Közélet

2016.05.26. 16:57

Faggatják Szulejmán sírját – még nem tuti, hogy tényleg az övé

Egy oszmán város emlékei kerülnek felszínre a turbéki szőlőhegyen.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

– Ahhoz, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy Szulejmán türbéjét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat – formált véleményt Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója annak kapcsán, hogy az erre irányuló ásatásokat és más vizsgálatokat hétfőn kezdte meg mintegy tizenöt magyar szakember és három török konzultáns. A csapat tagjai július 15-ig dolgoznak a turbéki szőlőhegyen.

A kutatócsoport vezetőjeként is dolgozó szakember tavaly decemberben jelentette be, hogy minden valószínűség szerint megtalálták I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori település maradványait. A kutatók szerint Szulejmán 1566. szeptember 7-re virradóra, a katonai ostromtáborban hunyt el, halálát 48 napig titkolták a hadsereg előtt. A uralkodó belső szerveit eltemették, a táborhelyet megjelölték, amely fölé egy 1692-ig biztosan fennálló türbe, majd mellé dzsámi, derviskolostor, kaszárnya és más létesítmény épült. Az így létrejövő Turbék települést balkáni török kerámiát használó népesség lakta, a kutatók elszórtan luxuscikkekre utaló nyomokat és ezüst éremleletet is találtak korábban.

Pap Norbert a kutatás legfontosabb idei feladatai között említette a települést védő árokrendszer meghatározását, valamint a tavalyi ásatások folytatásaként a feltételezett dzsámi és derviskolostor épületeinek teljes feltárását.

A jubileumra időzítik a feltárásokat

Mint lapunkban is megírtuk, Szigetváron idén tartják a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévet, amelynek programját múlt héten jelentette be Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke. Tematikus napokkal, nemzetközi tudományos konferenciával, illetve szobor- és emlékműavatásokkal ünneplik Zrínyi Miklós és bajtársainak hősies helytállását. A jubileum szeptember 7-i központi programján – a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján – várhatóan egyszerre látogat a városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

A várkapitányról

A Szigetvári Várbaráti Kör szervezésében folytatódik az Előadások a Zrínyi-emlékév jegyében sorozat. Május 26-án (ma) 18 órakor a Városi Könyvtárban (Szigetvár, Mártírok útja 1.) Négyesi Lajos ny.á. alezredes PhD hadtörténész tart előadást „Zrínyi Miklós várkapitányi tevékenysége” címmel. A program ingyenes.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!