Közélet

2016.07.07. 18:41

Egy hét múlva már kapható lesz a baranyai dinnye

Még egy hetet kell várnunk, hogy a megyében nagyobb tételben is beérjen a dinnye, de jövő hét végére már biztosan vásárolhatunk „vajszlói mézédest”.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Néhány mázsa dinnye már beérett a megyében is a napsütötte, magasabban fekvő homokos területeken, azonban ebből csak mutatóba, kóstolóba jutott a vásárlókhoz. A termelők szerint az igazi dinnyeszezonra még várni kell egy hetet, azonban a jövő hét végére már beérik a termés például Gerde, Vajszló, Sellye környékén és a Dráva mentén. Azt követően pedig – amennyiben az időjárás is kedvező lesz – folyamatosan vásárolhatjuk majd a nyár kedvenc csemegéjét egészen szeptemberig.

A megkérdezett gazdák szerint tavaly is hasonló időszakban érett be a görögdinnyéből az első nagyobb tétel. Idén az április végi hűvös időjárás és a fagy, illetve az azt követő sok csapadék késleltette a palánták fejlődését, illetve tizedelte meg a termést. Ezért a számítások szerint minimálisan ugyan, de darabszámra kevesebb dinnye várható, ugyanakkor a termésmennyiségben nem érezhetjük majd a hiányt, mert nagyobbra nőnek a gyümölcsök.

Részben az új fajtáknak, a folyamatos tápanyag-utánpótlásnak és az öntözésnek köszönhetően szép, egészséges és jóízű termésre számítanak a termelők. A baranyai dinnyék várhatóan idén sem csak a helyi vásárlókhoz jutnak el, hanem a Balatonra, az ország további távolabbi pontjaira, illetve külföldre is.

Mint megtudtuk, az árakról egyelőre korai lenne beszélni, de az értékesítésénél figyelembe veszik, hogy jelenleg 180–230 forint között kapható a görögországi, illetve a békési dinnye.

A mediterránok mindig előznek

A délkelet-európai országok közül a legnagyobb dinnyetermesztő 30 ezer hektárnál is több termőterülettel Törökország, második helyen Görögország található 20 ezer hektárral, majd Románia és Moldova következik csaknem kilencezer, Magyarország, Szerbia és Izrael 6-6 ezer, Bulgária ötezer hektárral. A szezonban a legkorábbi szállítók Európában Spanyolország és Görögország, ahol egy hónappal korábban beérik a dinnye, mint nálunk. Itthon Békésben találhatók a legnagyobb dinnyetermő területek, az első terméseket is itt szedik le a gazdálkodók. Baranyában 200 hektár körül van a termőterület nagysága, néhány tucat családnak jelent pluszbevételt a dinnyetermesztés.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Fontos, hogy megfelelő időben szedjék le a gyümölcsöt, mert ha túlérett, már nem élvezhető az íze. Egy piros görögdinnye húsának színe halvány rózsaszíntől érett vörösig változik, aztán túléretté válik 10–14 napon belül. A túlérett termés vizes, kásás állagú, cukortartalma alacsony. Általában akkor érett a termés, ha kongó hangot ad, amikor gyengén megkopogtatjuk és a száron lévő finom szőrök a termés közelében eltűnnek. Az érett állapot másik jele lehet, ha a dinnye talajjal érintkező része zöldesfehérből halványsárgává válik, és a héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni. Az érett termésen púderszerű bevonat jelenik meg, mely hamvasabbá teszi a termést.

Kelendő a Rubin

A termelők és a kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók a megbízható minőséget, a jó ízt, a gasztronómiai értékeket keresik, ugyanakkor elvárják, hogy folyamatosan kapható és megfizethető legyen a termék. Éppen ezért kezd elterjedni az utóbbi néhány évben a Rubin dinnye, amelynek a héja enyhén csíkozott, sötétzöld, nyújtott alakú, a húsa mélyvörös és édes. További előnye, hogy apró a magja, rendkívül magas a cukortartalma, mérete pedig a napjainkban már leginkább keresett 6–12 kilogramm között van. A másik keresett fajta, amelyet már nem csak külföldön, hanem itthon is egyre többen keresnek és fogyasztanak, a mag nélküli dinnye. Ennek a termesztése ugyan bonyolultabb, mint a hagyományosé, és az ára is magasabb 20–30 százalékkal, de az átlagosnál magasabb a cukortartalma.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!