Közélet

2016.03.25. 09:20

Húsevő baktérium a kórházban: nincs ok a pánikra

Szinte pillanatok alatt körbefutott az interneten a hír, amely szerint húsevő baktérium "falja" a betegeket a pécsi kórházban. A Tolna megyei kórház szerint ugyanakkor erről szó sincs, semmi ok a pánikra.

F.Z.

Húsevő baktériummal fertőződött meg több beteg, akit a pécsi kórházban kezeltek – írja a Bors a szekszárdi Balassa János Kórházra hivatkozva, amely több húsevő baktériummal (MRSA) fertőzött beteget szűrt ki. 

Az eset kapcsán megkerestük Almási Istvánt, a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus osztályvezető főorvosát, aki pontosította a helyzetet.
– Az elmúlt negyedévben nagyjából 200 beteg érkezett Pécsről hozzánk, s a korábbinál több esetben (havi szinten 2-5 beteg) találtunk olyan megbetegedéseket, amelyekért multirezisztens kórokozók a felelősek. Ezek az eseteket mi minden alkalommal jeleztük a Tolna megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának.

Almási István hozzátette: ezek a baktériumok minden európai és magyar kórházban előfordulnak, azaz a mostani eset nem jelenti azt, hogy automatikusan az ellátás a felelős a megjelenésükért, s ennek fényében a „hibást” megtalálni sem lehet. Az, hogy több eset fordul elő a Pécsről érkezett betegeknél, annak oka lehet például a magasabb ellátási szint is. Pillanatnyilag hazánkban nem áll rendelkezésre olyan járványügyi statisztika, aminek alapján a multirezisztens baktériumok elterjedését pontosan meg lehetne állapítani.

Nem ritka

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valójában nem „húst eszik”, hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el. A szakirodalom a terjesztő tényezők között említi az ellátást végző személyek kezét, az ápoló személyzet ruháját, a szennyezett ágyneműt, a beteggel érintkezett eszközöket.

Az MRSA-fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok között az első helyen szerepel a bejelentési kötelezettség. A fertőzött beteget természetesen el kell különíteni, s fontos a korábban a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése. Minél elesettebb valaki, minél legyengültebb a szervezete, annál fogékonyabb a fertőzésre – így nem meglepő, hogy kórházakban fordul elő a legtöbbször ez a fertőzés.

Frissítés: dr. Balikó Zoltán levélben pontosította a bama.hu-nak a hírt, mely szerint a húsevő baktérium egy Streptococcus pyogenes fajta és ilyen formán teljesen más, mint a cikkben szereplő MRSA. Az MRSA meticillin rezisztens Staphylococcus és semmi köze nincs az úgynevezett húsevő baktériumhoz. Ettől még valódi probléma az MRSA, amit a probléma baktériumok csoportjába sorolunk, mert súlyosabb kórformákat okoz, például gépi lélegeztetés mellett fellépő tüdőgyulladás egyik oka lehet az Intenzív Terápiás osztályokon.

Fertőzések: növekedés helyett sokkal inkább csökkenés tapasztalható Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja tegnap délelőtt közleményben reagált a felvetésekre – s cáfolják a pénteken megjelent híreket. Ezt írják: „A mai napon több magyar médium hozott le cikket a Tolna Megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa nyilatkozata alapján, a Pécsről átvett betegek methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzöttségéről. A fertőző betegségek jelentésének rendjéről a 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet előírásait kell figyelembe venni, így a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek huszonnégy órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Kórházhigiénés Szolgálat foglalkozik többek között a cikkekben említett fertőzött esetek nyilvántartásával is. Intézményünkhöz az elmúlt fél évben sem a Tolna Megyei Balassa János Kórháztól, sem a hatósági jogkörű Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amelyben alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.”
A közleményben hozzáteszik: az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA fertőzések esetszáma nemhogy nem növekedett, de egyenesen kis mértékű csökkenés tapasztalható.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!