Kultúra

2016.05.27. 11:02

Újabb kincsek Gyugyitól Pécsnek

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciója újabb 14 műtárggyal gazdagodott. Gyugyi László személyesen mutatta be adományait a Zsolnay Kulturális Negyedben.

M. B. E. (DN)

– Az új darabok által jobban megismerhető Zsolnay Júlia munkássága, de a tervezők között feltűnik Zsolnay Teréz és Sikorski Tádé is – számolt be az újdonságokról dr. Gyugyi László. Továbbá hozzátette, hogy elsőként kerül most a gyűjteménybe műtárgy Pehm Gábor tervezőtől. Az új darabok túlnyomó többsége a historizmus korszakához tartozik, egy azonban a szecessziót idézi meg: a Kagylóváza rákkal című műtárgy mind méretét, mind kivitelezését tekintve kiemelkedik a gyűjteményből, az 1900–1901 közötti időszak egyik csúcsdarabja, és ezt az eozintárgyat Párizsban sikerült fellelni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Zsolnay Aranykora című gyűjtemény alapítója, Gyugyi László Gyugyi László személyesen mutatta be adományait a Zsolnay Negyedben (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Kiderült az is, hogy a historikus műtárgyak különböző stílusokat képviselnek, például isnik (török–perzsa díszítés), rokokó, ivory és millenniumi darabokról van szó. A 14 új tárgy közt cukortartó, korsó, tál, tányér, teáskanna, tejeskancsó és több váza is található.

A több mint 600 darabból álló gyűjtemény az EKF kapcsán kapott állandó múzeumot, s eddig közel kétszázezren látták. Az új tárgyak júniustól kerülnek a nagyközönség elé, akkortól láthatók a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!