Közélet

2016.07.06. 08:00

Megint lecsapnak a vérszívókra Pécsett

Kedden este a levegőben (és ezúttal a földön is) szúnyoggyérítés vette kezdetét a megyeszékhelyen, mely szerdán is folytatódik az esti órákban.

D. G. (Dunántúli Napló)

Kedden többek között Uránváros és a belváros felett szórta a vegyszert a repülő, ma a Kertváros is sorra kerül. A jelenlegi akció a központi finanszírozású országos program részeként zajlik a katasztrófavédelem megrendelése alapján és ezúttal nemcsak repülőből, hanem autóról is permeteznek. Olvasóink emlékezhetnek, hogy idén már másodjára csapnak le a vérszívókra Pécsett. Nagyjából egy hónappal ezelőtt, június elején a város teljes területén, több mint háromezer hektáron permetezett a repülőgép. Akkor Pécs megbízásából a Biokom rendelte meg a munkát.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire volt hatékony a gyérítés, és hogy több-e a szúnyog a korábbi évekkel összevetve. Mint Lóczi Szidóniától, a Biokom sajtószóvivőjétől megtudtuk, a lakossági visszajelzések alapján a gyérítés hatékony. A tavalyi év hasonló időszakával összevetve a tapasztalatok hasonlóak, de mivel a tavalyi nyár aránylag száraz volt, így kevesebb volt a szúnyog is. Idén a bőséges csapadék miatt több vérszívóra számítanak.

A szúnyogok száma az időjárástól, valamint a földrajzi adottságoktól függ, így akár a városon belül is változó lehet a helyzet. Ott, ahol sok a fa és cserje, valamint előfordulnak pocsolyák, ott sok lehet belőlük. A meleg levegő és sok csapadék együtt igen kedvez a vérszívók szaporodásának. Arra a kérdésre, hogy várható-e még idén hasonló akció, a sajtószóvivő elmondta, hogy az időjárás és a keletkező szúnyogok számának függvényében minden indokolt esetben sor kerül szúnyoggyérítésre. A permetezőszer egyébként melegvérű állatokra és az emberre ártalmatlan.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!