Közélet

2016.06.23. 09:28

Pécsi közgyűlés: hitelek, e-buszok, török szobor, Zsolnay és Csontváry is az étlapon

Számos előterjesztést tárgyaltak csütörtökön a pécsi képviselők a közgyűlési ülésen, a nyári szünet előtti utolsón.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

15:01 - A Ledina Kerámia megvenné a Zsolnay nevet

Kunszt Márta (DK) tette fel, sőt rögtön többet is. Páva Zsolt válaszából megtudtuk, hogy a bejegyzés majd Kaposváron történhet meg, a Zsolnay Zrt. pedig megtámadta ennek törvényességét, vélhetően egy héten belül lezs róla döntés, akkor jegyezhetik be a céget.  A Ledina a saját bevételeiből szeretne megélni. A saját jogán nem lesz meg az első bérfizetés a Tettye Forrásháztól kapott kölcsönből lesz majd. Reményei szerint a Zsolnay-gyárban fognak majd dolgozni, az ottani eszközökkel. És hogy kinek a tulajdonában van a márkanév. Az a Zsolnay manufaktúra tukajdonában van, amit a felszámolás során szeretne majd megvásárolni a Ledina Kerámia Kft.

A közgyűlésnek vége van, köszönjük figyelmüket. A kicsengetés után Gulyás Emil azt mondta, most tartják meg a rendkívüli pénzügyi bizottsági ülést a Zsolnayról.

14:00 - Tényleg megszavazták a Guinness-sétányt

Csizi Péter jelezte időközen, hogy már nem ér a városházára a közgyűlés végére, így nem fog tudni a leghátrébb sorolt virágosítással kapcsolatos napirendnél.
Fogarasi Gábor (Jobbik) örül annak, hogy sok embert meg tud mozgatni a Fidesz a virágültetésekhez, de szeretné, ha a munkahelyteremtésben is ilyen ügyesek lennének a pécsi kormánypárti politikusok. Ő azt javasolta, hogy Virágos sétány legyen az új neve inkább a területnek, de ezt leszavazták.   Megszavazták viszont, hogy Guinness Világrekord-sétány legyen Kertvárosban az a helyszín, ahol több mint 16 ezer tő virágot ültettek ki egy óra alatt pécsi diákok segítségével. Az előterjesztő Őri László hangsúlyozta, hogy felemelő érzés volt ott lenni, ráaádásul neki még inkább, mert ebben az utcában nőtt fel.


13:30 - Nem akarják, hogy elvigyék Csontváry festményeit Pécsről

A Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek végleges elhelyezése címet adta előterjesztésének Kunszt Márta, Pécs korábbi MSZP-s alpolgármestere, jelenleg a Demokratikus Koalíció városházi képviselője. Lényegében azonban ez egy állásfoglalás arról, hogy a pécsi képviselők is kiálljanak amellett, hogy ne vigyék el a városból a Miniszterelnökség kreatív építészeti ötletpályázatának nyomán a festményeket Pécsről, vagy azok egy meghatározó részét.

Az Álmodj otthont Csontváry képeinek című pályázat eredményhirdetése egyébként éppen egy hét múlva, június 30-án lesz. Vicze Csilla (ÖPE) és Keresztes László Lóránt (LMP) is sürgette ezt, Páva Zsolt polgármester azt mondta, ő megtesz mindent a Csontváryért. Az előterjesztést elfogadták.  Illetve két előterjesztést is elfogadtak. Kunszt Mártáét, amivel a közgyűlés kinyilvánítja, hogy nem akarja, hogy elvigyék a festményeket, illetve a később a kulturális bizottság által elfogadott nyilatkozatát, amely egy szándéknyilatkozat, egy kérés, és egy kijelentés, miszerint Pécs kész továbbra is otthont adnia  kiállításnak.

 13:05 - Két e-buszt vesz, úgy teszteli a hálózatot Pécs

Elektromos közösségi közlekedési rendszert vezetnének be Pécs védett belvárosában, ehhez szeretnének uniós, TOP-os forrást szerezni. Vita nélkül megis szavazták a TOP-pályázat  benyújtását.
A város közösségi közlekedési hálózatának ismeretében az a szakmai javaslat született azonban nemrégiben, hogy az elektromos közösségi közlekedés első fejlesztési ütemében a belvárosi közlekedést kiszolgáló 44-es járat vonalán válták ki elsőként a hagyományos dízel üzemű buszokat „teszt”  e-buszokra, és kezdődjön is meg az elektromos hálózat kialakítása.
Miután a 44-es busz vonala kevésbé érintett a napközbeni csúcsforgalomban, elégséges két járművet vásárolni, erre tett javaslatot Páva Zsolt , két MABI e-busz beszerzésére (Modulo C68ES, 19 fix ülőhellyel), egy darab gyoprstöltőre, és a tesztidőszakot értékelő szakvélemény elkészítésére. A buszok ára darabonként  145,5 millió plusz áfa, a gyorstöltő kb. 10  millió, a Tüke Busz tüskésréti úti telephelyén lenne majd Pécs Fenntartható Városi Közlekedési Terve nettó 17,5 millióba kerülhet.

