Sport

2016.02.21. 15:26

Mint a régi szép időkben: zsúfolt ház, parádés hangulat

A magyar női kosárlabda válogatott nagy csatában legyőzte Szlovákiát az Eb-selejtezők E csoportjának rangadóján a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Quigley Alexandria 27 pontjával oroszlánrészt vállalt a győzelemből, de a PEAC-Pécs játékosa, Raksányi Krisztina is sokat tett a magyar csapat sikeréért.

Szakács Miklós

Fotó:

Ugyan csak az Eb-selejtezők feléhez érkeztünk el szombat este, de mindenki tudta, hogy akár a csoport első helye is múlhat a Szlovákia elleni mérkőzésen. Nem is kellett félteni a játékosokat, remekül kezdte a találkozót Stefan Svitek csapata. Lendületesen játszottak Fegyvernekyék, ötletes támadásokat vezettek, ehhez pedig agresszív, jó védekezés társult. Nem is csoda, hogy viszonylag hamar időt kért a vendégek szövetségi kapitánya. A mieink egyedül Hruscsakovával nem tudtak mit kezdeni, a szlovákok magasembere mindenhonnan eredményes tudott lenni, igaz amikor a hazai közönség nagy-nagy örömére a PEAC-Pécs csereként beálló játékosa, Raksányi Krisztina bevágott egy hármast, nem nagyon foglalkozott senki a ponterős vendégjátékossal.

Négypontos előny jött össze tíz perc alatt, aztán viszont két olyan negyed következett, amit nem nagyon tudtunk hova tenni. A második etapban több mint öt percig nem esett magyar kosár, Szlovákia pedig apránként át is vette a vezetést. A félidő előtt azért sikerült kozmetikáznia Fegyvernekyéknek a támadójátékukon, bár a kilenc szerzett pont így is soványka volt. Akárcsak a nagyszünet után, ugyanis a harmadik negyedben is csak ennyit sikerült összehoznia Magyarországnak, még szerencse, hogy a vendégek sem szaggatták az istrángot, így ugyan a vezetést átvették, és tartani is tudták, de elhúzniuk nem sikerült. Ez jórészt annak volt köszönhető, hogy bár kosarat alig-alig tudott szerezni a magyar csapat, de harcosságával jól kompenzálta ezt a hiányosságot. Raksányi például többször is önszántából ment bele a darálóba, hogy labdát szerezzen, de Határ Bernadett is nagyot küzdött a palánkok alatt – nyolc lepattanóval zárta a mecset.

Az utolsó tíz perc előtt mindenesetre nagy kérdés volt, hogy melyik csapat kapja magát össze hamarabb. Az igazat megvallva, kéz-a kézben lódult neki a két fél. A szlovákok csereirányítója, Slamová "elhatározta", hogy csak hármasokat dob ezen az estén – az utolsó negyedben hatot vágott be –, de Quigley felvette a kesztyűt, mindig volt válasza.

Külön öröm volt, hogy a büntetőzés ezen az estén nagyon ment a magyaroknak, 14 kísérletből mindössze egyetlen maradt csak ki, emiatt legalább nem kellett izgulni egyetlen pillanatig sem. Az utolsó egy percben más miatt viszont nagyonis. Miután Fegyverneky és Licskai is bevert egy-egy trojkát, egy pontos előnnyel várhatta a magyar csapat az utolsó húsz másodpercet, és az utolsó szlovák támadást. A vendégek időkérése alatt azon morfondíroztunk, hogy vajon faultra játszik-e a magyar csapat, vagy inkább megpróbálja kivédekezni az ellenfél támadását. Végül ez utóbbi mellett döntött Svitek kapitány, és bár az utolsó másodpercekben az egyik szlovák kezében ott volt a győzelem, de nem volt tökéletes sem a dobóhelyzet, sem a kivitelezés, így jöhetett a jól megérdemelt ünneplés!


Magyarország–Szlovákia 65-64 (17-13, 9-11, 9-12, 30-28)
Kosárlabda, női Eb-selejtező. E csoport, 3. forduló.
Pécs, 3000 néző.
V.: Pourszanidisz (görög), Krejics (szlovén), Cavara (bosnyák).
Magyarország:
FEGYVENEKY 10/3, Simon Zs. 3, QUIGLEY 27/15, Zele 4, Krivacsevics 6. Cs.: LICSKAI 7/3, RAKSÁNYI 8/3, Határ, Horváth B., Dubei. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.
Szlovákia: BÁLINTOVÁ 5, D. Baburová 4, PALENIKOVÁ 10, HRUSCSAKOVÁ 16, Jurcenková 5 Cs.: A. Baburová 2, Palustna 2, SLAMOVÁ 18/18, Lukacsovicsová 2, Dudasová. Szövetségi kapitány: Maros Kovacsik.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 7-3, 8. perc: 13-9, 14. perc: 17-17, 17. perc: 19-22, 26. perc: 31-32, 32. perc: 40-39, 35. perc: 50-46.
A csoport másik meccsén: Portugália–Izland 68-56.

Az E csoport állása:
1. Magyarország 6
2. Szlovákia 5
3. Portugália 4
4. Izland 3

A magyar válogatott február 24-én Reykjavikban lép pályára a csoport utolsó helyén álló, eddig nyeretlen Izland ellen. Ezt követően hosszú szünet következik, és majd ősszel fejezi be a selejtezőket Stefan Svitek együttese. Előbb november 19-én Portugáliát fogadja, majd 23-án Szlovákiában zárul a sorozat, minden bizonnyal egy élet-halál meccsel a csoportelsőségért. A lépéselőny mindenesetre itt van.

Gyönyörű este volt! Amikor az ember még csak a Lauber felé sétált a mérkőzés előtt, már érezni lehetett, hogy hatalmas élményben lesz része. Kígyózó kocsisorok, a Megyeri-felüljáróig, a csarnok körüli kis utcákban sehol sem volt parkolóhely. Mint a régi szép, euroligás időkben. A meccsen pedig PEAC-os, PINKK-es, PVSK-s szurkolók együtt buzdították a magyar csapatot, mindenki szeme előtt ugyanaz a cél lebegett: győzelemhez kell segíteni a lányokat! Jó ilyenkor pécsinek lenni, amikor tömve vannak a lelátók, amikor fergeteges a hangulat. Ennek nem is lehetett más a vége, mint magyar győzelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!