóban gyújt rá, tekintettel van másokra. Egyszer látott olyat, hogy valakit megbüntettek. A közterület-felügyelő megszólított egy fiatalt, aki nem oltotta el a cigit, hanem arról kezdett beszélni, hogy ez szabad ország, ő szabad ember, és szabad dohányoznia – ezt követően büntették meg.

Egy idős hölgy nem bánja, ha valaki a megállóban diszkréten szívja, de ne szemeteljen. Egyszer szólt három tinédzsernek, hogy ne fújják rá a füstöt, de már nem szól senkinek, mert a kis hölgyeknek állt feljebb.

Biokom: a kukák rendben vannak

Mivel szinte minden megkérdezett megjegyezte azt is, hogy szerintük nem megfelelő a pécsi megállókban lévő kukák állapota és mennyisége – nem beszélve a kinézetükről –, a Dunántúli Napló megkereste a városi közterületekért, köztük a buszmegállókért és az itteni hulladékgyűjtő edények kihelyezéséért is felelős Biokom Kft.-t. A cégtől azt írták lapunknak, hogy megfelelőnek tartják a buszmegállókban lévő hulladékgyűjtők számát és méretét. A Biokomnál hangsúlyozták, hogy a város köztisztasági állapotának folyamatos ellenőrzésével szerzett tapasztalataik szerint „a meghatározott ürítési gyakoriságok megfelelő tárolókapacitást biztosítanak”. A hulladékgyűjtő edények állapotát is megfelelőnek tartják, ugyanakkor beszélni kell arról is, hogy elég gyakoriak a szándékos rongálások. A garázdaságokat követően azonban – csakúgy, mint természetes elhasználódás esetén – a javításokról, pótlásokról késlekedés nélkül gondoskodnak a szakembereik.

Néhány éve szinte sehol sem szabad

A dohányzással kapcsolatos szabályok 2012 januárjától szigorodtak meg idehaza, azóta gyakorlatilag csak kijelölt helyeken, szivarszobában, otthon, illetve az utca, közterület nem tiltott részein lehet dohányozni. A megállókra vonatkozóan azonban egy jóval korábbi, 1999-es törvény szól a tiltásról. A nem dohányzók védelméről, dohánytermékek fogyasztásának szabályairól szóló jogszabály szerint a közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, arra kijelölt megállóban, illetve váróban, avagy nyílt légterű megálló esetén annak külső határvonalától számított öt méteres távolságon belül tilos a dohányzás.

A rendelkezések betartását az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzi. Dr. Tubák Zoltán, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője az mondta, a fenti szabályok megsértése esetén a jogsértőkkel szemben egészségvédelmi bírság szabható ki. Az egészségügyi hivatal az ellenőrzésekhez kérheti a közterület-­felügyelet segítségét is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!