Közélet

2016.04.29. 09:10

Közös költség behajtása: kikapcsoltatnák az áramot

Egy új elképzelés szerint kikapcsoltatnák az áramot azok lakásában, akik nem fizetik a közös költséget. Komlón már két éve a lift használatából zárják ki egyes társasházakban az adósokat – a módszer bevált.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Míg korábban a közös költséget nem fizető és így jelentős tartozást felhalmozó tulajdonos ingatlanára jelzálogjogot jegyeztethetett be a társasház közgyűlése vagy közös képviselője, addig erre ez évtől csak a tartozás elismerése, jogerős bírósági ítélet, avagy fizetési meghagyás után van lehetőség, egy tavaly év végén született jogszabály szerint. A változás a rendesen fizetőknek nem kedvez, hisz nehezíti és lassítja az elmaradt, sokszor több százezer forintra rúgó összegek behajtását.

– Közös képviselők úgy vélik, a hatásos az lenne, ha az áramot kapcsoltatnák ki azoknál, akik tartoznak a közös költséggel – tudtuk meg Nagy Emiltől, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnökétől. – Hisz közös a vezeték, amin a lakások villamos energiához jutnak. Ennek használatára pedig akik nem fizetnek érte, nem is jogosultak, aminek következménye, hogy otthonaikba se jutna el az áram. A megvalósítás lehetőségét szakértők bevonásával vizsgálják – tette hozzá Nagy Emil.

A több komlói társasházban két éve bevezetett módszert, miszerint a közös költséget nem fizetőket a lift használatából kizárják, információink szerint Pécsett egyelőre sehol nem tervezik. Pedig a komlói tapasztalatok rendkívül kedvezőek. Mint azt Budaházy Györgytől, az Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnökétől megtudtuk eddig tizenegy társasház élt a lehetőséggel: a lakók mobiltelefonjaikkal működtetik a felvonót, akinek tartozása van, erre nem kap jogosultságot. A tizenegyből két házban viszont már meg is szüntették a telefonos módszert, mert okafogyottá vált: a szigorítás következtében az adósok rendezték tartozásaikat, és azóta is rendesen fizetnek. Mint azt Budaházy György kiemelte, 2014-ben a lakásszövetkezetnek mintegy négymillió forinttal csökkent a kintlévősége, ami tavaly is legalább további egymillió forinttal mérséklődött – köszönhetően a lifthasználat korlátozásának.

Sok helyen a vízdíj is problémás

A hulladékszállításban 2013 óta élő gyakorlathoz hasonlóan adók módjára kellene behajtani az elmaradt vízdíjakat is, egyes közös képviselők javaslata szerint. Így megszűnne a rendszeres ellentéteket szülő probléma, miszerint ha valaki nem fizeti vízdíját, akkor az a lakóközösség kasszáját terheli. A pécsi Biokom egyébként évente közel ötezer megkeresést nyújt be a NAV-hoz, ezzel párhuzamosan a polgármesteri hivatal adóirodája is beszedi a 2012. június 30-ig keletkezett tartozásokat. A lejárt számlát követően először fizetési felszólítást küldenek, ami ha nem vezet eredményre, kezdeményezik a NAV-nál a behajtást. Ipari-közületi ügyfelek esetében a 10 ezer forintot elért hátralékokat havi rendszerességgel adják át a NAV-nak. A gyakorlat a 2016. március 31. napjáig kiegyenlítetlen tartozásokra vonatkozik: április 1-től a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számlázza ki a közszolgáltatási díjat, és kezeli a kintlévőségeket.

A legnagyobb tartozás 1,8 millió

A közös költséget a lakás mérete is befolyásolja: négyzetméterenként 50–100 forinttal lehet számolni, függően attól, hogy mi az, ami a fizetendő összeg részét képezi. Ilyen például a közös helyiségek áramdíja, fűtése, annak karbantartása, ha van az épületben lift, akkor annak üzemeltetése, karbantartása, rovarirtás, biztosítások, javítási költségek, házmester bére stb. Közös képviselők tapasztalatai szerint egyre többször okoz gondot, ha a lakás tulajdonosa huzamosabb ideje külföldön él, így ugyanis a közös költség behajtása szinte lehetetlen. Komlón a rekorder eddig 1,8 millió forinttal tartozik a társasháznak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!