Kultúra

2016.04.30. 20:18

Az utazó cirkusz first ladyje

„Erről szól az életünk, itt van az igazgató 100 éves nagymamája is” - árulja el az utazó cirkusz összetartó erejéről Wertheim Kármen.

Mészáros B. Endre

Vajon mi a teendője egy utazó cirkusz első asszonyának, vagyis az igazgató feleségének? Nos, Ádámné Wertheim Kármen érkezésünkkor éppen a Hungária Cirkusz kasszájában ült. Ő intézi továbbá a társulat PR- és marketingügyeit, emellett van egy saját száma negyven hulahoppkarikával, és nem utolsósorban négy kisgyermek anyukája.

A beszélgetést fotózással kezdjük. Ranny és Mandra, a két indiai elefánt tudja a dolgát, játszi könnyedséggel ugranak le a kocsijukból a felvételhez, holott ketten együtt hat tonnát nyomnak. Jó barátsággal köszöntik Kárment, s láthatóan hozzászoktak már a pózoláshoz is, hiszen minden állomáson rengeteg gyereket vesznek a hátukra egy-egy közös kép elkészítéséhez.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kármen a 3,5 tonnás indiai elefánthölggyel, Mandrával – a háttérben Ranny, ő „csak” 2,5 tonna (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Persze, hogy jóban vagyunk – mondja Kármen, hiszen egymás után következünk a manézsban, s egy helyen öltözünk be a fellépésekhez. Egyébként pedig mindenkit jól ismernek, én például még meg sem születtem, amikor ők már a cirkuszt erősítették.

– Ha már a kezdetek, hogy csöppen bele valaki egy cirkuszi produkcióba?
– Én beleszülettem. A Wert­heim család német cirkuszdinasztia, a dédszüleim voltak a bevándorlók, s itt jegyezném meg, nincs semmi közünk a biztonsági zárakhoz. A cirkuszban nőttem fel, és 12 évesen a nagymamám tanított meg elsőként egy drótkötélszámra. Olyan élet ez, ideköt bennünket minden. Az általánost például 250 iskolában jártam ki, mert mindig ott tanultam, ahol éppen felléptünk.

– Pécsett lépnek fel ezen a héten, és egy jegyért két cirkusztól láthat előadást a közönség. Mi a cél ezzel az akcióval?
– Régi nagy álmunk egy ilyen monumentális bemutató. Másrészt példát akarunk mutatni, hogy nem vetélkedni kell, sokkal többre jutunk összefogással. Ilyen tényleg sehol nem volt még a világban, a pécsi előadás az első, s innen indul tovább a turné Kaposvárra, Dombóvárra, Mo­hácsra, Komlóra és Szigetvárra.

– Mi fért bele a megduplázott műsorba?
– A Hungária Cirkusz klasszikus produkciókkal, sok állatszámmal jelentkezik, az Eötvös Cirkusz inkább a látványra, a teátrális show-ra épít. Együtt ez ötórás program, több mint harminc produkcióval.

– Akadnak benne világszámok is?
– Az idomított oroszlánokat, a betanított elefántokat említeném, és az sem mindennapi, hogy van egy szelídített aligátorunk, valamint vezényszóra forgolódó óriásteknőseink és kígyóink. Monte-Carlo-díjas artistanő áll fejen a lengő trapézon, és a halálkerékszámunk sem szokványos. Az Eötvös Cirkuszban pedig fehér tigrisek láthatók, valamint mindvégig interaktív cirkuszszínházat csinálnak.

– Ha most kapna egy hónap szünetet, mihez kezdene?
– Elmennék nyaralni, mondjuk, egy gyönyörű tengerpartra, mert ilyesmire még soha nem jutott időnk.

– Meddig lehet ezt így csinálni?
– Erről szól az egész életünk: velünk dolgozik az édesapám is, aki most már inkább csak háttérdolgokkal foglalkozik és konferansziéként szerepel. Az Eötvös Cirkusszal pedig együtt utazik az igazgató nagymamája, aki idén lesz százesztendős.

Híres elődök és szakmabeli utódok

Ádámné Wertheim Kármen 1984-ben született Budapesten. Járta az országot és a különböző általános iskolákat, a középiskolát pedig levelezőn és magánúton végezte el. Kármen édesanyja légtornász volt, ő mégis az ügyességi számokhoz vonzódott. Lánya, a 11 éves Liliána légtornásznak készül, kilencéves Henrik fia az állatokat imádja, négyesztendős kislánya, Jamina ugyancsak jól bánik a hulahoppkarikával, a két és fél éves Jorden „még nem döntött”. Az ugyancsak cirkuszdinasztiából származó férjének, Ádám Henriknek egykerekű biciklis zsonglőrszáma van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!