Közélet

2016.02.29. 18:48

Aláírták a Pécs és Arad idei közös kulturális programjairól szóló megállapodást

Az aradi Teatrul Clasic színház március 5-i pécsi vendégszereplésével veszi kezdetét Pécs és romániai testvérvárosa, Arad idei közös kulturális programsorozata - hangzott el a baranyai megyeszékhelyen hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az erről szóló megállapodás aláírását megelőzően példásnak nevezte a két város együttműködését, amely immár évek óta sikeres. Mint hangsúlyozta, a közös programok céljai között szerepel az ott élő szórványmagyarság kulturális identitásának megőrzése. Hozzátette: a korábbi években megszokott színes és sokrétű eseménysorozatot sikerült megalkotni idén is. Páva Zsolt kiemelte, hogy Pécs február elején - elsősorban a Nyugat-Balkán országainak irányába - meghirdetett kulturális déli nyitás stratégiájába be kívánják vonni Nyugat-Erdélyt és a partiumi területeket is.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere kifejtette, hogy a közös programok az aradi Teatrul Clasic pécsi vendégszereplésével indulnak: a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) deszkáin Ioan Slavici Még közel hozzád című előadását láthatja a közönség március 5-én. Hozzáfűzte, hogy a PNSZ ősszel érkezik vendégszereplésre Aradra. Április 8-án az erdélyi város fotóművészeinek alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsett. Augusztus 18-án az Aradi Napok keretében tartják Pécs napját, a rendezvénysorozat ideje alatt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának húsz éves jubileuma alkalmából kiállítás is nyílik. Szeptember 19-én a baranyai megyeszékhely romániai testvérvárosa lesz a Pécsi Napok főszereplője - a részletekről Bognár Levente.



A megállapodás keretében a két város múzeumai Oroszföldön meggyötörve - Málenkij robot 70 címmel rendeznek időszaki kiállítást Aradon. A tárlat anyagából kiadvány is készül. A két város általános és középiskoláinak diákjai közös tanulmányi kirándulásokon és művészeti versenyeken vesznek majd részt a megállapodás értelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!