Kultúra

2016.08.21. 13:18

Molnár Jacqueline Barcelona színeit is elhozza Pécsre

Színes, szeretni való ötletes alakok, aprólékos kidolgozással, kedvesen bumfordi bájjal. Ilyenek Molnár Jacqueline mesekönyv illusztrációi, grafikái, melyekből pénteken nyílik kiállítás a Zsolnay-negyedben, és a művész a hétvégén két napon át foglalkozást is tart a gyerekeknek.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Lackfi János Pécsett tanított éveken át. Lázár Ervin a Dunántúli Napló egykori újságírója a másik kedvenc mesekönyvírója, akinek gyakori illusztrátora. Önnek is ilyen kitűnő kapcsolata van a várossal?

– Gyerekkoromban jártam itt néhány alkalommal, és nagyon különlegesnek éreztem a hangulatát. Tavaly végre a férjemnek is megmutathattam, és rögtön beleszeretett. A Szamárfül Fesztivál vendégei voltunk akkor, miként most is. Ezúttal a képeimet is elhozom és foglalkozást is tartok a hétvégén.

– Mutassa be a tárlatát?

– Az E78 Kemence galériájában nyíló kiállításom az elmúlt tíz év munkáiból átfogó válogatás, legtöbb könyvemből egy kevés. A workshopon pedig szombat-vasárnap 15 órától dobozfejeket, nagy maszkokat fognak festeni a gyerekek, mely mögé el lehet bújni, amelybe bele lehet képzelni új alakokat, amelynek segítségével át lehet változni szebbé, jobbá, félelmetesebbé, vagányabbá, szelídebbé, ki mivé szeretne.

– A férje katalán. Mit jelent ez pontosan, hol él a család?

– Eleinte az évet megfeleztük Budapest és Barcelona között. Amióta pedig a gyerekek iskoláskorúak, azóta a szünidőket töltjük Magyarországon.

– Kivágós technikával készülnek a művei. Mit jelent ez?

– Kollázsokról van szó, különböző felületeket, újságpapírokat festek meg és azokból rakom össze a képet, amelyebe utána belerajzolok, belefestek. Sokszor olvasom át az újságpapíron a cikkeket, mielőtt lefestem őket, ilyenkor az az érzésem, hogy a világ sok szomorúságát, tragédiáját festem át, hogy szebbé, jobbá változtassam.

– Ez a formai megoldás, de hogy születik meg valójában egy Molnár Jacqueline-féle meseillusztráció?

– A téma a meghatározó és én hozzáteszem a személyes gondolataimat. Többször átolvasom az adott mesét, verset. Igyekszem átadni a szöveg hangulatát, gondolatait, a nyelvi poénok mellé vizuális gegeket keresek, és hozzáadom saját gondolataimat, érzéseimet is. S hogy miért mesekönyvek?  Nagyon boldog gyerekkorom volt. Imádtam a mesekönyveket, a színes képeket bennük, amelyek bárhová elröpítettek. Mindig az volt az álmom, hogy egyszer én is képes leszek ilyen varázslatra. Azóta is ezen igyekszem.

– A gyerekei mennyiben részesei az alkotófolyamatnak?

– Ők a legfőbb kritikusaim, gyakran változtatok, ha az a kérésük.

– Min dolgozik most, mi jön ezután?

– Ennek is lesz némi pécsi vonatkozása, mert egy újabb Lázár Ervin mesekönyv következik. A meséit már gyerekként is nagyon szerettem, és felnőtt fejjel is rajongok értük. Utána pedig egy verseskötet következik, amit Lackfi János válogatott. Jánosnak 9 éve illusztráltam először, a felesége fedezte fel egy kiállításon a munkáimat. Azóta rengeteg könyvet csináltunk együtt.

Katalán kezdet

Molnár Jacqueline 1973-ban született Budapesten.  A fővárosi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, az Iparművészeti Főiskolán diplomázott animáció-grafika szakon és a mesterképzést is elvégezte. Ösztöndíjasként tanult Groningenben, Amszterdamban és Barcelonában is. A Pannonia Filmstúdió Grácia alkotócsoportjában kezdte a munkát, mellette folyamatosan készített grafikákat, első könyvillusztrációi Katalán földön jelentek meg. Itthon Lackfi János: Kövér Lajos kötetének rajzaival debütált 2007-ben. Férje David Torrents katalán grafikus, két gyermekük van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!