Kultúra

2016.01.26. 16:26

Baksa Péter a fővárosba költözve ismerte fel, hogy hiányzik Pécs

A közelmúltban véget ért Made in Pécs Fesztiválon a Pécsről szóló dalok is versenyeztek – a szakmai zsűri az első díjat Tamás Éva Játéktára Pécsi Bácsi című dalának adta. A szövegíróval és zeneszerzővel, Baksa Péterrel beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Könnyen jött az írás? Vagy nagyon el kellett gondolkodni azon, hogy mi kerüljön bele végül a dalszövegbe?

– A zenekarban már korábban is gondoltunk arra, hogy jó lenne egy Pécs-dal, hiszen itt élünk, ez a mi városunk. A konkrét megírásban azonban sokat segített, hogy egy időre felköltöztem Budapestre – ott jöttem rá ugyanis, hogy mennyire fontos nekem Pécs, illetve hogy mennyire hiányzik. A szöveg is erre rímel: az van benne, ami nekem lényeges.

– Sok szép és könnyen megjegyezhető mondatot találunk a dalban.

– Azért ne felejtsük el, hogy ez alapvetően egy gyerekdal, a Tamás Éva Játéktára harmadik lemezén meg is található. Szóval ezért ilyen a szöveg.

– De ezzel párhuzamosan azért mégis csak van benne egy csomó kikacsintás a felnőttek felé, nem?

– Erre törekedtem. Érdekes, hogy ezúttal jóval előbb megvolt a szöveg, és a próbateremben találtuk ki, hogy milyen zene illik hozzá, így jött a bossa nova.

– A szakmai zsűri elismerése nyilvánvalóan jól mutatja, hogy rendben van a dal – a közönség hogyan fogadja?

– Tényleg szeretik. Nem akartam mindenképpen egy Pécs-himnuszt írni, amit majd nyilván mindenki kedvelni fog az ismerős helyszínek, ismerős hangulatok megemlítése miatt, azt írtam, ami nekem fontos, ami nekem eszembe jut a városról. Örülök, hogy sokan hasonlóan gondolkodnak erről a helyről.

– Lehet, hogy a siker miatt le is teszi a basszusgitárt meg a nagybőgőt, és elmegy dalszövegírónak?

– Dehogy, szó sincsen erről. A basszusgitárral már nagyon régóta foglalkozom, s ugyan szüleim képzőművészek, tehát én is ebbe az irányba indultam el, de aztán jött a szokásos történet: zenekar-alapítás barátokkal, ki legyen a basszusgitáros, hát az, akinek már volt egyetlenegyszer a kezében ez a hangszer – na, ez voltam én. Aztán persze az „egyéjszakás kalandból” szerelem lett, sőt, bejött a nagybőgő is, ezeken zenélek, és szerencsére van annyi munkám, hogy nem kell mást csinálnom.

– És melyik hangszert szereti most jobban?

– Egyszer az egyiket, más­szor a másikat. Ma este például Kaposvárra megyek, a Csiky Gergely Színházban a Jézus Krisztus Szupersztárban kell játszani basszusgitáron, úgyhogy ma biztosan ezé a hangszeré a szerelem.

Gordontanár és kamaraművész

Baksa Péter 1981-ben született Pécsen. A Belvárosi, majd a Mátyás Király Utcai Általános Iskolába járt, miközben négy évet tanult klasszikus gitárt a Liszt Ferenc Zeneiskolában. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába járt kerámia szakra, de a harmadik évtől egyre inkább a zene felé húzott – az érettségi után három évig szakmai gyakorlatot végzett az iskolában, immár nagybőgőn. A PTE Művészeti Karára járt gordontanár és kamaraművész diplomáját 2007-ben szerezte. Több zenekarban is játszik, így Tamás Éva Játéktárában, a Golestanban, a Trio Áfiumban. A kaposvári Csiky Gergely Színházban is játszik, a Jézus Krisztus Szupersztárban basszusgitáron, a Luxemburg grófjában nagybőgőn. Pécsett él a párjával, első gyermeküket várják.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!