Közélet

2016.07.17. 17:40

Visszaverték a szúnyogok támadását

Új szúnyogfajt találtak Baranyában a pécsi kutatók, ám szerencsére sikerült gyorsan elüldözni a veszélyes vérszívót.

Fülöp Zoltán

Új, ráadásul veszélyesnek tűnő szúnyogfaj jelent meg a közelmúltban Baranyában – a kutatók és a városüzemeltetési cég együttműködésének köszönhető gyors közbelépés hatására azonban valószínűleg mi nem nagyon találkozhattunk velük: a Biokom irtása, úgy fest, vissza is vetette a támadást.

– Arról azonban sajnos egyáltalán nincsen szó, hogy megnyertük a harcot – mondta lapunknak Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. – A mintavételezéseink során egy ázsiai fajnak találtuk meg példányait a közelmúltban, amelyek valószínűleg még lárvaalakban kerülhettek be hazánkba. Ez az invazív, azaz idegen, de agresszívan terjeszkedő faj minden kutatás szerint különösen veszélyes. Hogy mást ne mondjak, egyrészt a hazai fajokkal szemben nappal is előszeretettel támad, nem zavarja a kánikula, azaz nem csak kora este kell a csípéseitől tartani. Másrészt a betegségeket is hatékonyabban terjeszti, mint a hazai szúnyogfajok. Ezért is roppant szerencsés, hogy sikerült megakadályoznunk a hosszútávú megtelepedését.

Ha már a betegségek szó kerültek, azt is megtudtuk a pécsi kutatótól, hogy az eredményeik szerint a szúnyogok által terjesztett szív- és bőrférgesség terén tapasztalható elmozdulás – a korábbiakhoz képest lényegesen több háziállatnál mutatták ki, ráadásul már emberi megbetegedések is jellemzőek (igaz, évente csak 10-15 esetet regisztráltak). A betegséget terjesztő parazitáknak ugyanis nagyon kedvez a mostani kánikula.

– A védekezés (mind az ázsiai szúnyogok, mind a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen) otthon is elvégezhető – tudtuk meg a kutatótól. – Csak azzal, hogy a ház körüli vízgyűjtő helyeket rendben tartjuk, már nagyot léptünk a szúnyogok számának drasztikus csökkentésében. Az elhanyagolt ereszekben, a virágcserepek alatti műanyag tálakban, az állatoknak kitett tányérokban gyakran megáll a víz, s itt mindig vannak is lárvák. Egy vödör vízből akár napi 20-30 szúnyog is kikelhet, s ezek az állatok azonnal az ott élőkre csapnak le.

Akkor veszélyes, ha ízlik a vér

Magyarországon jelenleg ötven szúnyogfajt tartanak számon, amelyeknek azonban igen eltérő és széles skálán mozgó ökológiai igényeik vannak. Az elmúlt évek során a kutatók Baranya megyében összesen huszonhat fajt azonosítottak, amelyek közül azonban a városokban szerencsére csak néhánnyal találkozhatunk a melegebb időszakokban. Értelemszerűen nekünk azok a fajok okozzák jelenleg a legfőbb problémát, amelyek szívesen táplálkoznak embereken, azaz amelyeknek – hangozzon bármennyire is kőkemény horrorfilmbe illően – kifejezetten ízlik az embervér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!