Közélet

2016.02.08. 17:00

Nagyságrendekkel kevesebb a házasságkötés

Adókedvezmény csak a házastársaknak jár, de egyéb előnyei is lehetnek a boldogító igen kimondásának.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A hétvégén Baranyában is megkezdődött a házasság hete rendezvénysorozat (programlista a hazassaghete.hu weboldalon). Az eredetileg angol, hazánkban kilenc éve indított mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára.

Az, hogy nálunk is szükségét érezték a figyelemfelhívásnak, nem véletlen. A házasságkötések száma ugyanis Magyarországon az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, különösen a fiatalok körében: a KSH szerint a 25 év alattiaknál 2001 óta negyedére, 1990-hez viszonyítva pedig a tizedére esett itthon a házasok aránya. Ezt nem ellensúlyozta az együttélések száma sem: 1990-ben többen éltek csak házaspáros családban, mint 2011-ben házas és élettársi kapcsolatban összesen.

Itt kell azonban megjegyezni, hogy bár sokan úgy vélik, az együttéléshez képest nem jelent nagy különbséget a házasság, azért akadnak lényeges pontok. Tavaly óta például az első házasoknak adókedvezmény jár, ami két évig havi szinten ötezer forintot jelenthet. De persze nem ez az egyetlen előny: a házasság ugyanis olyan, mint egy vállalkozás. A két fél (pénzügyi) ereje összeadódik, és a pár együtt több dolgot érhet el (anyagilag is), mint külön-külön. A jogi összetartozás ráadásul összetartó erő is lehet, hiszen egy házasságot felbontani sokkal nehezebb, így mindkét fél érdekelt abban, hogy tartós és jól működő legyen a kapcsolat.

Bár az elköteleződés alapja nyilván nemcsak anyagi, hanem érzelmi vonatkozású is, meglepő, hogy Pécsett és Mohácson tavaly, azaz az első házasok adókedvezményének életbe lépését követően, jelentősen megnőtt a házasságkötések száma. Igaz, ezt ellensúlyozza Komló, ahol viszont csökkent. A másik furcsaság, hogy bár Komlónak elvileg 24-25 ezer lakosa van, Mohácsnak pedig 17 ezer, a frigyek számában szinte alig van különbség.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!