Közélet

2016.07.20. 18:32

Negyedmilliárd forintos gép érkezett Pécsre

Újabb komoly fegyverhez jutott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a daganatos megbetegedések elleni harcban.

Fülöp Zoltán (DN)

Múlt hét óta működik a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Nukleáris Medicina Intézetében egy úgynevezett PET/CT készülék, amely elsősorban a daganatos megbetegedések időbeni felismerésében lehet nagy segítségére az orvosoknak.
– Az onkológiában alkalmazott egyéb képalkotó eljárások (így például az ultrahang, a CT és az MRI) a szervek szerkezetét, anatómiai elhelyezkedését mutatják – tudtuk meg dr. Zámbó Katalintól, a Nukleáris Medicina Intézet igazgatójától. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Országszerte is kevés ilyen korszerű berendezés működik (Fotó: Laufer László)
[/caption]– Egy daganatot ezekkel a módszerekkel is észre lehet venni, de arról nem mindig adnak pontos tájékoztatást arról, hogy a látott kép jóindulatú vagy rosszindulatú folyamatot ábrázol-e. Mondok egy példát: a tüdőben CT-vel kiszúrható egy daganat, ám az így nem mindig derül ki, hogy az jó vagy rosszindulatú – ahhoz már más beavatkozásra, pl. mintavételre van szükség, ami nem veszélytelen eljárás.

A PET vizsgálat sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek működésbeli sajátosságait (a vérkeringést, az anyagcserét) ábrázolja. A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működésében okoznak elváltozást, és ezt csak később kíséri a méretbeli szerkezeti (anatómiai) elváltozás.



Eredményesség és pontosság

A PET/CT-vizsgálatoknak számos előnyük van. Felsorolunk néhányat:

- Egyetlen vizsgálat megmutatja, hogy a daganat csak egy szervben található, vagy már áttéteket képzett távoli szervekben is.

- Eredményesen, pontosan és biztonságosan mutatja a leggyakoribb rákos elváltozásokat, így feleslegessé tehet számos egyéb vizsgálatot.

- Lehetővé teszi, hogy egyéb invazív beavatkozás nélkül el lehessen különíteni a jó- és rosszindulatú folyamatokat.

- Korán képes felismerni a rákos szöveteket, így lehetőség nyílik a betegség legkorábbi szakában a hatékony kezelés megindítására.

– A PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganatos elváltozást: a cukor-felhalmozódásból vonhatunk le következtetéseket, s állapíthatjuk meg, hogy mely fázisban van a betegség – fűzte hozzá Zámbó Katalin. – A PET/CT vizsgálat két módszert egyesít, ezeket egy időben, egymás mellett alkalmazva lehetővé válik a kóros működési állapotok megjelenítése.
A vizsgálat további előnye, hogy mivel a teljes testet nézi át a készülék, az áttétek is azonnal kiderülnek. Ez pedig a terápiát is nagy mértékben befolyásolja – azt is, hogy milyen módszer a leghatékonyabb, s azt is, hogy hol és mikor kell elkezdeni.

Több területen is alkalmazzák

A PET/CT vizsgálatot három orvosi területen alkalmazzák: az onkológiában, az ideg- és elmegyógyászatban és a kardiológiában. A módszer vitathatatlanul nagy előnye, hogy egyetlen vizsgáló eljárás keretében megállapítható a betegség súlyossága és stádiuma, ami megszabhatja a további kezelés irányát.
Fontos tudni, hogy a vizsgálat megmutathatja a daganatellenes kezelés eredményességét is. Ha a kezelés nem pusztította el valamennyi daganatsejtet, a vizsgálat jelzi, hogy további kezelésre, esetleg a kezelés változtatására van szükség, így a drága, de hatástalan beavatkozás azonnal megszüntethető.

Ezer vizsgálat lesz az első évben

A pécsi készülék az első az országban, amelyet nem a magánszektorban alkalmaznak. Debrecenben, illetve Budapesten privát centrumokban üzemelnek ilyen PET/CT-k, az itt történt vizsgálatokat is az Országos Egészségpénztár finanszírozza, ám ott lehetőség van a vizsgálatnak a beteg saját kérésére történő elvégzésére is – amelyekért boros árat kell fizetni (egy vizsgálat negyedmillió forintba kerül). A 250 millió forintos, pályázati forrásból megszerzett pécsi készüléken zajló vizsgálatokat az OEP támogatja.
– Erre a finanszírozási évre ezer vizsgálatot vállaltunk – tudtuk meg az intézetigazgatótól. – Jövőre szeretnénk elérni a kétezret, ami napi 8–10 beteget jelentene. A Nukleáris Medicina Intézet szempontjából azért is fontos ez a beruházás, mert így, elsőként az országban, az ilyenfajta izotópos vizsgálatok teljes spektrumát lefedjük, azaz mindent egy helyen el lehet végezni a jövőben – államilag finanszírozott formában.

- Egyetlen vizsgálat megmutatja, hogy a daganat csak egy szervben található, vagy már áttéteket képzett távoli szervekben is.

- Eredményesen, pontosan és biztonságosan mutatja a leggyakoribb rákos elváltozásokat, így feleslegessé tehet számos egyéb vizsgálatot.

- Lehetővé teszi, hogy egyéb invazív beavatkozás nélkül el lehessen különíteni a jó- és rosszindulatú folyamatokat.

- Korán képes felismerni a rákos szöveteket, így lehetőség nyílik a betegség legkorábbi szakában a hatékony kezelés megindítására. Országszerte is kevés ilyen korszerű berendezés működik (Fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!