Gazdaság

2016.05.23. 17:40

„Hol van a kulcs a pécsi gazdaság motorjához?”

Az információ és az oktatás lehet a legfontosabb.

N. L. (Dunántúli Napló)

Bár az összejövetel címe „Hol van a kulcs a pécsi gazdaság motorjához?” volt, a Váradi András Alapítvány közelmúltban szervezett fórumának nagyobbik részében az USA–Kína–Oroszország viszonylatokról beszéltek a résztvevők, Magyarország lehetőségeit méregetve. Pedig nem geopolitikai szakértőket hívtak meg a Berkecz Balázs településtervező, az Együtt politikusa moderálta kerekasztal-beszélgetésre a Trafik étterembe, hanem gazdasági szereplőket. A helyi szakértők, mint Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára vagy Madár Péter közgazdász, az önkormányzat tanácsadója mellett országos közéleti szereplő is akadt Pápa Levente közgazdász, az Együtt alelnöke személyében.

Talán a legkevesebb szóval, de leghatékonyabban Bojár Gábor, a hazai világsiker Graphisoft informatikai cég alapítója járult hozzá az estéhez. Ő úgy vélekedett, a tudásalapú társadalom a jövő útja, Pécsnek is az információs technológiákban kell keresnie a lehetőségeket. Példaként említette, hogy Magyarországot világszerte matematikai tudományos nagyhatalomként ismerik, erre és az erős oktatásra alapozva kell továbblépni. Ehhez azonban az oktatás jelenleg zajló leépítése rossz irány – jegyezte meg.

Általános vélekedés volt a vendégek körében, hogy hazánk perifériára került Európán belül, Pécs helyzete ezen belül egy további pálya szélére szorulásként értelmezhető. Persze innen is lehet sikereket elérni – bizakodott Madár Péter, aki a foglalkoztatás erősítését, a munkahelyek teremtését fogalmazta meg elsődleges feladatként. Úgy vélekedett, bár a legnagyobb cégek is megtehetik ma már, hogy pár év után továbbállnak, mégis ilyeneket kell Pécsre csábítani, mert legalább addig élénkítik a helyi gazdaságot.

Csarnokok és titkos tárgyalások

A közönség soraiból érkezett kérdésként felmerült, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek a város vezetői a gazdaság élénkítésére. Madár Péter ennek példájaként hozta fel a helyi csarnokprogramot, amelyben Pécs használatlan ipari területeken vagy új helyszíneken gyártócsarnokokat létesít, hogy azok már munkára készen várják az érdeklődő vállalkozásokat. A befektetőkkel zajló tárgyalások körül azonban nem lehet nagy hírverést csapni – tette hozzá a városházi tanácsadó. A világpiacon versenyző cégek ugyanis minden tervüket titokként őrzik, így a kapcsolatfelvétel elejétől elvárják, hogy a partner (esetünkben a helyi önkormányzat) is bizalmasan kezeljen minden részletet.

Madár Péter azért óvatosan hozzátette: ezen a héten a város vezetői például közel-keleti potenciális befektetőkkel tárgyalnak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!