Közélet

2016.07.19. 18:12

BAT: kétszáz új munkahely Pécsett

A világ egyik legnagyobb dohányvállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco csoport hárommilliárd forintos beruházással 200 új munkahelyet hoz létre és jelentősen bővíti kapacitásait Pécsett.

Kaszás Endre (DN)

A dohányipari multi európai gyártókapacitásainak legutóbbi felülvizsgálata alkalmával született a döntés: a BAT bezárja egyik legnagyobb, németországi gyárát, annak termelését pedig több európai termelő egységben osztja fel. E döntésnek nyertese lett a pécsi gyár, amely a tervek szerint jelentős mértékben részesül a bayreuthi gyár eddigi megrendeléseiből.

– A német üzemben az elmúlt hétvégén jelentették be a döntést, így mi most léphettünk a nyilvánosság elé a számunkra kedvező hírrel – mondta érdeklődésünkre dr. Tóth Attila, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. – Mindez azt jelenti, hogy cégünk három lépcsőben végrehajtva fokozatosan veszi át a bayreuthi gyár termelésének egy részét, ami mintegy 150–200 új munkahelyet teremt pécsi gyárainkban.
A várhatóan az év második felében induló hárommilliárdos projekt keretében az év végére a jelenleg használt német gépek mellé újak is érkeznek majd Pécsre, és az előkészítéssel párhuzamosan megkezdődik a létszámigény feltöltése is.

Kérdésünkre dr. Tóth Attila elmondta, hogy elsősorban a termelésben résztvevő operátorokra, gépmesterekre lesz szüksége a vállalatnak. Ahogy már az elmúlt időszakban is, a kiválasztásnál előnyt jelent majd a műszaki végzettség, illetőleg beállítottság, de a jelentkezők mindenképpen számíthatnak arra, hogy a BAT saját képzőprogramja keretében sajátítják majd el a szükséges ismereteket.

Nyolcszáz dolgozója lesz a gyárnak

A Pécsi Dohánygyár több nagyszabású beruházás – előbb a belvárosi gyár bővült új üzemcsarnokkal, majd az Elcoteq Finn utcai gyárában nyitott új üzemet a BAT – stabilan mintegy 600 főre emelte alkalmazotti létszámát. Mint dr. Tóth Attila fogalmazott, a jelenlegi fejlesztés egyik legnagyobb kihívása a szükséges munkaerő biztosítása. A cég az elmúlt időszakban eredményes együttműködést alakított ki több hazai egyetemmel, ugyanakkor meghatározó igény mutatkozik a jól képzett műszaki szakmunkásokra. A tervek szerint 2018 elejére 750–800 főre duzzadhat fel a pécsi gyártásban résztvevő alkalmazottak száma. Ez, a minőségi termelés a feltétele annak, hogy a pécsi gyár meghatározó szerephez jusson a BAT európai ellátási láncában.

Eddig a legnagyobb

A BAT fejlesztéseinek legutóbbi nagy állomásaként két éve adták át a pécsi ipari parkban azt a bővíthető, 8850 négyzetméter alapterületű gyárépületet, aminek köszönhetően a Pécsi Dohánygyár termelési területe megduplázódott. A beruházás összértéke mintegy 30 millió euró – valamivel több mint 9 milliárd forint – volt, mely a BAT második legnagyobb folyamatban lévő befektetésének számított akkor Európában. Az új gyáregységben a vállalat által Magyarországon eddig még nem gyártott, új típusú szivarka termelését indították be. Az új gyáregység fokozatosan épült ki: 2014 első negyedévéig az egykori Elcoteq-gyárépület infrastruktúráját alakították át, ezt követően telepítették az új gyártósorokat. Az ünnepélyes gyárátadót követően megindult a gépek tesztelése és az esztendő végén megkezdődött a termelés. A dohánygyár termékeinek túlnyomó többsége továbbra is exportra kerül, a cég több mint 30 országba szállít dohányterméket.

Hatvanmilliárd a privatizáció óta

Richard Widmann, a BAT közép-európai vezérigazgatója a témában tegnap tartott sajtótájékoztatón elmondta: a vállalatcsoport az 1992-ben bekövetkezett privatizáció óta több mint 57 milliárd forint értékű termelőberuházást valósított meg Magyarországon, ennek köszönhetően a Pécsi Dohánygyár az egyik legjelentősebb befektetővé és munkaadóvá vált. 2014-ben több milliárd forintos beruházással hozták létre új pécsi gyáregységüket a régi belvárosi termelőegység fenntartása mellett.
Azt, hogy a most induló fejlesztés a cég melyik helyi egységét érinti, hivatalosan egyelőre nem árulták el, ám lapunk úgy értesült, hogy bizonyos átszervezésekkel mindkét pécsi egységnek kiemelt szerep jut az új feladatok ellátásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!