Közélet

2016.07.14. 11:49

Csata indult a fákért Szigetváron

Újabb fejlemény késleltetheti a szigetvári várfelújítást: a Forster Központ által megbízott vállalkozó védett fák kivágására készül a várkertben. A helyiek tiltakoznak.

Kaszás Endre

Védett fák kivágását tervezik a szigetvári várban – tájékoztatta lapunkat Berkecz Balázs, a kisváros főépítésze, aki hivatalból értesült a várfelújítás részleteiről.

– Júniusban levelet kapott az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, amelyben azt kérték, hogy mint a vár bérlője járuljon hozzá a vészhelyzet-elhárítási és állagmegóvási munkákhoz. Ehhez csatoltak néhány nagyon rossz minőségű tervet, amit az előírt építésztervezői jogosultság helyett csak egy kerttervező jegyez. A terv huszonhét fa és fél tucat cserjecsoport – lucfenyők, tuják, nyírfák, juharfák, egy platán – kivágását is előirányozza. Az önkormányzat június 13-án tartott képviselő-testületi ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a vészhelyzet elhárítási és állagmegóvási munkák elkezdődhessenek, de jelezte, hogy tervtanács elé kellene hozni a tervet a helyi rendelet alapján, hiszen a vár fejlesztése szakmai kérdés, nem lehet egy bérlői hozzájárulással letudni az ügyet – avatott be az események sorába a főépítész.

Mint Berkecz Balázs elmondta, a tervek bemutatása ennek ellenére nem történt meg, majd július 8-án felvonult a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ által megbízott vállalkozó, és anélkül álltak neki a munkának, hogy az önkormányzat munkatársai megismerhették volna a kormányzati terveket, anélkül indult el a munka, hogy helyben érdemi szakmai egyeztetés történhetett volna arról, hogy valóban indokolt-e a fák és cserjék kivágása. Pedig két helyi rendelet szempontjából is problémás a vár fairtással terhelt átalakítása.

A szigetvári várpark fái ugyanis egyrészt természetvédelmi védettség alatt állnak, de hasonló védelmet biztosít számukra a város központjának gyógyhellyé nyilvánítása is. A fairtásra a várban folyó munkálatokat vezető állami Forster Központ munkatársainak közlése alapján koncepcionális okokból van szükség: a terveket jegyző tájépítész hölgy szerint a szigetvári vár erődjellegét szeretnék hangsúlyozni. A szigetváriak viszont azt szeretnék, ha mindez a természeti értékek károsítása nélkül valósulhatna meg.

Tiltakozó helyiek

„Felszólítjuk az illetékeseket, hogy a jogszabályi előírásokat szem előtt tartva azonnal állítsák le a fakivágási munkálatokat, érdemben egyeztessenek Szigetvár önkormányzatával a tervekről, változtassanak minősíthetetlen hozzáállásukon, és addig is csak olyan munkálatokat végezzenek, amely méltó az emlékévhez, amely méltó emléket állít Zrínyi Miklós és mártírtársai hősi cselekedetének” – áll a város képviselő-testületében többséggel bíró Szigetvári Emberekért Egyesület tegnap kiadott közleményében.

Ahogy a szervezet fogalmaz: „Nem az utolsó pillanat az, amikor egyeztetés, szakmaiság, felelősség nélkül hirtelen kitalált, senkivel sem egyeztetett, történelmileg, szakmailag, észszerűség tekintetében is megalapozatlan koncepciókkal, felújítás címén tönkre kell tenni egy hosszú évtizedek alatt gyönyörű parkká, turisztikai látványossággá kinőtt, értékes egyedeket tartalmazó növényi populációt. A Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői nem támogatják ezt a példátlan koncepcionális merényletet, amely nem a vár, a város fejlődését, hanem ellehetetlenítését, tönkretételét szolgálja.”

Tovább csúszhatnak a munkálatok

A szigetvári vár felújításával kapcsolatban már eddig is több probléma adódott. Azt már az év eleje óta többen kétségbe vonták, hogy a jubileumi ünnepségekre – szeptemberben tartják az 1566-os ostrom, valamint a várvédő hősök halálának 450 éves jubileumát – elkészülne. A Zrínyi Emlékév eseményei kapcsán csak a kormányhivatal sürgetésére – a vár egyes falait életveszélyessé nyilvánították – indultak meg az állagmegóvó munkák, a lényegi tartalmi beavatkozásokat azonban csak jövőre ígérték. Lapunk érdeklődésére egyelőre senki nem vállalkozott arra, hogy megítélje: a védett fák ügye vajon hogyan befolyásolja, hátráltatja-e a megkezdett munkát. Tegnap a kivitelező mát átvette a területet, de inkább csak kordonok, szalagokkal jelölt fák, bokrok utaltak a munkálatok előkészületeire. Alig 7 hét múlva azonban nagy nemzetközi csinnadrattával kezdődnek a jubileumi Zrínyi Napok.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!