Közélet

2016.08.05. 08:00

Évszázados fák hullottak Szigetváron

Minden korábbi tiltakozás ellenére a beruházó Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megbízottjai megkezdték a szigetvári vár kijelölt fáinak kivágását. A helyiek feljelentéssel keresik a felelőst.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Hiába írtak szerdán még nyílt levelet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a szigetváriak a várparkban lévő fák miatt, a tervezett kivágások tegnap délelőtt meg kezdődtek. A helyiek egybehangzó álláspontja szerint a munka engedély nélkül folyik, ezért helyi civilek úgy döntöttek, ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tesznek természetkárosítás miatt.

Berkecz Balázs városi főépítész és Varga Zoltán alpolgármester szerint számos ok miatt nem lett volna szabad bekövetkeznie a fakivágásnak. A várpark helyi természetvédelmi terület, védettségét tovább erősíti a gyógyhely minősítés. A fákat óvja a fás szárú növények védelmében kelt kormányhatározat, és a műemléki komplexumban végzett bármilyen átalakítást tervtanácsi egyeztetésre kellett volna vinni. Álláspontjuk szerint a fák kivágása és feldarabolása ezek egyikével sem összeegyeztethető.

Nagyon sajnálta a történteket a később telefonon elért dr. Vass Péter polgármester is, aki szerint a beruházónak mindenképpen egyeztetnie kellett volna a tervtanáccsal, a helyi önkormányzati szervekkel.

Mint lapunk korábbi számában megírtuk, a munkálatokért felelős Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ – elfogadva tervezők által javasolt, a vár erőd jellegét kidomborító és láttatni kívánó koncepcióját – rendelte el a 27 fa és számos további cserje eltávolítását a várparkból. A központtal, illetve a kivitelezők illetékeseivel nem tudtunk kapcsolatba lépni.

Karnyújtásnyira Zrínyi hőstettétől

Berkecz Balázs, a kisváros főépítésze és Varga Zoltán alpolgármester is elkeseredett arccal figyelték az építési kordonon kívülről tegnap délelőtt, amint egymás után dőltek le a kivágásra ítélt fenyők, nyírfák. Mint kifejtették, felháborodásuk és elkeseredésük nemcsak az évszázados fák hirtelen likvidálása miatti, hanem legfőképpen annak szól, hogy minden előzetes és érdemi szakmai, jogi és helyi egyeztetés nélkül megtörténhetett, aminek elkerüléséért mindent megtettek: a fákat kivágták. Az aggódva figyelt eseményeknek különös hátteret nyújtott a történelmi falak által körülölelt helyszín. A nagy fák pár méterre attól a szimbolikus fahídtól dőltek le, ami Zrínyi és várvédő katonáinak kirohanását, és hősi haláluk helyét jelöli a szigetvári várban.

Öröm és sok bizonytalanság

Mint tegnapi helyszíni látogatásunk alkalmából is kiderült, Szigetváron – helyiek és látogató turisták egyaránt – örülnek annak, hogy gőzerővel zajlik a várfelújítás. Ahol szükséges, bontják és megerősítve építik vissza a falakat, minderre a közvetlen életveszély elhárítása miatt is szükség volt. Senki – sem a vár kezelői, sem az önkormányzat illetékesei – nem tud semmit viszont például a várba kerülő új Zrínyi-emlékműről, aminek egyelőre csak a talapzata látható a várparkban. Az egy hónap múlva kezdődő jubileumi programról mindössze annyi tudható, hogy szeptember 5-én a Zrínyi Emlékév központi ünnepségén avatják Nemzeti Emlékhellyé a várat. Erre az alkalomra emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Posta pedig bélyeget ad ki.

Török kézben

Néhány kilométerrel odébb tervszerűen és ütemezetten, török lebonyolításban zajlik a munka a 67-es út mentén. A törökök elszállították Zrínyi Miklós mellszobrát a Magyar–Török Barátság Parkból, és felújították. A korábbi szobor, amelyhez üvegszál erősítésű műanyagot használt Metin Yurdanur szobrász, már 1996 óta állt a parkban, és a törökök most a jubileum kapcsán vállalták, hogy elkészítik és kiállítják időtálló bronz változatát is. Az alkotást három hónapra vitték vissza Törökországba, hogy megújulva, bronzból kiöntve térhessen vissza. A művész az eredeti alkotását sablonnak használta fel. A hatalmas bronzportré – súlya miatt – két darabban érkezett vissza Szigetvárra, a művész irányításával helyben forrasztották össze. A szoborral együtt a Magyar–Török Barátság Park is megújul a szigetvári ostrom 450 éves évfordulójára. Információink szerint egy kivétellel a tervezett felújítás minden eleme megvalósul, a fogadóépület később épülhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!