Sport

2016.07.04. 10:25

Szinte kész a PINKK kerete

Nagy Dorottya kivételével az összes magyar játékos marad a PINKK-Pécsi 424-nél a következő szezonra. A bajnoki bronzérmes két légióst is igazolt, és az is eldőlt, hogy Laczka Miklós lesz a csapat vezetőedzője, akinek munkáját Iványi Dalma és Petőfi Áron segíti majd.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

A bajnokság lezárását követően elég nagy csönd vette körül a PINKK-Pécsi 424 együttesét. Sokáig csak találgatni lehetett, hogy milyen változásokra lehet számítani a bajnoki és kupabronzérmesnél. Mostanra azonban kiderült, hogy az „altatást” egy nagy bejelentés követi. Pontosabban inkább sok kicsi.

A PINKK tegnap délután ugyanis közleményben ismertette a csapat keretét érintő változásokat. Ami a legfontosabb: a gárda magyar magja szinte egy az egyben együtt marad: Ruják Nóra, Sánta Petra és a csapatkapitány Gémes-Sarok Nikolett három évre szóló szerződést írt alá a klubbal, de Kovalcsik Emese, Mojzes Gina és Domokos Kinga Réka is a rózsaszíneket erősíti a továbbiakban. Az egyedüli távozó Nagy Dorottya, aki az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait, így természetesen kosárlabda-pályafutását is.

A „régiek” mellett akadnak új szerzemények is. Az egyik legígéretesebb fogás a Ceglédről érkező, 2-es poszton bevethető Szabó Dóra. A mindössze 21 éves kosaras ebben a szezonban alapembere volt Cziczás László csapatának, 33 percet töltött a pályán átlagban, és meccsenként majd’ 10 pontot hozott össze. Pikáns igazolás Bozóki Bettina szerződtetése, a 190 cm-es center ugyanis a nagy rivális PEAC-Pécstől érkezett. Neki nem sikerült a legjobban az előző szezon, kevés játékpercet is kapott, de a PINKK-nél úgy látják, hogy nagyon hasznos tagja lehet a gárdának. A „fekete ló” az érkezők névsorát böngészve Martonosi Zita. A 25 éves, 1-2-es poszton használhat játékosnak ez lesz az első NB I. A csoportos szezonja. Angliában tanult eddig, most tért haza Magyarországra. Teljesítményével az Universiade-válogatottban hívta fel magára a PINKK figyelmét.

Laczka kezében a karmesteri pálca

Beugrásnak indult, „főállás” lett belőle! Laczka Miklós az előző szezonban Sandro Orlando segítőjeként kezdte a szezont a PINKK-nél, aztán az olasz mester licencproblémái miatt, ha csak névlegesen is, de vezetőedzővé lépett elő. A munkájával és a hozzáállásával mindenesetre annyira elégedettek voltak a csapat vezetői, hogy az októberben rajtoló új szezonban már tényleg ő lesz a főnök, most már ténylegesen is az ő kezébe kerül az irányítás.

Laczka első számú segítője a korábban a PINKK B csoportos csapatánál vezetőedzőként dolgozó Petőfi Áron lesz, de Iványi Dalma is visszatér a napi munkába. Második gyermeke születése után az utóbbi másfél évben a családra fókuszált a pécsi ikon, mostantól azonban ő is tagja lesz a PINKK szakmai stábjának. Iványi tanácsaival segíti majd a két fiatal kollégája munkáját, de elsődleges feladata a játékosok egyéni képzésének koordinálása lesz. Az, mondjuk, biztos, hogy nála többet senki sem tanulhatna egyénileg.

A háromfős stáb mindegyik tagjával három évre szóló szerződést kötött a PINKK, így hosszú távon gondolkodnak a magyar triumvirátusban.

Hajtós, futós PINKK-et látna a pályán az új edző

Volt már vezetőedző az NB I. A csoportban, most mégis újonc lesz a kispadon. Laczka Miklós, a PINKK-Pécsi 424 női kosárlabdacsapatának újdonsült trénere megkapta a lehetőséget, hogy már ne csak papíron – mint tavasszal Sandro Orlando mellett –, hanem valóban a kezébe vegye az irányítást, ő lesz ugyanis a baranyaiak vezetőedzője a következő szezonban.

– Amikor felkértek, akkor azért gondolkoznom kellett egy kicsit – árulta el Laczka. – Így utólag azonban nem is tudtam volna más döntést hozni, mint azt, hogy elvállalom a feladatot.

Persze úgy nem is olyan nehéz egy fiatal szakember dolga, hogy a szakmai stábban ott van mellette Iványi Dalma is. Még úgy is igaz ez, hogy Iványi nem mindig ül majd ott a padon a meccseken, az ő dolga elsősorban a játékosok egyéni képzése lesz.

– Dalma tipikusan az az ember, akivel nagyon jól lehet együtt dolgozni – nyilatkozta a PINKK szakvezetője. – Biztonságot ad a tudat, hogy ha tanácsra van szükség, van kihez fordulni.

A PINKK kerete nagyjából kész is van az októberben rajtolós szezonra, így kíváncsiak voltunk, mit várhatunk majd a Laczka Miklós vezette csapattól.

– Az edzői filozófiám az, hogy az adott kerethez kell igazítani az edzői filozófiát – jegyezte meg mosolyogva a tréner. – Még egy légiós centert szeretnénk igazolni, az pedig már most látszik, hogy magas posztokon nem leszünk olyan sokan. Egy hajtós, sokat futó csapatot képzelek most el, ezt szeretnénk megvalósítani. Ami a célokat illeti: nem szabad alább adnunk az előző évekéből. Bár vannak, lesznek nálunk erősebb csapatok a bajnokságban, de ahogy az már hasonló előjelek után többször is sikerült, a négybe szeretnénk jutni.

Ponterős légiósok

Légiósfronton komoly változás lesz a pécsieknél. Az előző szezon csapatából senki sem marad a PINKK-nél, de két új igazolás már így is akad. A 22 éves, amerikai Aliyah White­side a Georgia Tech egyetem csapatából érkezik. A 2-3-as poszton bevethető kosaras idén konferenciájának legjobb dobója lett, 19,5-ös pontátlaggal. Erős, atletikus játékos, a PINKK-nél húzóemberként számolnak vele idén.

Talia Walton is az USA-ból érkezik a baranyaiakhoz: a 3-4-es poszton otthonosan mozgó kosaras Washington egyetem csapatában idén 16,5 pontot és 6,4 lepattanót átlagolt, legnagyobb fegyvere a távoli dobás.

Rajtuk kívül a PINKK még egy légióst szeretne igazolni, méghozzá center posztra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!