Sport

2016.08.31. 13:31

Konkoly Zsófia öt számban áll rajtkőre a riói játékokon

Öt számban, 50 és 400 gyorson, 200 vegyesen, 100 háton és 100 pillangón fog indulni a paralimpián a PSN Zrt. fiatal úszója, Konkoly Zsófia. Ez lesz az első ötkarikás versenye – de szó sincs arról, hogy szétvetné az izgalom.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Alig másfél hét múlva, szeptember kilencedikén áll először rajtkőre a pécsi úszósport egyik fiatal reménysége, a még mindig csak tizennégy éves Konkoly Zsófia. A versenyzővel az egyik utolsó pécsi edzése után találkoztunk, s próbáltuk rajta felfedezni az izgalom nyomait – de sehogy sem találtuk...

– Alapban sem vagyok az az izgulós típus, nem szoktam rágörcsölni a versenyekre – mondta felvetésünkre Konkoly Zsófia. – Persze, nagy dolog ott lenni a paralimpián, ezt én is tudom, de nincs bennem semmi idegeskedés emiatt. Ez is csak egy verseny lesz, még ha a legfontosabb is. Inkább arra leszek kíváncsi, milyen a helyszín: néztem a tévében az olimpiát, nagyon szurkoltam a magyaroknak, különösen Hosszú Katinkának, de már akkor is eszembe jutott, hogy hamarosan majd én is itt fogok úszni.

A pécsi lánynak az elmúlt hetek, de talán jobb, ha inkább azt mondjuk, hónapok már az ötkarikás játékokra való felkészülés jegyében teltek: ez töltötte ki a mindennapokat, ez strukturálta az idejét. Ami nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy idén elmaradt a nyaralás.

– De ez nem olyan nagy baj, mert októberben azért majd el fogunk menni a családdal pihenni. Mondjuk a suli így kemény lesz: most kezdem majd a gimnáziumot, s rögtön az első heteket kihagyom – a tanévnyitó helyett én az olimpián leszek, az első hetekben, amikor mindenki ismerkedik mindennel, én versenyezni fogok. Ugyanakkor bízom abban, hogy nem lesz ebből semmi gond, a hazajövetel után is be tudok majd illeszkedni ebbe az új közegbe.

Pécsről többen is jártak már paralimpián – kíváncsiak voltunk arra, hogy Konkoly Zsófia megkérdezte-e őket az élményeikről, illetve arról, hogy mire érdemes készülni.

– Nem igazán, mert minden paralimpia más. Ahogy hallottam, Londonban például nagyon sokan voltak a nézőtéren, Rióban meg a hírek szerint nem lesz ennyi szurkoló. Ráadásul, azt hallottam, hogy nekünk a McDonald’s sem lesz ingyen, szóval nem valószínű, hogy az elfáradásomat én majd sajtburesszel orvosolom.

Az egyéni csúcsok valószínűleg döntőt is érhetnek

– Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen míg a többi fiatal ilyenkor nyaral, Zsófi egész nyáron edzett – mondta el lapunknak Szamek Katalin edző. – Én úgy látom, hogy most már nagyon jól mozog, egyben van, ráadásul róla tudni kell, hogy amikor nagy a tét, akkor ő kifejezetten erős, mentálisan és fizikálisan is nagyon össze tudja kapni magát. Úgy számolom, hogy ha egyéni csúcsokat úszik, akkor döntőbe kerülhet több számban is. S bár semmiképpen sem szeretnék ennyire előre szaladni, de a fináléban igazából már bármi lehet.

Máris komoly balhé alakult ki a díjazás körül

A napokban a magyar paralimpikonok is letették az esküt, ám az ünnepélyes pillanatokat valamelyest beárnyékolta, hogy időközben kiderült: egy Rióban érmet szerző parasportoló pont feleannyi pénzdíjban részesül, mint egy egészséges olimpikon. A paralimpiai aranyéremért jelen állás szerint 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért 10 millió forint jár a sportolóknak. Ráadásul még a négy éve megrendezett londoni paralimpián is jóval nagyobb összeget kaptak a dobogós helyekért az egyéni versenyszámokban a versenyzők: akkor a paralimpiai arany 23 millió forintot, az ezüst 18 milliót, a bronz pedig 14 millió forintot ért.

Egy, a közelmúltban készült interjúban a korábbi pécsi úszó, Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok azt mondta: „Ha 2024-ben olimpiát szeretnénk rendezni, akkor szerintem nem mutathatunk olyan képet magunkról, hogy csökkentjük a paralimpikonok jutalmát. És nemcsak az épekhez, hanem a négy évvel ezelőttihez képest is. Ez egyszerre nevetséges és felháborító.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!