Kultúra

2016.06.13. 10:08

POSZT: nem vonzza a közönséget a Negyedbe zárt fesztivál

A POSZT első négy napja után sajnos nem tudunk igazi fesztiválhangulatról beszámolni a Zsolnay Kulturális Negyedből.

Mészáros B. Endre

A pécsi színházi találkozó első napjaiban több alkalommal is ellátogattunk a Zsolnay-negyedbe, hogy beleszippantsunk a fesztivál levegőjébe. A valóság az, hogy a POSZT Fesztiválon fele annyian sincsenek, mint az elmúlt években ilyenkor egy közepes sétatéri estén. A Zsolnay-negyedben 5–20 fős színházrajongói csoportok vándorolnak, és igyekeznek bejutni minél több előadásra. Összességében azonban az eddigi négy nap során nem láttunk olyat, hogy háromszáz főnél többen lettek volna egyszerre a Negyedben. Az pedig már-már szégyen, hogy a jó nevű osztrák Deladap!, vagy a spanyol Che Sudaka esti koncertjére még ötvenen sem voltak kíváncsiak.

Az új jegyértékesítési rendszerben viszont a gyér érdeklődés mellett is előfordul, hogy valaki lemarad egy produkcióról.

– Én csak egyetlen előadásra, a Zsótér Sándor rendezte Sirályra készültem, ezért napijegyet vettem, mégsem jutottam be rá – meséli egy látogató, aki ott volt regisztrálni az előadás előtt 2 és 1 órával is. Két órával előbb még nem lehetett, egy órával korábban meg már késő volt, mert kivételesen másfél órával előbb kezdték a jegyek osztását.

Két dudás...

Az első nap egy időben rendezték meg a Cseh Tamás-emlékestet, Hobo Halj meg és nagy leszel műsorát, és az Ocho Macho-koncertet, ami erősen megosztotta a közönséget. Az viszont már kifejezetten bosszantó volt, hogy a folkos koncert és Hobo dalos, verses történetei közvetlenül egymás mellett, a Pirogránit udvarban és az E78-ban kaptak helyet. Hobo át is települt azonnal a Bóbita Bábszínházba.

Kiárusított jegyek, rossz utóhanggal

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy 4-6 ezer forintért vettek jegyet a Kodály Központba a „POSZT bemutatja” koncertjeire és színházi összeállításaira, de mivel több esetben is üresen maradt volna a nézőtér fele, ezért az utolsó napokban ezerforintos akciós jegyekkel kiárusították a fennmaradó helyeket. A rendkívüli akciót kihasználva így nézhették meg például több százan Lajkó Félix lemezbemutatóját, a Budapest Klezmer Band koncertjét, és az Állami Operaház Don Pasquale előadását is. A helyzet fonákja, hogy az ilyen ezerforintos jegyek egyben napi belépőként is használhatók voltak a Zsolnay-negyed rendezvényeire. Aki viszont oda hivatalos napijegyet vett 3500 forintért, az természetesen nem mehetett be vele a koncertközpont előadására. Akkor hát hol itt az igazság?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!