Közélet

2016.06.23. 18:34

Ketten egy tízes tetején

Alig kezdődött el a nyári szünet, máris bajba került néhány fiatal. A szülők felelőssége is, hogyan engedik útjukra a gyerekeket.

Katus Eszter

Két fiatalt szedtek le kedd este egy komlói tízemeletes tetejéről. A 21 és 17 éves fiút egy vállalkozó látta meg az épület tetején 20 óra körül, ő értesítette Budaházy Györgyöt, az Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet elnökét. Ketten mentek fel a srácokhoz, akik józanok voltak, és saját bevallásuk szerint csak úgy körülnézni mentek fel a tetőre. A feljáróhoz volt kulcsuk, így valójában semmi sem akadályozta meg őket a tervükben. A szövetkezet elnökének kérésére azonban elhagyták a tetőt, így szerencsére egyikőjüknek sem esett baja. Az esetről a rendőrség is értesült, ki is mentek, de mivel a helyszínen jogsértést nem állapítottak meg, eljárás nem indult az ügyben.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek száma nyáron megnőhet, hiszen a fiatalok jobban ráérnek, és hasonló korú társaikkal – unaloműzés céljából – gyakran hajmeresztő mutatványokat csinálnak. Ezúttal nem történt tragédia, de egy rossz mozdulat is elég lett volna ahhoz, hogy a mélybe zuhanjanak. Mivel kevés szülőnek adatik meg, hogy az egész nyarat otthon tölthessék a gyerekeikkel, és sokszor a nagyszülők sem tudnak besegíteni, fontos, hogy a gyerekeket megfelelő tudással ruházzák fel a szülők. A rendőrség tanácsai szerint a következőkre mindenképp fel kell hívni a kicsik, fiatalok figyelmét. Ha kimennek az utcára, ne hivalkodjanak az értékeikkel (például okostelefon), azokat ne tartsák jól látható helyen, és ne adják oda idegeneknek. Idegenekben ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, és ne engedjék be őket a lakásba. Ne próbálják ki a különböző drogokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan, és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.

A késő esti órákban lehetőség szerint csoportosan induljanak haza, egymást védve-kísérve. Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék. Tanulják meg a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve szüleik telefonszámát is. A közlekedési szabályokat is ismerjék meg és tartsák be, hiszen a közúti balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket. Végezetül kérjék meg gyermekeiket, ha elmennek otthonról, mondják meg hová mennek, kivel találkoznak, mikor érnek haza, valamint ismerjék meg barátaik nevét, címét, telefonos elérhetőségét. Értessék meg velük, hogy szabályok értük és nem ellenük vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!