Közélet

2016.07.09. 10:14

Írók, költők, történészek emlékeznek a hősökre

Több mint húsz író, költő vesz részt azon a konferencián, amelyet az Írószövetség és a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottsága közösen szervez az emlékezés városában, Szigetváron július 9–10-én.

K. E. (Dunántúli Napló)

Emlékező együttlétre és közös gondolkodásra hívott meg írókat, költőket a történelmi városba a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév kapcsán dr. Hóvári János, az Emlékbizottság elnöke, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

A költő Zrínyi Miklós szellemi örökösei, magyar írók, költők fognak arról együtt gondolkodni, hogy mit jelent a 21. század alkotóinak Zrínyi Miklós, a hősiesség, a bajtársiasság, a hősi önfeláldozás, a közösséghez való tartozás, a rájuk hagyományozott örökség. A meghívottak között zenetörténész, irodalomtörténészek és történészek is szerepelnek. A konferencia során elhangzó előadások és gondolatok esszenciáját a Magyar Napló folyóirat teszi közzé szeptemberi számában.

Nem első alkalommal fordítanak figyelmet az írók közösségére az emlékév keretein belül, hiszen a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság a Magyar Naplóval közösen szépirodalmi pályázatot hirdetett meg. A kiírásra olyan verseket vagy novellákat vártak, amelyek Szigetvár védőjének, Zrínyi Miklósnak állítanak emléket.

– Az egykori hősiesség felmutatására szükség volt a múltban, szükség van a jelenben, de szükség lesz a jövőben is – mondta el dr. Hóvári János a konferencia és a pályázat céljáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!