12:58 - Mégsem lesz ebédszünet, lezavarják, ami hátra van

Nem tudjuk, mi lesz a Guinnes Világrekord-sétánnyal, de az biztos, hogy nemrég eldőlt, nem lesz ebédszünet a pécsi közgyűlésen. Erre az ellenzéki képviselők is rábólintottak. Egyébként tényleg jól haladnak, a napirendek javát elfogadták, igaz, nem is voltak nagy vitál végül, szokás szerint mindent megszavaztak, és időben el is kezdődött az ülés. A napirend előtti felszólalás így majd a napirendek után lesz.

12:40 - Páva Zsolt nem engedte a barkácsáruházat

A 2009-es polgármester-választás után Páva Zsolt nem engedte azt, hogy a belváros közelében barkácsáruház élpüljön, fogalmazott a pécsi fideszes polgármester annak a napirendi pontnak a tárgyalásánál, amelyben az új pécsi vásárcsarnok európai uniós, TOP-pályázatának beadásáról döntenek. Arról a barkácsáruházról beszélt Páva Zsolt, amely a volt Hard Rák Café helyén épült volna meg, és ahová az új vásárcsarnokot tervezik.
Vicza Csilla (ÖPE) felvetésére reagált, aki attól félt, hogy multi áruház is beköltözhet az új csarnokba. Gulyás Emil (MSZP) szerette volna, ha barkácsáruház épül ott. Mert most már szerinte csak egy van (biztosan a nagy barkácsáruházakra gondolt - B. A.), és a másik bezárása után a megmaradóban felmentek szerinte az árak. Érdekes, azt senki sem vetette fel, hogy ez egyben az a terület is, amelyen, egy másik polgármester-választás előtt a később újrázó Páva Zsolt egy hotel alapkövét helyezte el a kampányban, amelyből szintén nem lett semmi. Lapunk pedig sokáig úgy hitte, hogy a gazdasági válság miatt nem épült meg végül a tervezett áruház a helyszínen. Az előterjesztést elfogadták.

11:15 - Kérdeznek és tárgyalnak is majd a Zsolnay-Ledina-ügyben

Az ebédszünet után kap majd szót napirend előtt a DK pécsi képviselője, Kunszt Márta, aki a 100 százalékos pécsi önkormányzati cég, a Ledina Kerámia Kft.-ről szeretne majd kérdezni.
Gulyás Emil (MSZP) az ülésen is elmondta, hogy szeretett volna egy rendkívüli gazdasági és pénzügyi bizottsági ülést a témában, ahol meghallgathatnák Cséplő Petrát, a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosának feleségét is. A patinás pécsi manufaktúrát működtető cég igazgatóságának elnöke egyébként maga kereste meg az ellenzéki képviselőket ebben a témában, sőt a csütörtöki közgyűlés előtt is megjelent a városházán.
Gulyás Emil kérését azonban a bizottság fiatal fideszes elnöke leszavazta.
Végül azonban Páva Zsolt polgármester átvágta azt javasolta, hogy jobb, ha mégis összeül a gazdasági bizottság a témában. Ez várhatóan a jövő héten lesz meg, mint azt a lapunk egy nemrég véget ért, bő tízperces technikai szünet alatt megtudta az egyik képviselőtől.

10:57 - Nem vicc: Csizi Péter Guinness Világrekord-sétányt akar

Emlékeznek még arra, amikor cuki pécsi iskolások virágokat ültettek pécsi politikusokkal együtt Kertvárosban, és amely hivatalos Guinness Világrekord lett? Van még tovább: Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő ugyanis szeretné, ha a sétányt átneveznék, ami a keresztségben Guinness Világrekord-sétány nevet kaphatná. Csizi azonban szeretne majd hozzászólni a témához, ezért a napirendet ebédszünet után tárgyalják meg, a honatya akkorra érkezhet meg a városházára.

