Kultúra

2016.02.29. 17:43

A JESZ vadonatúj társulata pajzán történetekkel mutatkozik be

Premier lesz ma este a Janus Egyetemi Színházban: a 15 tagú új csapat egy magyaros falusi dekameront mutat be. A csapatból három szereplővel, a látását vesztett Kopa Marcellel, a gyógytornásznak készülő Faa Eszter Zsuzsannával és a testnevelés–földrajzos Tóth Benedek Ernővel beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Mi a mai darab eredete?
– Erdélyi, sárközi, csángóföldi és dunántúli gyűjtések. És valóban akad köztük jó néhány pikáns sztori, amit a szövegében sem cenzúráztunk, sőt, egyes jeleneteket illetően meglehetősen merészek leszünk, igaz, csak árnyjátékban.

– Kiknek ajánlanák a darabot?
F. E. Zs.: – Mókás, szomorú, frivol, de döntően elgondolkodtató történeteket adunk elő, és minden korosztály talál benne szórakoztató részeket.
K. M.: – Sokkal több ez, mint néhány izgalmas mese. A férfi és a nő kapcsolatának ezernyi színes szála kerül elő, hogy mennyire sebezhetők és mennyire kikapósak vagyunk.
T. B. E.: – A jelenetek önmagukban és összefűzve is értelmezhetők. Igen tanulságosak és némelyikkel érdemes lesz azonosulni.

– Egy vak fiatalember hogy találja föl magát a színházi közegben?
– Rengetegen segítenek, én pedig hatodikos általános iskolás koromtól keresem a szavakkal a szorosabb barátságot. Szavalóversenyeken indultam, diákszínjátszóként pedig tavaly kezdtem – mondja Kopa Marcell.

– Hogy alakult ki az új társulat?
– Kétévente hirdet felvételt a JESZ, most félszázan jelentkeztek, s ebből maradt 15 ember. Volt egy hónapos tréning, és ebből lett ez az előadás – összegez Ernő.

– Hol és hányszor kerül műsorra az Örömöcskék, vétkecskék?
– Pécsett a JESZ-ben négy-öt alkalommal biztosan bemutatjuk, de elvisszük Szegedre is – tudjuk meg Marcelltől.

– Akkor most egyetem vagy színház?
– Természetesen első a tanulás, de hobbinak ez a játék tökéletes – vázolja a jövőt Eszter. – Számomra ez egy nagy levegővétel. Felszabadulni jövök ide, levezetni a feszültséget, levetni a megszokott ruhámat – fogalmaz Marcell. – Bármilyen is lesz a fogadtatás, én mindenképpen folytatni szeretném a színházasdit. Korábban nem vettek fel a színművészetire, most pedig egy kicsit magamnak bizonyítok – így vall Ernő.

– Milyen egy mai fiatal számára az igazi színház?
T. B. E.: – A modern értelmezés híve vagyok, amikor újat alkotunk, más perspektívából láttatva régi dolgokat.
K. M.: – Én ugyancsak az eredetit keresem, bár a patinás dolgoknak is szeretem a miliőjét.
F. E. Zs.: – Azt hiszem, hogy tökéletesen kiegészítem ezt a duót, mert én kifejezetten a színészközpontú klasszikus játékra esküszöm.

– Akkor a tanulás és a színjátszás mellett nincs is más az életben?
– Fiatalok vagyunk, jut még energiánk jó pár dologra. Én például imádok népdalokat énekelni – tudjuk meg Esztertől. – A futás számomra a nagy lazítás, maratoni távokra készülök – avat be a szabadidős titkaiba Ernő. – Nekem pedig az olvasás, az úszás, a szavalás az igazi kikapcsolódás – teszi hozzá Marcell.

Közös úton

Tóth Benedek Ernő Budapesten született 1994-ben. Gödöllőn érettségizett a Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban, színészképzést tanult a fővárosban, testnevelés–földrajz szakos a PTE TTK-n. Faa Eszter Zsuzsanna 21 éves. Paloznakról érkezett, Veszprémbe járt spanyol két tannyelvű gimnáziumba, elsőéves a PTE Egészségtudományi Kar gyógytornász szakán. Kopa Marcell Pécsett született 1995-ben. Pécsváradon nőtt fel, hétévesen vesztette el a látását úgynevezett Stickler-szindróma miatt. A pécsi Református Gimnáziumban érettségizett, a PTE BTK politológia szakán elsőéves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!