Közélet

2016.06.14. 14:49

Najari: nem áll le a termelés a Zsolnayban

Nem áll le a termelés a pécsi Zsolnay-gyárban, még a tömeges felmondások után is tudják teljesíteni a két nagy, s a többi, ksiebb, de már elvállalt megbízásukat is, egyebek mellett így a fővárosi Párizsi Udvar, valamint a Budai várban lévő Szent István-terem felújítását, jelentette ki sajtótájékoztatón kedden délelőtt Budapesten Bachar Najari.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem haragszik egyik felmondó dolgozóra sem, sőt bárkit vissza is vár közülük a gyárba, aki amúgy jól dolgozik, jelentette ki kedden délelőtt, Budapesten sajtótájékoztatón Bachar Najari.

A Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa szerint ugyanis a tömeges felmondás során a dolgozók félelmeire alapoztak, és ebben szervezőként részt vett a pécsi önkormányzat is, ami egész egyszerűen megdöbbentette őt.

Ahogyan egyik pécsi ügyvédjét is, aki több mint harminc éve van a szakmában, de olyat még nem hallott, hogy egy cég hárommillió forint tőkével úgy vegyen fel több mint százt embert, hogy nincsen még pénze. Najari szerint ez Svájcban vagy Svédországban sem csinálná meg senki.

Szerinte lejárató hadjárat kezdődött a Zsolnay ellen az elmúlt években, a pécsi média hathatós közreműködésével, s most már így, utólag érti is, ez miért történt.

Szerinte ugyanis ma már látható, hogy azért kezdődött, kezdődhetett el a cég, illetve az ő személyes lejáratása, mert – és ez az ő igazi nagy pechje – most, akár már az idén komoly EU-s támogatásokat lehet szerezni a gyárral kapcsolatban. Több nagy megrendelés is kinéz ugyanis a gyárnak, leginkább épületkerámiával, pirogránittal kapcsolatosan, amelyek összességében több milliárdos megrendelést jelenthetnének számukra.

Szerinte lehetséges, hogy most, a következő egy-két-három évben majd lehet igen nagy pénzt is keresni a gyárral, utána azonban talán majd megint nehezebb időszak jön, s akik most szeretnék megszerezni a Zsolnay-gyárat, azok majd azt követően, hogy kiforgatnák, újra eldobnák azt. Ha pedig a sajátt pénzüket kockáztatnák, ahogyan ő is tette, felhagynának a tervükkel, de ők – vele ellentétben – nem a saját pénzüket, hanem az adófizetőkét teszik kockára.

Arról is beszélt, hogy már az első esztendőben, 2013-ban le tudta vinni a manufaktúrát működtető cég veszteségét a korábbi években tapasztalhatóan a felére, amire szerinte bárhol a világon tapsoltak volna a közgazdászok és a politikusok. Ő nem kért vállveregetést a pécsi önkormányzattól, de itt éppen az ellenkezője történt ennek az eredmények után is. A második évben a veszteség már majdnem nulla volt, a harmadik évben viszont sajnos nem tudták folytatni a pozitív folyamatot, szerinte azért, mert a magyar és a külföldi vásárlók elbizonytalanodtak a fenti esmények miatt. Még egyszer hangsúlyozva a korábban elmondottakat azt mondta, egy, a pécsi önkormányzat által segített érdekcsoport szeretné megszerezni a gyárat magának. Egy építőipari céget említett, név nélkül, amely szerinte csak a betonhoz ért, a művészethez nem – azt pedig már annak előtte mondta, hogy részben amiatt vásárolta meg a Zsolnayt, mert szereti a művészeteket.

Bachar Najari beszélt arról is, hogy hétfőn betörték az irodájuk üvegét, amellyel kapcsolatban a rendőrség azt mondta neki, hogy nem lövés történhetett, hanem csak bedobták azt. Később azonban egy szakértő nekik azt mondta, hogy szerinte lövések okozták az üveg megrepedését. Biztos volt abban, hogy ezt figyelmeztetésnek szánták. Neki azonban nincs mitől félnie, a történtekről pedig szólt a svájci követségnek, amely továbbította ezt az információt a svájci kormánynak is, amely folyamatosan figyeli Najari állítása szerint, hogy mi történik ebben az ügyben.

Éppen ezért arra kérte a sajtótájékoztatón a magyar kormányt, hogy alaposan nézzen utána, mi is történik itt valójában. Szerinte ugyanis nincsenek pontos információi a kormánynak ebben az ügyben, és eddig úgy alkottak véleményt, akár a nyilvánosságban is.

Ha lett volna másik pályázó annak idején, 2013-ban, akkor ő nem is pályázott volna, neki több mint egymilliárdba került eddig a gyár, nem beszélve a működtetés havi mintegy hatvan milliójáról három és fél év vonatkozásában – ő ezt mind a saját pénzéből tette be a gyárba, hangsúlyozta. Majd arra mutatott rá, hogy egyetlen privát befektető sem tett bele ennyi pénzt a Zsolnayba a gyár államosítása óta, mint ő.

Az ő érkezése előtt ugyanis évi 300-400 milliós vesztesége volt a Zsolnaynak, de az – ahogyan hallotta – nem zavarta annyira a pécsi önkormányzatot, mint a mostani 54 milliós veszteség, akkor nem hangzott el érvként, hogy a Zsolnay hungariku, és emiatt meg kell védeni.

Az őelőtte lévő előző tulajdonos egy forintért adta vissza a gyárat, pedig ez egy hungarikum.

Ha kell, az igazukért az európai, sőt (bármit is jelentsen ez) akár az amerikai bíróságra is elmennek. Hangsúlyozta, hogy nekik mindenről papírjuk van, bizonyítani tudják az igazukat.


A sajtótájékoztatón rajta kívül felesége, Cséplő Petra, a Zsolnay igazgatóságának elnöke és Pintér Mariann sajtószóvivő vett részt.

Cséplő Petra azt mondta, hogy a Zsolnay a mai napig nem kapott hivatalos és pontos levelet a hitelszerződés felmondásáról az MFB-től. Május 13-án kaptak egy levelet, hogy tíz napjuk van fizetni, majd 18-án egy újabbat, hogy 24 órán belül fizessék be a pénzt. Az ügyvédeik leveleztek a bankkal, több mint fél évig próbáltak megegyezni, de a bank nem reagált.

Majd idén május 23-a után kaptak egy közjegyzői okiratba foglalt felmondást egy olyan szerződésről, amely szerintük soha nem létezett, egy olyan összeggel, amit szintén vitatnak. Minden egyéb számukra fikció, és

A Dunántúli Napló kérdésére, hogy kifizetik-e a 416 milliót, hiszen felszámolás indulhat ellenkezpő esetben, azt mondta Cséplő Petra, hogy azért nem fizetnek, mert ügyvédeik szerint, ha fizetnek a banknak, akkor akár duplán is fizethetnek. Számolnak azzal, hogy holnap, szerdán mér kijelölnek egy vagyonfelügyelőt, de erre a helyzetre fel vannak készülve, szerinte ezzel együtt tudnak élni és működtetni a gyárat.

Újabb kérdésünkre Najari ugyanis azt mondta, hogy nem mondták el a nagy megrendeléseiket, azokat tudják határidőre teljesíteni, ez nem jelent nekik problémát, mind a Párizsi udvar, mind a várban lévő, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Szent István terem felújítását megcsinálják határidőre, ebben az sem akadályozza meg őket, hogy sok dolgozójuk felmondott

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!