Közélet

2016.07.07. 09:01

Szulejmán leszármazottai Szigetváron

Különleges vendégeket köszöntött a baranyai város: két oszmán hercegnő látogatott el Szigetvárra, hogy megnézzék a 2015-ös nagy régészeti felfedezést, Szulejmán török szultán valószínűsített síremlékét.

F. Z. (DN)

Oszmán hercegnők megtekintették Szulejmán szigetvári síremlékének feltárását

Fotó: Sóki Tamás

Mindkét látogató a török szultán leszármazottjának vallja magát, ezért érezték kötelességüknek megnézni ősük sírját. Az 1940-ben született Kenizé Mourad, aki a rövid ideig uralkodó V. Murád szultán dédunokája, híres francia írónő. A Zrínyi-emlékév keretében Baranyába látogató másik hercegnő Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez évekig Magyarországon élt, amikor a férje Mexikó budapesti nagykövete volt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Hancz Erika ásatásvezető régész (j) mutaja Mediha Nami Osmanoglu de Fernandeznek (j2) és Kenizé Mouradnak (j3), oszmán hercegnőknek I. Szulejmán török szultán feltételezett síremlékének feltárását Szigetvár közelében 2016. július 5-én. (Fotó: Sóki Tamás/M
[/caption]Mint arról beszámoltunk, a térséget 2015-ben tárta fel Pap Norbert és Fodor Pál, a pécsi egyetem két kutatója – idén egy derviskolostor és egy dzsámi romjait is feltárták. A Párizsban élő Kenizé Mourad írónő és a Mexikóban élő Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez erre a hírre figyeltek fel, s ezért jöttek most el Szigetvárra.

I. Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testét Isztambulba vitték, belső szerveit ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmán sírhelye a 17. században elpusztult, azóta elveszett a helyének pontos emlékezete.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!