Közélet

2016.06.15. 19:53

A Zsolnayhoz csak a Ledina Kerámián át vezet az út

Pécsi önkormányzat ügyvédje szerint botorság, ami elhangzott kedden Bachar Najari szájából.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Bizonyos gazdasági érdekköröket segít a Zsolnay-gyár megszerzésében a pécsi önkormányzat, jelentette ki kedden Bachar Najari. A Zsolnay többségi tulajdonosa szerint a várható épületkerámia-megrendelések miatt vetettek szemet a gyárra.

Fentiek miatt kerestük a pécsi önkormányzat által jogi képviseletre felkért ügyvédet. Dr. Szabó Iván azt mondta, botorság, ami elhangzott. A pécsi önkormányzat a Ledina Kerámia Kft. megalapításával éppenhogy mindenkivel szemben, minden valós és lehetséges befektetőjelölttel szemben bebiztosította magát, azaz nem mások, hanem a város és a dolgozók érdekeit képviselte. Innentől az önkormányzat cége alkalmazza a Zsolnay-örökség továbbvivőit, akik nélkül nehezen lehetne Zsolnay-terméket gyártani. A dolgozókat megmentették, hiszen egyben tartva a gárdát biztosítják számukra a korábbi feltételeket, ameddig nem lehet új lapot nyitva megkezdeni a termelést – talán majd valóban egy új befektetővel. A felszámoló törvény által kijelölt dolga, hogy előbb vagy utóbb szüntesse meg a tevékenységet, s ossza fel a vagyont a hitelezők közt, azaz csak idő kérdése, hogy a felszámolás elindulása után a felszámoló mikor mond fel a dolgozóknak. Egy ilyen helyzetben az is veszélyt jelent, hogy a céget a felszámolás során „szétdarabolva” értékesítik, s akár az egész gyárat vagy a márkanevet elviszik máshová. A védjegy új tulajdonosát már nem kötné a várossal Najari által aláírt szerződés, amelyben Zsolnayt csak Pécsett lehet gyártani.

Most viszont szerinte, a dolgozókat egyben tartva a Zsolnayhoz csak a Ledina Kerámián át vezet az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!