Kultúra

2016.07.28. 18:19

A szerelem alakváltozásai - egy nagy film a színpadon

Egy legendás film, a Játszd újra, Sam! színpadi változata megy egy héten át a pécsi szabadtérin. A rendező, Szurdi Miklós sem akárki, többek között olyan tévésorozatokat készített, mint a Família Kft., az Angyalbőrben vagy a Linda. És most a Woody Allen-filmnek is megtalálta egy újszerű, izgalmas megközelítését.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Igaz, hogy Pécsett kezdte a pályát?

– Ötödéves főiskolásként itt volt a vizsgarendezésem. Ez 41 esztendeje történt, akkor rendeztem itt először és utoljára.

– Milyen a várossal azóta a kapcsolata?

– Kevés benne a személyes elem, de jó volt itt kezdeni, egy igen erős társulattal. Megjegyzem a csapat ma is igen jó, Pécs pedig az ország egyik legszebb városa, öröm végigmenni bárhol a belvárosban, szóval boldogan vállaltam a felkérést.

– Ez egy 47 éves darab. Lehet róla még újat mondani?

– Abszolút aktuális témát feszeget, az élet meghatározó részét, a párkapcsolatot, egymás keresésének az összes buktatójával, a megfelelő partner megtalálásának lehetetlen pillanataival. Ám ez nem csupán egy vígjáték. Mi úgy nevettetünk, hogy közben feláll a szőr az ember hátán.

– Személyes tapasztalatai is fellelhetők az előadásban? Hiszen három felesége volt már, köztük neves hazai színésznők.

– Én azt gondolom, ahogy haladunk az életünkkel, állandóan keressük azt a nőt/férfit, akivel szeretünk együtt leülni kávézni, akivel jó együtt szexuálisan, akivel megosztjuk a gondolatainkat, bánatunkat, aki iránt bizalmunk van, akivel büszkélkedhetünk. És ez soha nem konstans, a legnagyobb szerelem is kihűl egy ponton. Vagy átalakul egy hasonlóan értékes kapcsolattá, vagy vége lesz, és kezdődik elölről, de egyre nehezebben megy már minden, mert közben a testünk, a lelkünk és a természetünk is öregszik.

– Woody Allennel filmvilágsiker készült a történetből, Kern András pedig 33 éve játssza a fővárosban. Lehet velük vetélkedni?

– Kern Andris jó barátom, de ebben a színjátékban még nem láttam. Woody Allen pedig nagy kedvencem, ám a filmben szerintem kifejezetten rosszul játszik, csak az a célja, hogy nevettessen. Én azt kértem Lipics Zsolttól, hogy dögöljön bele a szerepbe, élje meg az összes szörnyűségével, mert csak akkor tudunk nevetni rajta. És azt hiszem, hogy sikerült, visszajön a helyzetek szánalmas, de mégis gyönyörű mivolta.

– Ön indította el hazánkban a családi tévésorozatokat a Família Kft.-vel. Elégedett volt a fogadtatással?

– Nyolc és fél év alatt 385 rész ment le belőle. Futhatott volna tovább is, de akkor jöttek be a kereskedelmi csatornák. Én azt hittem, ez csak jót hoz majd, hiszen minőségi verseny kezdődhet, ehelyett épp az ellenkezője történt, minél olcsóbban, egyszerűbben akart mindenki boldogulni. Ebben pedig már nem akartam részt venni.

– Nem tervez újabb sorozatot?

– Öt éve nem forgattam, de írok egy forgatókönyvet, és a fiaimmal tervezem az újabb filmet. Persze a színházzal is aktív marad közben a viszonyom, több helyütt is rendezek.

3x2 gyerek

Szurdi Miklós 1950-ben született Budapesten.  A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1974-ben végzett színművészként, 1976-ban rendezőként. A kecskeméti, a szolnoki és a budapesti Nemzeti Színház, a Mafilm és a MTV rendezője, a székesfehérvári színház igazgatója volt, filmeket készített, forgatókönyveket írt. Első felesége Gór Nagy Mária, két fiúk: Tamás (41) és András (39). Második felesége Appel Edit, két gyermekük: István (29) és Judit (26), harmadik felesége Xantus Barbara (elváltak már), ugyancsak két közös gyermekük van: Panna (19) és Balázs Benjámin (13).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!