Kultúra

2016.09.01. 18:11

Konkoly-Thege György messzire viszi a híres magyar család jó hírét

Hazatért egy ősi pécsi család sarja, Konkoly-Thege György, hogy megmutassa, mivel foglalkozik (szó szerint) a nagyvilágban. Az utazó fotós tárlata ettől a héttől a Nádor Art & Flowers Galériában látható.

Mészáros B. Endre

– Volt egy híres csillagászunk a XIX. században, Konkoly-Thege Miklós, akinek ma is a nevét viseli az MTA Csillagászati Kutatóintézete.
– Ő a dédnagyapám unokatestvére volt. Az apámat, Konkoly-Thege Aladárt pedig Pécsett ismerték igen sokan klinikai sebészként, az orvosírók múlt századi vezéralakjaként, a baranyai optimista klub megalapítójaként. S azt is hozzátenném, mert ezt a kérdést szinte mindig megkapom, hogy a Konkoly kiejtése ly-nal és li-ként egyaránt elfogadott.

– Jól indult a közgazdász pályafutása, miként lett fotós?
– A nyolcvanas években az egyik legnagyobb magyar vállalat, a Taurus gumigyár külföldi üzletkötője voltam, és útjaim során hamar beleszerettem az idegen kultúrákba, az egzotikus országokba. Aztán négy évig angol tolmácsként tevékenykedtem Thaiföldön, Indonéziában, Nepálban és a Fülöp-szigeteken, és közben a fotózással is megbarátkoztam.

– Még a honlapján is úgy szerepel, utazó fotós. Mit jelent ez?
– Akkor érzem jól magam, ha az év legalább száz napját fotósként távoli országokban töltöm. Ez azért nem mindig sikerül, de a nyolcvan nap az igen.

– Akadnak még fehér foltok a személyes világtérképén?
– Nem jártam még Dél-Amerika legdélebbi részén, Afrikában is több ország kimaradt, az Egyesült Államoknak pedig visszavan a Memphistől nyugatra eső része.

– Mi a kedvenc területe?
– Indiát mindenképpen kiemelném, bár ott legutóbb kaptam egy olyan fertőzést, hogy egy hét alatt tíz kilót fogytam. Ám ez nem tart vissza, hogy újra nekiinduljak. De Dél-Afrikát is említhetném, vagy Európából a Rilai kolostor is a szívem csücske. No és a Velencei Biennálé, rengeteg látvánnyal és jó barátokkal. Aztán szívesen visszamennék Japánba is, mert legutóbb harminc esztendeje jutottam el oda.

– Gondolom profi felszereléssel megy mindenhová.
– Éppen ellenkezőleg, gyakran csak egy 20 megapixeles Sony okostelefont viszek magammal. A mostani pécsi tárlaton is van néhány kép, ami így készült. Hozzátenném, a szemnek kell résen lennie, nem a készüléknek. Én kispénzű utazó vagyok, se kocsim, se jogosítványom, tömegközlekedési eszközökkel, olcsó hosteleken át haladok előre.

– Miről szól az egykori Nádor söröző helyén álló galériában a mostani bemutatója?
– A tárlat Isztambult  idézi meg korábbi és mai formájában, ahogy én látom az évek múlásával, mert gyakran megfordulok ott. A kiállítás a török nagykövetség segítségével jött létre, és a fővárosban már több helyen bemutatták. Én pedig olyannyira szeretem ezeket a képeimet, hogy a rengeteg fotós út ellenére budapesti otthonomnak ezek a fő ékességei. Egyébként Péccsel fotósként is ápolom a több évtizedes jó viszonyom, két-három évente hozok ide új anyagot, hiszen ez a szülővárosom, az édesanyám, és az egyik  húgom a családjával pedig ma is itt él.

Közgazdász

Konkoly-Thege György 1957-ben született Pécsett. A Leő­wey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott. A Taurus gumigyárnál kezdte a munkát, a kilencvenes évek elején Ázsiá­ban volt négy évig angol tolmács. 1995 óta él a fotózásból, jelenleg a globoport.hu internetes oldalra ír fotós cikkeket. Élete során száznál több fotókiállítása volt, a legbüszkébb a londoni Indiai Kulturális Központ Nehru Intézetének tárlatára, ahová már többször visszahívták, de Luxemburgban is több alkalommal nyílott kiállítása. Egyedül él Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!