Kultúra

2016.05.22. 08:02

A verselő tüdőgyógyász

Hajnalban kel és versírással kezdi a napot dr. Tóth Tivadar, majd 40 kilométert buszozik a betegeihez a Mohácsi Kórház Tüdőgondozójának vezető főorvosa.

Mészáros B. Endre (DN)

– Ötvenévesen, főorvosként kezdett el verseket írni. Mi indította be a költészetét?
– A betegeimnek nemcsak a teste, de a lelke is mindig foglalkoztatott, no és maga a létezés. Mert hiszek egy teremtőben és a lélekben is, de hogy miként vannak egymással, azt nem mérlegelem. Én ugyanis a vallásokat különböző köntösöknek tartom, melyből ezerféle van, de ami alatta található, az mindig ugyanaz. Az egyik betegem pár évvel ezelőtt megmutatta egy versét, melyben az szerepelt, hogy a test a lélek birtoklója. Én viszont épp az ellenkezőjét gondolom, hogy a lélek birtokolja a testet. Ezért Himnusz a lélekhez címmel megírtam a magam változatát, ami aztán elindította a költemények sorát.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] „Friss aggyal papírra vetem, ami leginkább foglalkoztat” (Fotó: Laufer László)
[/caption]

Életinga

Rövid életünk egy vidáman lengő inga

Sebességét változó sorsunk irányítja

Fiatalon űzi merészen a lendület

Idősen fékezi fájón a végítélet.

Egyszer eljön a pillanat, az inga megáll

Egy másik szép dimenzióba lépünk majd át

Így vándorol tovább örökzöld fénylő lelkünk

Csak neked köszönhetjük, irgalmas Istenünk.

– Mikor jut ideje költőnek lenni?
– Időnként Mohácson a Duna-parton sétálgatva száll meg az ihlet. Másrészt pacsirta típus vagyok, korán fekszem, és reggel ötkor kelek. Olyankor friss aggyal papírra vetem azt, ami leginkább foglalkoztat, aztán elbuszozom Pécsről Mohácsra, délután meg vissza, az is tökéletes meditációs időszak. Tudni kell, hogy minden művemet saját gyermekemnek tekintem, pontosan emlékszem, mikor, hogy született és miért. Ha pedig ihletről van szó, én mindent szeretek, ami művészet, a képeket, a zenét, mindent, ami szép és jó, ami lelki táplálék.

– A betegek hogy fogadják, hogy a főorvos versel?
– Úgy hiszem, orvosnak lenni a legszebb dolog a világon, ugyanakkor költészetre is nagy szükség van. A betegektől kapok érte hideget és meleget, de a meleg aránya legalább nyolcvan százalék. A verseim tiszta gondolatok a szeretetről, és mindig pozitív a kisugárzásuk.

– Két Takács Dezső-grafikát választott az önről készülő fotóhoz. Miért?
– Mert ilyen képek sehol másutt nincsenek a világon, kísérleti jelleggel, egyedülálló, savmaratásos technikával készültek. Másrészt a madarak felemelkedését és leszállását ábrázolják, a mozdulataik tökéletes anatómiai részletességével, ami engem orvosként is nagyon megfogott. Takács Dezső egyébként egyszer a betegem volt, és a képei láttán döbbentem rá, hogy mennyire hasonlóan gondolkodunk a világról, így felkértem a verseskötetem illusztrálásához is. S nemigen kellett a verseimhez új képeket, vagy a már létező grafikákhoz új verseket írni, mert a meglévők tökéletesen passzoltak egymáshoz.

– A munka és az írás mellett mire marad még ideje?
– Úgy tűnik, az ifjúkori dolgok ötven fölött újra utolérnek. A versíráson túl ugyanis pár éve elkezdtem megint megszállottan bélyeget gyűjteni.

Orvos 33 éve

Dr. Tóth Tivadar 1959-ben született Szekszárdon. Bonyhádon, a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1983-ban szerzett általános orvosi diplomát, majd tüdőgyógyász szakorvos lett.

A farkasgyepüi kórházban kezdte a munkát, aztán a Pécsi Tüdőszanatóriumban dolgozott húsz éven át, ezt követően a Munkácsy és a Lánc utcai rendelőkben tevékenykedett, öt éve pedig a Mohácsi Kórház Tüdőgondozójának vezető főorvosa.

Felesége dr. Kecskés Teréz, a Pécsi Tüdőgondozó vezetője, két gyermekük van: Katalin 27, Tamás 32 esztendős.

Sebességét változó sorsunk irányítja

Fiatalon űzi merészen a lendület

Idősen fékezi fájón a végítélet.

Egyszer eljön a pillanat, az inga megáll

Egy másik szép dimenzióba lépünk majd át

Így vándorol tovább örökzöld fénylő lelkünk

Csak neked köszönhetjük, irgalmas Istenünk. Orvos 33 éve Dr. Tóth Tivadar 1959-ben született Szekszárdon. Bonyhádon, a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1983-ban szerzett általános orvosi diplomát, majd tüdőgyógyász szakorvos lett.

A farkasgyepüi kórházban kezdte a munkát, aztán a Pécsi Tüdőszanatóriumban dolgozott húsz éven át, ezt követően a Munkácsy és a Lánc utcai rendelőkben tevékenykedett, öt éve pedig a Mohácsi Kórház Tüdőgondozójának vezető főorvosa.

Felesége dr. Kecskés Teréz, a Pécsi Tüdőgondozó vezetője, két gyermekük van: Katalin 27, Tamás 32 esztendős. „Friss aggyal papírra vetem, ami leginkább foglalkoztat” (Fotó: Laufer László) -->

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!