Sport

2016.05.12. 11:31

Eb-lázban ég majd a Kossuth tér is

Egy hónap múlva kezdődik a Labdarúgó Európa-bajnokság, így körbenéztünk, hogy a kontinenstorna alatt hol lehet majd Pécsett, nyilvános helyen, társaságban figyelemmel követni az Eb mérkőzéseit.

Szakács Miklós

Közeledik a franciaországi Labdarúgó Eb június 10-ei nyitánya, nem csoda, hogy a futballkedvelők körében fokozódik a várakozás. Franciaországba kiutazni viszonylag keveseknek nyílik lehetősége az Európa-bajnokság ideje alatt, így a legtöbbeknek marad a televízió élő közvetítése.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, aki nem otthon akarja majd megnézni Dzsudzsákék meccseit, annak bőven lesz lehetősége arra, hogy nagy társasággal, egy kis meccshangulatot csempészve az élménybe tegye ezt meg. Akárcsak az utóbbi évek nagyobb futballeseményei alkalmával, ezúttal is a Kossuth téren lesz majd a városban óriáskivetítő – úgy tűnik, hogy csak ott – az Eb teljes ideje alatt, azaz június 10. és július 10. között. A pécsi önkormányzat sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Kossuth téri kivetítést a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezi majd, a mérkőzéseket pedig egy 15 négyzetméteres LED-falon lehet figyelemmel követni. A kitelepülés szponzorai off-programokkal igyekeznek majd még élvezetesebbé tenni a térre látogatók szórakozását, és az Európa-bajnokság ideje alatt végig étel- és italstandok szolgálják majd ki azokat, akik nagy társaságban, a szabad ég alatt szeretnék megnézni az Eb mérkőzéseit.



Lehet válogatni

Akárcsak a 2012-es Eb előtt, idén is felröppent a hír, amely szerint az Európa-bajnokságot itthon közvetítő MTVA „kocsmaadót” tervez kivetni mindazon vendéglátóhelyre, ahol „közvetítenék” a kontinenstorna meccseit. Ugyan hivatalosan továbbra sem tudni, hogy ebből lesz-e valami – valószínűleg nem, négy éve is visszavonta a tervet a médiaszolgáltató –, mindenesetre a pécsi kocsmák, bárok, vendéglátóhelyek szinte mindegyike készül az Eb-re.

Általánosságban elmondható, hogy ahol van tévékészülék, ott lehet majd nézni a mérkőzéseket is. Sok helyen a várható vendégszám-növekedés miatt érdemes lesz majd előre asztalt foglalni, főleg, ha valaki nagyobb társasággal ülne be valahova. Van olyan kocsma, ahol akciókkal várják majd a vendégeket a foci-Eb alatt, de az biztos, hogy senki sem fog lemaradni a magyar válogatott egyetlen meccséről sem, bőven lehet majd válogatni, hogy hol nézzük meg mondjuk az osztrákok elleni nyitómeccset.

MTVA közleménye:
A nyilvános EB-közvetítések 99%-a ingyenes lesz a vendéglátóhelyek számára

Bár az UEFA már a kis befogadóképességű nyilvános vetítésekre is határoz meg tarifát, ennek megfizetésétől az MTVA eltekint.

Bár az UEFA már a kis befogadóképességű – akár 1-100 fős – nyilvános vetítésekre is határoz meg tarifát, ennek megfizetésétől az MTVA azokban a vendéglátó ipari egységekben, ahol normál üzletmenetben is lehetőség van közös televíziózásra, az MTVA eltekint; díjfizetési kötelezettséget csak a 300 fő fölötti befogadó-képességű üzletek esetében határoz meg.
Az MTVA döntésének értelmében tehát a magyar vendéglátóhelyek 99%-a mentesül a díjfizetés alól.
Befogadóképesség alapján a helyszíneket 5 kategóriába sorolta az MTVA, ahol a legmagasabb két kategória már az 5 és 10 ezer néző fölötti sáv. A 300 és 1000 fő közötti díjszabásban az ár 200.000,- Ft. Az árakat az UEFA ajánlásával és jóváhagyásával határoztuk meg.
Az MTVA és az UEFA között megkötött szerződés értelmében azonban az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni az UEFA felé. Ezek után - ha szankcióra kerülne sor - azt már nem is az MTVA, hanem az UEFA végzi. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely meghirdeti a nyilvános meccsnézéseket. Vagyis az UEFA felhasználási feltételei díjfizetéstől függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az MTVA a sajtóban megjelent hírekkel szemben egyelőre csak egy előzetes igényfelmérő körlevelet, és egy adatlapot küldött szét a korábbi és a lehetséges partnereknek: ezek között szerepelnek a fővárosi és vidéki strandok, fürdők, fesztiválok, önkormányzatok, sportlétesítmények és nagyobb, teraszos, rendezvényre alkalmas vendéglátóhelyek.
Az MTVA tehát nem keresi meg az összes kiskocsmát, ahol televíziót üzemeltetnek; de mindenképpen elvárja a jogszerű eljárást azoktól, akik kifejezetten erre az eseményre építve hoznak létre kereskedelmi tevékenységet, vagy közös meccsnézésekkel egészítik ki meglévő tevékenységüket.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!