Közélet

2016.05.02. 20:22

Élelem rászorulóknak, átlátható rendszerben

Párhuzamosan fut két civil jótékonysági akció, amelyek a nélkülözők rendszeres ételhez juttatását tűzték ki célul Pécsen. Az az alapelv köti össze a Pécs Bike Maffia és a Heti Betevő ételosztásait, hogy apró segítségeken keresztül mozgósítják a tenni akarókat.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Miután számos közösségi főzést szerveztek rászorulóknak, a Pécs Bike Maffia jótékony kerékpáros szervezet még nyitottabbá tette az akcióit. Mint arról többször beszámoltunk, a rászorulóknak élelmet juttató civil társaság eddig családokhoz szállította ki az összejöveteleiken megfőzött ételeket, városrészenként szervezve a havi akciókat. Legutóbb, a belvárosban azonban nemzetközi piknikké alakították a vendéglátást, meghívták a nélkülöző családokat a Civil Közösségek Háza kertjébe. Itt az étel mellé program is járt, egyebek közt zenés gyerekműsor is segített kikapcsolódni mindenkinek. Az étel is közös volt: a piknik meghívottjai felajánlásként kapták, a csatlakozók pedig becsületkasszás alapon vásárolhattak belőle. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy az Élmény-Tár tanoda támogatására mintegy 24 ezer forint gyűlt össze. A vendéglátáshoz sokan járultak hozzá saját készítésű süteményeikkel, helyi külföldieket is sikerült bevonni, ők olasz, francia, holland és koreai finomságokkal érkeztek.

Knyihár Éva, az önkéntes akciókat 10 éve szervező aktivista szerint a Pécs Bike Maffia példája is mutatja, hogy vissza lehet adni az embereknek a szemléletet, hogy felelősek vagyunk egymásért. Egyben azt is szeretnék tudatosítani, hogy nem feltétlenül kell nagy áldozatokat vállalni. Ha mindenki a maga módján megtalálja azt a keveset, amivel a saját közösségében segíthet, akkor a részek összeadódnak és további csatlakozókat is ösztönöznek.

A kis, rendszeres adományok elvén működik a Heti Betevő nevű akció is. Ők utcai főzéseket valósítanak meg egy 10–15 fős társaság szervezésében. Sólyom Tamás, az egyik szervező elárulta: a Budapest után Székesfehérváron és Makón is beindított gyűjtés ötletével a sajtóban találkozott, és év elején kezdett itt helyben is keresni hozzá elhivatott embereket. Azóta egyre több szórakozóhelyen tűntek fel a persellyé alakított befőttes üvegeik. Ezekbe mindenki az éppen adódó apróját dobhatja be, ezek összeadódva mintegy századagos ételosztásokat tesznek lehetővé rendszeresen. Sólyom Tamás szerint a Heti Betevő lényege, hogy felkelti a fogékony emberek figyelmét arra, hogy karnyújtásnyira van mindenkitől a segítés lehetősége. Ugyanakkor fontos az is, hogy átláthatóan működik az akció, az ételosztásaikról rendszeresen beszámolnak a közösségi oldalukon.

Tovább főznek és szerveződnek

Mindkét civil kezdeményezés hosszú távra tervez az emberek adakozókedvének és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően. A pécsi Heti Betevő jelenleg is bővül, az egyik pékséghálózat a közelmúltban vállalta, hogy helyet ad az adománygyűjtő befőttes üvegeknek. Ezzel a gyűjtőpontok száma mintegy harmincra bővül. A szervezők arra készülnek, hogy a közterületi ételosztásokat kétheti gyakorisággal rendszeresíthetik. A következő főzésre május 8-án, vasárnap számíthatnak a nélkülözők, akiket ismét több mint száz adag étellel várnak.

A Pécs Bike Maffia a hónap végén folytatja a közösségi főzéseit. Május 28-án Pécsbányán jönnek össze a kerékpáros aktivisták és csatlakozó civilek, hogy a városrész rászoruló családjait vendégül lássák, illetve eljuttassák hozzájuk az ételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!