Közélet

2016.09.01. 15:43

Háborúban a lakók az utcalányokkal

Megkeserítik a lakók életét az utcalányok a pécsi Gandhi sportcsarnok szomszédságában, mert az üzletek a közelben bonyolódnak.

Hajdu Zsolt

Két hónappal ezelőtt foglalkoztunk lapunkban azzal, hogy Pécsett lakossági mozgalom indult a prostitúció visszaszorítása érdekében, azonban egyelőre nem számolhatunk be jelentős eredményekről. Sőt, ismét megkeresték szerkesztőségünket a lakók, mivel az örömlányok továbbra is ott várják pácienseiket a Komlói úton, de szerintük a nagyobb probléma, hogy a Gandhi sportcsarnok szomszédságába – alig húsz méterre a lakóházaktól – járnak a pásztorórákra. Szerintük pocakos kismamák is vannak a szolgáltatást kínálók között.

– Szinte folyamatosan érkeznek a kuncsaftokkal, leparkolják az autót az utcában, és lesétálnak a vasúti töltésre – mutatja a lefelé vezető lépcsőt az egyik lakó. – Több fiatal család is lakik a környéken, sok a kisgyerek, de nem tudunk nyugodtan játszani vagy sétálgatni, mert szinte minden a szemünk előtt történik. Legutóbb vasárnap délután telefonáltunk a rendőrségre, hogy segítséget kérjünk, de már korábban is jeleztük ezt a problémát, több alkalommal is. Volt, hogy tetten érték a lányokat, és előállították őket, de arra is volt példa, amikor túl későn érkeztek a helyszínre, és nem találtak senkit.

Az itt élők többször is veszekedtek a lányokkal, hogy keressenek más helyet, de eredménytelenül. Mint mondták, egyszerű és tömör volt a válasz: „Én tegnap is itt sz...tam és holnap is itt fogok sz...ni! Hívjátok nyugodtan a rendőrséget, úgy sem tudnak csinálni semmit, néhány nap múlva újra itt leszek!”

– A közelben lévő buszmegállóba is rossz érzéssel állunk ki, mert nekünk is dudálnak, integetnek és leszólítanak az autósok. Tudjuk azt is, ezt a jelenséget lehetetlen megszüntetni, de nem értjük, hogy miért nem lehet ellenőrzött keretek közé szorítani – mondták a lakók.

Ha van bizonyíték, beismerik a tevékenységet

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a témával kapcsolatos korábbi válaszaikban is hangsúlyozták, hogy a rendőrség a lakosság segítségére is számít a tiltott prostitúció visszaszorításában. Mint írták, úgy tűnik, a felhívás megértésre talált, a rendőrség a Komlói út környékén több nőt is szabálysértési őrizetbe vett az elmúlt hónapokban tiltott prostitúció miatt, ezek közül két alkalommal lakossági segítséggel volt bizonyítható a jogsértés.

A hatóság tapasztalatai szerint, amennyiben a rendőrség személyi vagy tárgyi bizonyítékkal rendelkezik, általában a prostitúciós tevékenységet folytató személyek sem tagadnak tovább, beismerik a terhükre rótt cselekmény elkövetését, így az eljárás további szakaszában már nincs szükség a tanú ismételt vallomására. A rendőrség továbbra is azt kéri a lakóktól, hogy az észlelt jogsértések esetén tegyenek bejelentést a 107, illetve 112 segélyhívószámokon.

Fontos ügy

Páva Zsolt lapunknak küldött korábbi válaszában hangsúlyozta, a pécsi önkormányzat kiemelten kezeli a keleti városrész közbiztonságát és a lakók nyugodt életének biztosítását. A városháza utasította a Közterület-felügyelet munkatársait a rendszeres járőrözésre, anyagi támogatásban részesítette a polgárőr szervezeteket, ugyanakkor kiemelte, a rend fenntartásában a rendőrség az illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!