Sport

2016.03.22. 18:18

Húsvéti utánpótlástorna lesz Pécsett Ambrus emlékére

Szerdától szombatig ifjú vízilabdázókkal népesedik be az Abay Nemes Oszkár sportuszoda, ugyanis most rendezik meg Pécsett a már hagyományosnak mondható Húsvéti Kupát. Idéntől a torna a közelmúltban elhunyt Ambrus Tamás nevét viseli.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Ha húsvét, akkor vízilabda! Pécsett ez már évek óta bevett szokás. Utánpótlástornát rendeznek a városban ilyenkor, és nem lesz ez másként idén sem. Most azonban egy kicsit mégis más lesz az egész. Ettől az esztendőtől kezdve ugyanis a PVSK egykori edzőjének nevét viselve, Ambrus Tamás-emléktornaként indul majd útjára a labda.

– Kicsit szomorkás az apropó, hiszen sokkal jobb lenne, ha Tamás még köztünk lenne – mondta Lukács Gergely, a PVSK-Mecsek Füszért vezetőedzője, a klub utánpótlás szakágvezetője. – Aki kicsit is ismeri a vízilabdát, az pontosan tudja, hogy Ambrus Tamásnak hatalmas érdemei vannak abban, hogy a sportág Pécsett ma létezik, hogy az utánpótlásunk egyre magasabb szintre kerül. De Blasio Domenico ötlete volt, hogy Tamásról nevezzük el a húsvéti kupánkat, így a jövőben minden évben így fogunk róla megemlékezni.

Lukács azt is elárulta, szerették volna, ha Ambrus Tamás egykori csapatai mind képviseltetik magukat a kupán. A BVSC és a Fradi el is fogadta meghívást, a pécsiek pedig megpróbálták Ambrus korábbi olasz klubjait is idecsábítani, ám azok bajnoki kötelezettségeik miatt nem tudták elfogadni az invitálást.

Persze izgalmas mérkőzésekből így sem lesz hiány, idén a 2004-es korosztály 12 csapata küzd az első helyért. A már említett két klub – és a rendező Pécs – mellett a Tatabánya, a Debrecen, az OSC és a Szeged, négy szerb gárda, a Partizán Belgrád, a VK Belgrád, a Novi Belgrád és a Becsej, illetve a német Hannover vendégeskedik szerdától szombatig Pécsett.

– Elnézve a mezőnyt nyugodtan mondhatom: a korosztályban világszínvonalú lesz a kupa – árulta el Lukács. – Nekünk remek erőfelmérő lesz, amegnézhetjük, hogy a nemzetközi szinten jegyzett külföldi együttesek ellen mire vagyunk képesek. Az, hogy a Partizán itt lesz, óriási dolog, hiszen nagyon kevés olyan magyar torna van, ahova el szoktak jönni.

A Fradi és a Novi Belgrád lesz a pécsiek ellenfele

Az Ambrus Tamás Emléktornán szereplő 12 együttest négy, egyenként háromfős csoportba sorsolták. A pécsiek a Novi Belgrád és a Ferencváros társaságában küzdenek majd a D jelű négyesben a minél jobb helyezésért. A csoportok győztesei kerülnek be a pénteki elődöntőkbe, szombaton pedig már a helyosztókra kerül sor. Még a tizenegyedik helyért is rendeznek majd mérkőzést. A finálét szombaton 16.15-től rendezik majd meg. A torna megtekintése mindenki számára ingyenes lesz.

Csoportbeosztás, A csoport: Becsej, Tatabánya, Debrecen.
B csoport: BVSC, OSC, VK Belgrád.
C csoport: Hannover, Szeged, Partizán Belgrád.
D csoport: Novi Belgrád, Pécs, FTC.

A pécsiek csoportmeccseinek időpontja: Pécs–Novi Belgrád (március 24, csütörtök, 15.00.), FTC–Pécs (március 24., csütörtök, 19.00.).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!