Gazdaság

2016.08.17. 17:43

Zajlik a milliárdos fejlesztés, bővül a létszám

Megkezdődött annak a hárommilliárd forintos fejlesztésnek az előkészítése, aminek köszönhetően Pécsett lesz a British American Tobacco egyik legmodernebb és a piaci igényekre legrugalmasabban reagáló európai gyártóközpontja.

Kaszás Endre

A pécsi gyár, ahogy korábban a piac kihívásaira is, gyorsan reagált arra a helyzetre, amit az eredményezett, hogy a BAT idén nyáron az egyik legnagyobb korábbi gyártóbázisának, a bayreuthi gyárnak a bezárásáról döntött. A dohányipari cég két pécsi egységében – a belvárosban, illetőleg a Finn utcai üzemben – máris megkezdődött a bővülő termelés feltételeinek előkészítése.

Mindez azt jelenti, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár három lépcsőben végrehajtva fokozatosan veszi át a bayreuthi gyár termelésének egy jelentős részét, ami mintegy egy éves felfutással 150–200 új munkahelyet teremt a cég pécsi gyáraiban. Ilyen mértékű bővítéssel közel egynegyedével gyarapodhat a baranyai megyeszékhelyen, illetőleg vonzáskörzetében a dohányiparban foglalkoztatott alkalmazottak száma.
A várhatóan az év második felében felgyorsuló hárommilliárdos projekt keretében az év végére a jelenleg használt német gépek mellé újak is érkeznek majd Pécsre, és az előkészítéssel párhuzamosan megkezdődik a létszámigény feltöltése is.

Kérdésünkre dr. Tóth Attila elmondta, hogy elsősorban a termelésben résztvevő operátorokra, gépmesterekre lesz szüksége a vállalatnak. Ahogy már az elmúlt időszakban is, a kiválasztásnál előnyt jelent majd a műszaki végzettség, illetőleg beállítottság, de a jelentkezők mindenképpen számíthatnak arra, hogy a BAT saját képzőprogramja keretében sajátítják majd el a szükséges ismereteket.

Munkaerő-hiány több ágazatban is

Nem véletlenül tartják a mostani fejlesztés legnehezebb elemének a munkaerő-toborzást a BAT Pécsi Dohánygyárnál. A Baranya megyei munkaerőpiacon jelenleg mintegy 16-17 ezer álláskeresőt tartanak ugyan nyilván, mégsem könnyű százas nagyságrendben legalább alapképzett, de főképpen munkára kész munkavállalót találni. Mindezt jól példázza két nagy ágazat, a gépipari cégek, illetőleg kesztyűs vállalkozások évek óta tartó folyamatos próbálkozása, hogy minőségi munkaerővel töltsék fel létszámaikat. Ugyanebbe a jelenségbe futott bele az Elcoteq Szilva utcai gyárába költözött amerikai Harman is, az audiotechnikával foglalkozó cég a multinacionális elődök (Nokia, Elcoteq, Eimo, Ensto, Huawei) után is csak nehezen haladt a felvétellel.

Huszonnégy év alatt 57 milliárd

Richard Widmann, a BAT közép-európai vezérigazgatója a fejlesztés kapcsán elmondta: a vállalatcsoport az 1992-ben bekövetkezett privatizáció óta több mint 57 milliárd forint értékű termelőberuházást valósított meg Magyarországon, ennek köszönhetően a Pécsi Dohánygyár az egyik legjelentősebb befektetővé és munkaadóvá vált a térségben. A több lépcsőben végrehajtott bővülés és modernizáció máig kiemelkedő eseménye volt, amikor 2014-ben több (mintegy kilenc) milliárd forintos beruházással hozták létre új pécsi gyáregységüket a régi belvárosi termelőegység fenntartása mellett. Többek között ennek a lépésnek köszönhette azt a Pécsi Dohánygyár, hogy adottságai és termékszerkezete jól megfelel az európai piac kihívásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!