Sport

2016.04.15. 17:40

Kemény munka vár a Mislenyre feljutás esetén

A HR-Rent Kozármisleny NB III.-as labdarúgócsapata egyre közelebb kerül ahhoz, hogy matematikailag is kiharcolja a feljutást a másodosztályba. A kérdés csak, hogy vajon vállalni tudja-e az NB II.-es szereplést.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Az biztos, hogy ha a klubon múlik, akkor jövőre már az NB II.-ben fog szerepelni a csapat, legalábbis ez derült ki, amikor Feleki Attilával, a Kozármisleny tulajdonosával beszélgettünk. Első körben persze rögtön nekiszegeztük a kérdést: vállalják-e a másodosztályt ősztől?

– Ha őszinte akarok lenni, akkor azért nagyon sok jelenleg még a kérdőjel – vallotta be a klubvezető. – Amit az emberek látnak, az a következő: jelenleg az MLSZ 100-150 millió forintos támogatásban részesíti az NB II.-ben szereplő egyesületeket, magyarán azt hiheti mindenki, hogy sok a pénz, tehát nem lehet gond. Igen ám, csakhogy ahhoz, hogy ehhez a támogatási összeghez hozzá tudjon jutni egy csapat, igen szigorú feltételrendszernek kell megfelelni.

Feleki elmondta, hogy a két legnagyobb fejtörést okozó kritérium, hogy az adott klub évi 50 millió forint bevételt tudjon felmutatni, emellett pedig 30 millió forint saját tőkével kell rendelkeznie. A 30 milliós tőkével kapcsolatban talán nem is olyan nagy elvárás a szövetség részéről az, hogy stabil alapokon álljon az a gazdasági társaság, amelynek százmilliós mértékű támogatást tervez kiutalni. Ami viszont az elvárt 50 milliós bevételt illeti... Valljuk be, elég túlzónak tűnik ez, főleg egy olyan kisváros csapatától, mint Kozármisleny. Feleki Attilánál arról érdeklődtünk, hogy egyáltalán honnan van, honnan lehet bevétele egy NB II.-es csapatnak?

– Nyilván amivel lehet előzetesen tervezni, az a jegybevétel – árulta el a tulajdonos a Dunántúli Naplónak. – Persze ez éves szinten is csak néhány millió forint, igazából elenyésző összeg. Amit most még nem tudunk biztosan az az, hogy az önkormányzati támogatást lehet-e ide sorsolni. Ha igen, az már egy nagy segítség, hiszen 17 millió forinttal támogat minket a város évente. Ha viszont ez meg is van, még mindig nagyjából 30 milliót össze kellene szednünk szponzoroktól. A helyzet az, hogy az MLSZ az elmúlt években nagyon stabilan gazdálkodott, az NB I.-ben és NB II.-ben soha nem látott összegek kerülhetnek a csapatokhoz, ezt el kell ismerni. De bizony nagyon kemény munka lesz, hogy az ehhez szükséges feltételeket teljesíteni tudjuk. Az viszont biztos, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy sikerrel járjunk.

Az tehát látszik, hogy a Kozármislenyre igen nehéz hetek, hónapok várnak feljutás esetén, rengeteg munkával megfűszerezve. A klub hozzáállását látva azonban biztosra vesszük, hogy jövőre az NB II.-ben szurkolhatunk Lantoséknak.

Százmilliós különbségeket kellene eltüntetni a pályán

Induljunk ki a legjobból, hogy összejön a kellő mennyiségű pénz, a Kozármisleny el tud indulni az NB II.-ben. A sorban a következő kérdés az, hogy vajon milyen célokat lehet kitűzni Németh Zsolt csapatának.

– Amikor kétcsoportos volt az másodosztály, akkor rendre éremért harcoltunk, amikor összevonták a két csoportot, kiestünk – mondta Feleki Attila. – Nyilván ez azért jelzésértékű. Ha sikerül megfelelni a feltételeknek, és az MLSZ támogatását is megkapjuk, akkor a taóból, az 50 milliós bevételből és a támogatásból nagyjából 180-200 milliós költségvetésünk lehet. Ebből a pénzből azt kell megpróbálni kihoznunk, hogy elkerüljük az utolsó hat helyet, tehát a bent maradás lehet a célunk.

A kozármislenyi klubtulajdonos azt is hozzátette, hogy szeretnének olyan csapat lenni, amely ellen sem otthon, sem idegenben nem mehet biztosra senki.

– Azt látni kell, hogy az NB II.-ben 300–800 millió forintos költségvetésekkel dolgoznak a klubok – árulta el Feleki. – Ha nekünk összejön az a 180, akkor onnantól kezdve már arra kell törekednünk, hogy szakmai oldalon próbáljuk meg eltüntetni a költségvetések közti nem elhanyagolható különbséget. Ha a keret gerincét egyben tudjuk tartani, és sikerül a nyáron egy kicsit erősítenünk is, akkor szerintem képesek lehetünk erre.

PMFC-s albérlet

Nagy kérdés, hogy a mislenyi stadion átépítése alatt hogyan oldja meg a hazai meccseit a csapat a másodosztályban. Két lehetőség van: albérlet a PMFC-pályán vagy ősszel minden meccs idegenben.

– Minden bizonnyal ötvöznénk a kettőt – árulta el Feleki Attila. – Az túl nagy hátrány lenne, hogy az összes meccsünk idegenben lenne. Az alaphelyzet az, hogy a PMFC stadionjában játsszuk a hazai meccseinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!