10: 44 - Vicze törököt fogott Pávával

Elfogadták, hogy Ibrahim Pecsevi szobrát felálítsák a Kórház téren, a költségeket a török állam fizeti. Vicze Csilla (ÖPE) szerint viszont visszás, hogy Zrínyi Miklósék helyett egy török történészről álljon itt szobor, akinek szerinte nem objektív a történetírása. Szerinte Törökország mai helyzete és Európához való viszonya is érdekes. Páva Zsolt szerint viszont nem szabad  aktuálpolitikát keverni az ügybe, ez annál sokkal messzebbre mutat, jó értelemben.
Kunszt Márta (DK) is látná a hős magyar várvédőt, de aztán a népek közti megbékélésről és barátságról mondott szemüveget párásító monológot. Keresztes László (LMP) is arra kíváncsi, hogy lesz-e magyar témájú emlékmű. Fogarasi Gábor (Jobbik) Bornemissza Gergely szobrát állítaná fel szívesebben, Decsi István (Fidesz) viszont azt emelte ki, hogy Törökország sokszor menedék volt a magyaroknak, például Rákóczinak.

10:01 - A Hullám a PSN-é

Megszavazták azt is, hogy a pécsi Hullámfürdőt a Pécs Holdingtól átveszi üzemeltetésre a PSN Zrt. Fogarasi Gábor (Jobbik) információja szerint, ha a Rátgéber Akadémia megépül, a PSN Zrt. nem tart majd igényt a Hullámfürdőre.

9:29 - Futball, futball

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Páva Zsolt (jobbra) mezben indította a közgyűlést, Őri László alolgármester inget viselt (fotó: Babos A.)
[/caption]Végre valamiben egyetértettek a képviselők: Páva Zsolt polgármeter a magyar futballválogatott mezében kezdte el a közgyűlés levezetését, azzal nyitva, hogy szép napra virradtunk, amire nagy tapsot kapott mindenkitől.

9:12 Zárt üléssel kezdenek

Zárt ülésen szavaznak a képviselők Pécs következő díszpolgáráról illetve egyéb városi díjak odaítéléséről, amelyeket hagyományosan a város napján adnak át szeptemberben.

9:00 - Rengeteg téma a napirenden

A nyári szünet előtti utolsó pécsi közgyűlési ülés első nyilvános napirendjén a Szabadság díjat alapítják meg a pécsi városatyák.
A második napirend azonban vélhetően nagy vitát fog hozni, ha ugyanis pénzről van szó, arról mindig szívesen szócsatáznak a képviselők, márpedig az étlap szerint a költségvetést módosítják.

Módosítják a Pécsi Építési Szabályzatot is, és dönthetnek a Kórház téri minaret előtt felállítandó szobor elhelyezéséről is.

Új városi tagokat kell delegálnia az önkormányzatnak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felügyelőbizottságába és igazgatóságába, a korábbiak lemondása miatt, ami azért is érdekes, mert ők az új önkormányzati kerámiás cégben, a Ledina Kerámia Kft.-ben kaptak hasonló pozíciót.

Lesz új tálalókonyha az Angster József Szakképző Iskolában, és dönthetnek a élőerős őrzés-védési szolgáltatás és portaszolgálat ellátásáról is az önkormányzati épületekben.

Közbeszerzési eljárást indít a város a közvilágítási rendszer újabb korszerűsítésére, ami immáron a második ütem lesz, de ehhez újabb hitelt kell majd felvenni. És közbeszerzésen választják majd ki a felújításra kijelölt önkormányzati utak javítási munkáinak kivitelezőjét. S ha már hitel, szükséges lesz a város folyószámlahiteléhez kapcsolódó munkabérhitel felvétele is.

Most döntenek az új pécsi vásárcsarnok kialakítását célzó európai uniós pályázat benyújtásáról, valamint a Tüskésrét turisztikai fejlesztéséről, illetve annak újabb üteméről. Valamint az elektromos közösségi közlekedési rendszer bevezetéséről Pécs védett belvárosában.

Szépreményű szándéknyilatkozatot írnak alá a kínai Csungkingi Csúcstechnológiai Inkubációs Központtal, amit vélhetően Páva Zsolt polgármester újabb, közelmúltbéli kínai útjával kapcsolatos eredményként könyvelhetünk el. Végül pedig talán megszavazza a többség a Demokratikus Koalíció képviselője, a város volt MSZP-s alpolgármestere, Kunszt Márta még egy hónappal korábban tett, de napirendre csak most felvett javaslatát, amely szerint a képviselők szándéknyilatkozatot fogalmazhatnak meg   Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek végleges elhelyezése tárgyában, nyilvánvalóan arról, hogy a festményeket ne vigyék el a városból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!