Gazdaság

2016.04.24. 21:06

Vegyes kép a nyitott vasárnapon

Vasárnap kora délután felmértük a vásárlói aktivitást és az alkalmazottak hangulatát, több helyszínt bejárva. Akadt élénk forgalmú üzlet, de olyan is, ahol csak néhányan lézengtek.

Nógrádi L. (DN)

A legnagyobb pécsi Tesconál kezdtük a második nyitott vasárnap szemléjét. Itt jelzésértékű volt, hogy parkolni csak a harmadik sorban tudtunk a bejárattól. Odabent a forgalom azért nem volt mérhető egy hosszú hétvége előtti utolsó naphoz, de egy álmos hétköznapnál erősebbnek tűnt a vásárlók érdeklődése.

A Tüzér utca két szomszédvára, a Lidl és az Aldi üzlete egyarátn egy lassabb hétköznap forgalmát mutatta. Itt egy vevő érdeklődésünkre sietett közölni: ha a kórházba került édesanyja részére nem kellene éppen bevásárolnia, a közelébe nem ment volna egy áruháznak sem. Másoknál azonban nagybevásárlásra utaló, teli bevásárlókocsit is lehetett látni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Több helyen is élénk forgalommal találkoztunk (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

De hogyan élik meg az alkalmazottak, hogy ismét munkát hozott a korábban szabad vasárnap? A megkérdezett dolgozók közt akadt, aki láthatóan rosszkedvűen pakolta a rekeszeket. Kerek perec meg is mondta: szívesebben lenne a családjával vasárnap, ráadásul azt sem tudja, jár-e pluszpénz az extra műszakért. Mások biztosra mondták, hogy megkapják az 50 százalékos pótlékot, és azt is elárulták, nem volt kényszer abban, hogy vállalják-e a munkát. Akadt olyan üzlet, ahol úgy fogalmaztak: a kollektíva eddig is igazságosan megoldotta a mindenkinek passzoló beosztást, máshol elárulták, hogy csak önkéntes alapon hívták be az eladókat.

A belvárosi kereskedelem nagypályása, az Árkád bevásárlóutcái is élénk forgalmat mutattak, pedig az üzletközpont visszavonta a boltzár előtti vevőcsalogató kedvezményét, a vásárnapi ingyenes parkolást – újabban már csak az első óra díjmentes. Meglepő módon mintegy húsz üzletük zárva maradt, jellemzően országos láncok tagjai.

Alkalmazottakkal beszélgetve itt is vegyes visszajelzéseket kaptunk: akadt, aki szerint gyengécske forgalmat hozott a vásárlós vasárnap, máshol a hónap végi pénztárcáknak megfelelően jöttek-mentek a vevők, volt értelme a pultba állni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!