Közélet

2016.07.25. 10:32

Büntetést vonhat maga után a szökőkútban való pancsolás

A szökőkutakat sok kisgyermekes szülő, de felnőtt is strandként használja a nyári meleg napokon – kockáztatva fertőzést és büntetést is.

Wald Kata

Meleg nyári napokon gyakorlatilag hétköznapi, megszokott látvány, hogy gyerekek a szökőkutakban pancsolnak városszerte. Mint ahogy egy olvasónk is írta, a pécsi önkormányzat Széchenyi téri épülete előtt többször látni, amint a szülők büszkén fényképezik a kánikulai napokon lurkóikat, milyen ügyesen iszogatnak a fel-fel szökő vízsugarakból. Mit sem törődve az egészségügyi kockázatokkal.

Mint azt a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának illetékese kérdésünkre elmondta, a szökőkutak vizeit a fennálló fertőzésveszély miatt mindenképpen célszerű elkerülni. Ezek a létesítmények látványelemként funkcionálnak, nagy hőségben legfeljebb a komfortérzet javítását szolgálják. Nem fürdőzés céljára alakították ki, ezért vizeik minőségét – ellentétben például a közfürdőkkel – nem is ellenőrzi a hatóság. A szakember hozzátette, kánikula idején is fontos a higiénés szabályok betartása: senki ne használja fürdésre a szökőkutak vizét, ne hűsítse vele arcát, nyakát.

A szökőkutak vize könnyen szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. A létesítmény belső felszínén olyan nyálkás, csúszós réteg alakulhat ki, amelyet a hagyományos tisztítási technológiákkal nehéz eltávolítani. Egy meleg nyári napon a víz könnyen felmelegszik, a 25° C feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok terjedését. A szökőkutak pangó vizében a kórokozók, az algák könnyen elszaporodhatnak, és a fürdés során – esetleges lenyeléskor, vagy a vízpára belélegzésekor – fertőzést okozhatnak.

Nem éri meg

Jellemzően gyomor-, bélrendszeri megbetegedést, légzőszervi fertőzést, szem-, bőr-, nyálkahártya-irritációt tapasztalhatnak azok, akik megmártóznak a szökőkútban. Az üzemelés közben keletkező vízpermet belélegzésével a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni, és helyileg gyulladást okozni. A legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Büntethetnek is

A Biokom Nkft. tájékoztatása szerint a fürdőzés tiltott a szökőkutakban. Óhatatlanul megfürdenek benne a kutyák, macskák, madarak, amelyek mind különféle fertőzéseket terjeszthetnek. Fontos tudni, hogy akár komoly összegű bírságot is kiszabhatnak arra, aki tiltott helyen fürdőzik: így tehát a szökőkútban való pancsolás is büntetést vonhat maga után. Mindezek mellett ott a kockázat, hogy csúnya fertőzést is összeszedhetnek a szabályszegők. Ha valaki emiatt megbetegszik, saját maga a felelős, a gyerekek esetében pedig a szülők. Ők a törvény értelmében szabálysértést követnek el.

Tisztítják

A szökőkutakban lévő víz emberi fogyasztásra alkalmatlan. A Biokom szakemberei algásodás elleni vegyszerrel kezelik a vizet és minimális fertőtlenítőszerrel – amely nem nyújt biztonságot a kórokozok elszaporodása ellen. Folyamatosan vízforgatóval forgatják, hogy ne induljon meg az algásodás, illetve szükség esetén pótolják a szükséges vízmennyiséget is. A tisztítás és karbantartás rendszeres. Egy szökőkútnak ugyanakkor nincs olyan vízkezelő berendezése, szűrőrendszere, külön gépháza, mint egy uszodának. Illetve fertőtlenítőszert sem használnak olyan nagy mennyiségben, mint egy medencében.

Címkék#BIOKOM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!