Közélet

2016.03.31. 10:07

Csúcs az Ifjúság útján: kerülgetni kell a buszokat

A csúcsforgalomban feltorlódnak az autók az Ifjúság útján. Komoly dugókról panaszkodnak.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Olvasóink panaszolták szerkesztőségünknek, hogy a Kürt utcai végállomásnál a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban komoly közlekedési dugók alakulnak ki, mert a buszok a forduló előtt 20 méterrel kialakított megállóban, az úton állnak meg. Az egyik sávot lezárva várják meg, amíg az utasok leszállnak, ezzel rövid ideig akadályozva az autók haladását. A csúcsidőkben, amikor a buszok is sűrűbben járnak, gyakran van rá példa, hogy akár három csuklósbusz is összetalálkozik ezen a rövid szakaszon.

Lapunk kérdésére Pék Patrik, a BIOKOM Nkft. Mobilitási Központ menetrendi és vonalhálózati referense elmondta, tapasztalataik szerint a forgalmi torlódást elsősorban nem az autóbuszok, hanem a személyautók megnövekedett száma okozza. A Kürt utcai, új nevén Klinikai buszvégállomást a ’70-es évek forgalmához igazítva alakították ki, a forduló méretén túlnőtt a városrész forgalma, így alapvetően szükséges a közlekedési rend felülvizsgálata. Az ide érkezők számának növekedése miatt a buszmenetrendet is az utazási igényekhez igazították, naponta csaknem kilencezer ember buszozik ide.

– A végállomás terheltségének növekedésével a korábbi időszakban több esetben előfordult, hogy az utazókat nem a buszfordulóban szállították le – a már ott várakozó járat miatt nem volt lehetőség beállni a megállóba –, hanem a „szükségleszállóhelyen”. Két évvel ezelőtt ezért alakítottunk ki a forduló előtt, az út mentén egy biztonságos leszállóhelyet, a vonatkozó rendelet figyelembevételével – mondta Pék Patrik.

A megálló helye

Az utak forgalomszabályozását és a közúti jelzések elhelyezését szabályozó rendelet alapján az autóbusz-megállóhelyet általában a forgalmi sávokon kívül, autóbuszöbölben kell kialakítani. Megállóhelyet többek között nem szabad elhelyezni ott, ahol a forgalmi sávon megálló buszt a többi jármű vezetője 50 méterről nem észlelheti, a kijelölt gyalogos átkelőhelyen, az előtt és után 15 méteren belül, vasúti átjáróban, előtte és utána 30 méteren belül, útkereszteződésben, előtte és utána 15 méteren belül.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!