Sport

2016.07.27. 17:27

PVSK-keret: máris pipa!

Leigazolta negyedik légiósát is a PVSK-Pannopower csapata, s ezzel a bajnoki rajt előtt két és fél hónappal készen is van a gárda.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Ahhoz képest, hogy az élvonalban van olyan csapat, amelynél még egyetlen külföldi érkezését sem jelentették be, a pécsiek már a negyedik légióssal is megállapodtak: az amerikai Chris Smith szeptemberben csatlakozik a gárdához.

A 22 éves, 193 centiméter magas és 95 kilós kosarasnak, aki kéthetes próbajátékkal indít majd, ez lesz az első profi éve – legutóbb még a Utah State University csapatát erősítette. S ezt szó szerint vehetjük, hiszen az előző idényben átlagban 31 percet játszott, s ezalatt dobott 15 pontot, összeszedett 5,1 lepattanót, s kiosztott 2,1 gólpasszt. Fontos még megemlíteni róla, hogy a hármasokat remekül értékesíti: 140 próbálkozásából 63 a helyére ment, ez 45 százalékos hatékonyságot jelent. Csapata mindegyik meccsén játszott, mindannyiszor a kezdőben kapott helyet, s a harmincegy találkozóból hétszer dobott húsz pont felett.

– Olyan kosarast kerestünk, aki a mi lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobban illik a rendszerünkbe – mondta el lapunknak Csirke Ferenc, a PVSK vezetőedzője. – Chris Smith elsősorban kettes poszton játszik, de szükség esetén bevethető hármasként is. Ez azért fontos, mert tőle inkább rádobásokat várunk, nem pedig betöréseket, s abból kiosztásokat. A videók alapján univerzális játékos, akiben benne van a sok pont. Nyilván az kockázatot jelent, hogy újonc lesz Európában, de az elmúlt években azért sikerült jól választanunk, szóval bízom abban, hogy most is így lesz, és valóban a csapatunk húzóemberévé válik.

A pécsiek kerete, ahogy a fentiekben írtuk is, ezzel az igazolással gyakorlatilag teljesnek mondható. Egyes és kettes posztra négy játékos áll Csirke Ferenc rendelkezésére: An­thony Nelson, Halász Ákos, Supola Zoltán és a most igazolt Chris Smith. Hármason Bíró Olivér és Antóni Csanád vethető be, a magas posztokra pedig ott van Veljko Budimir, Harazin Tamás, Bödör Bence és a szintén új igazolás, Ismet Sejfic. Hozzájuk csatlakozhatnak még az előző szezonban már bizonyított fiatalok, azaz Demeter Attila, Kővágó-Laska Márk, Popgyákunik Balázs és Borisz Krnjajszki. A baranyaiak első edzése augusztus 15-én lesz, a bajnokság várhatóan október első hétvégéjén rajtol el.

Vannak példák

Újonc kosarast igazolni elég nagy lutri – de azt is hozzáfűzte, hogy az elmúlt években szerencsére azért olyan gyakran nem nyúlt mellé a pécsi csapat

Muhamad El-Amin 2010 őszén csatlakozott a pécsiekhez, s azonnal a gárda húzóembere lett. Betörései és hármasai is halálosak voltak, ezért nehéz volt őt megfogni – össze is hozott egy huszonkét pontos átlagot. A kosaras később játszott a Körmend és az Alba csapatában is.

Brad Loesing 2012-ben igazolt a PVSK-hoz. A fiatal irányító szép idényt futott a pécsieknél, 14,5 pontot dobott átlagban, ami önmagában is szép teljesítmény egy irányítótól, de a passzokkal sem maradt adós, a meccsenkénti 4,5-ös átlaga kiválónak mondható.

Valamelyest talán kilóg a sorból a tavaly augusztusban befutó Raheem Appleby. Ő ugyanis csak edzett néhányat Pécsett – a harmadik tréningen megsérült, s mivel a felépülése sokáig tartott volna, elköszöntek tőle. A kosaras ezt követően Ciprusra igazolt, ahol jól játszott, s 16 pontos átlagot hozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!