Közélet

2016.06.07. 11:08

Tömeges felmondás a Zsolnay-gyárban

Több tíz ember jelent meg kedden reggel a Tettye Forrásház Zrt. és a Tüke Busz Zrt. pécsi székházánál. Lapunk úgy tudja, hogy ők mindannnyian a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozói, és éppen azt intézik, hogy a Zsolnay helyett átlépjenek a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft.-be. Miután most éppen ők, az ő szaktudásuk jelenti a Zsolnay-gyárat, a pécsi önkormányzat most székház- és gyárfoglalás nélkül szerzi meg az igazi Zsolnayt. A márkanév persze majd csak később kerülhet sorra. Páva Zsolt később sajtótájékoztatót tartott.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Sajtótájékoztatón jelentette be kedden Pécsett, a városházán Páva Zsolt Pécs polgármestere azt, hogy tömegesen mondtak fel dolgozók a Zsolnay-gyárban, és léptek át az önkormányzat által alapított új cégbe, a Ledina Kft.-be.

Emlékeztetett arra, hogy néhány napja a pécsi közgyűlés úgy döntött, hogy egy új céget alapít, a Ledina Kerámia Kft.-t. „Ez a helyzet a szándékuktól és aktív cselekvésüktől függetlenül állt elő”, fogalmazott.

A Zsolnay-örökséget szeretnék átadni, ez a legfőbb célja „a gyár védelem alá helyezésének”, emelte ki a polgármester később.

Páva Zsolt azt is elmondta, hogy ma levelet írt minden Zsolnay-dolgozónak, megköszönve az eddigi munkájukat, kiállásukat, függetlenül attól, hogy hol kívánják folytatni a működésüket. Szerinte egy célszerű és észszerű döntés volt, hogy megalapították a Ledina Kerámiát.

Dr. Szabó Iván, az ügyben a városháza által felkért jogi képviselő lapunk érdeklődésére azt hangsúlyozta, hogy jelenleg is folyik a munkaszerződések elkészítése, két kollégával. Az előzetes becslések szerint 130-140 főre teszik az átvett emberek létszámát, jelenleg, pontosabban kedd reggelig mintegy százötven fő dolgozott a Zsolnayban.

Azt mondta, hogy a dolgozók, amellett, hogy a fizetésüket féltették, azt kérdezték azonnal, hogy mikor tudnak újra Zsolnay név alatt dolgozni, azt a mítoszt és örökséget féltették, amelynek ők a továbbvivőik.

A munkaszerződésben szerepel, hogy jogfolytonosan fogja figyelembe venni a Ledina Kft a munkaviszonyt. Ez nem lenne kötelességük, de így döntött a város. A munkabérük ugyanaz lesz, akinek viszont eddig határozott időre szóló szerződése van, határozatlanra módosítják.

Dr. Szabó Iván a Dunántúli Napló kérdésére azt mondta, felajánlották azt a lehetőséget, hogy rendes felmondással szüntessék meg az emberek a munkaviszonyukat, de a legtöbben azonnal át akartak lépni. Arra kérdésünkre, hogy mi volt az indoka a dolgozók azonnali hatállyal történő felmondásának, a jogász úgy felelt, hogy egyeseknek személyes sérelmeik is voltak, (embertelen bánásmódot, sértegetéseket említettek), de a legtöbben arra hivatkoztak, hogy nyomozás illetve kihallgatások folynak. Emellett olvassák a híreket is, és veszélyben érzik a jövőjüket – ezek mind alapos indokai szerinte az azonnali felmondásnak.

Lapunk azt is megkérdezte, hogy miből működtetik majd a még bejegyzés alatt álló Ledina Kerámia Kft.-t, ugyanis a pécsi költségvetésben nem szerepel ez a tétel. Lehetséges-e (vetettük fel), ahogyan halljuk, hogy egy külső befektetőt vonnak be, amely tagi kölcsönt ad. Utóbbira Szabó Iván azt mondta, hogy erre még nem gondoltak, de köszöni az ötletet, szívesen veszik a befektetők jelentkezését. Páva Zsolt az előbbire úgy felelt, hogy a kérdésfelvetés jogos, ugyanakkor olyan gyors, prompt döntési helyzet állt elő, amely miatt nem tudtak előbb lépni, de még június eleje van, lehet mit tenni. Arra, hogy ezek szerint a következő közgyűlésen módosítják-e a város idei költségvetését, úgy felelt, hogy igen, ez valószínűsíthető.

Hangsúlyozta, hogy pécsiként és pécsi polgármesterként is azt szeretné, ha a legpatinásabb pécsi cég tovább működne, megőriznék a következő pécsi generációknak.

Felvetettük, hogy bár azt mondta a polgármester, szándékától eltérően alakult így a helyzet, az utóbbi hetek, sőt hónapok eseményei arra engednek következtetni, hogy egy jól eltervezett, esetleg több opciót, kimenetelt is engedő forgatókönyv szerint történt minden a keddi eseményekig bezárólag.

Páva Zsolt azonban visszautasította ezt a feltételezést, azt mondta, hogy nem azért történt semmi sem, a kiemelt költségvetési gazdálkodó szervezeti státusz kezdeményezése sem, hogy kárt okozzon a Zsolnaynak. Mindig aktuálisan reagáltak egy-egy adott helyzetre, ami viszont rajtuk kívül álló okokból állt elő.

Korábban írtuk:

Mi lesz a Zsolnay-gyár dolgozóival című, múlt héten megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a pécsi önkormányzat által alapított, akkor még bejegyzés alatt álló új cég, a Ledina Kerámia Kft. kész átvenni a Zsolnay-gyár dolgozóinak nagy részét. Dr. Szabó Iván, a Zsolnay-ügyben a városvezetés által felkért jogi képviselő beszélt arról lapunknak, a Ledina Kerámia védőhálót jelent a dolgozók számára, amit részben emiatt hoztak létre. Valamint, hogy a Ledina biztosítja a dolgozók számára a folyamatos munkavégzést, hogy már történtek is tárgyalások a termelés szempontjából kulcsfontosságú  emberekkel. Megírtuk azt is, hogy az ő átvételük akár önmagában, s akár már igencsak rövidtávon s megbéníthatja a patinás pécsi gyár működését, és elképzelhető forgatókönyv, hogy erre készül Pécs a korábban a Tettye Forrásház és a Tüke Busz megalapításában részt vett ügyvéd irányításával.

A Zsolnay dolgozók jelentős része azonnali hatállyal lépett ki, úgy tudjuk legalább a kétharmada a munkásoknak. Indokként a NAV-vizsgálatokat nevezték meg, mert ellehetetlenült a munkájuk - tudta meg a lapunk. Az ügyben délután egykor sajtótájékoztatót tart Páva Zsolt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Olvasónk fotója a várakozó dolgozókról a Tüke Busz Zrt. pécsi székházánál
[/caption]

Úgy tudjuk, a konkrét, fizikai székházfoglalás nélküli gyárfoglalás éppen most, ezekben az órákban zajlik. Az biztos, hogy kedden reggel a Tettye Forrásház Zrt. és a Tüke Busz Zrt. pécsi székházánál több tíz, ott ismeretlen ember jelent meg, és több biztonsági ember is kísérte őket. Úgy tudjuk, ők mindannnyian a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozói, és éppen azt intézik, hogy a Zsolnay helyett átlépjenek a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft.-be. Miután most éppen ők, az ő szaktudásuk jelenti a Zsolnay-gyárat, a pécsi önkormányzat most székház- és gyárfoglalás nélkül szerzi meg az igazi Zsolnayt. A márkanév persze majd csak később kerülhet sorra.

Szabó Iván a múlt héten azt is mondta lapunknak, hogy ha lesz felszámolás, s nem tudják elérni, hogy a Zsolnay kifizesse a volt dolgozók végkielégítését, a Ledina fogja azt megtenni.

Azt már lapunk tette hozzá, hogy elképzelhető, hogy a jövőben egy lehetséges szakmai befektető vonnak majd be a a Ledina Kerámiába, amely – például tagi kölcsönnel – biztosíthatja, hogy az átvett emberek addig is kapnak munkabért, amíg sikerül a Ledinának a megbízások terén is a Zsolnay helyébe lépnie. Értesüléseink szerint ez a cég az építőipari West Hungária Bau Kft. lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!