Közélet

2016.09.09. 19:01

Sok vendéget hoz Pécsre a Duna

Az immár tartósnak mondható belföldi érdeklődés mellett a Dunán hajón érkező turisták is éltetik a megyeszékhely idegenforgalmát. Az idén jól teljesítő Pécs mellett vidéki települések húzzák igazán az ágazatot, több vendéget fogadott Harkány, Villány, Bikal és Orfű is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Naponta több busszal – egyes napokon akár tucatnyival is – érkeznek a turisták Pécsre Mohácsról. Az idei évre beérni látszik az a népszerűsítő munka, ami a dunai hajózást, azon belül pedig a mohácsi kikötést, Baranya értékeinek felfedezését propagálja.

Mint érdeklődésünkre kiderült, a turistahajókon beutazók zöme német nyelvterületről – Ausztriából és Németországból érkezik –, de nem ritka már az sem, hogy más földrészekről érkező turisták fizetnek be a dunai túrára, és így fedeznek fel több közép-európai országot is. Pécs történelmi és kulturális kínálatán túl a legnépszerűbb célpontjuk a Villányi borvidék, oda is több busz érkezik naponta a mohácsi kikötőből.

Ha a szállóvendégek számát nem is, a Pécsre látogatók tömegét mégis növelik a Mohácsról érkező buszos turisták. A megyeszékhely egyébként az átlagosnál jobban teljesít idén, ami nem utolsósorban az időjárás alakulásának, a hosszan tartó nagy forróság elmaradásának is köszönhető.

Az immár évek óta stabilnak mondható pécsi teljesítmény mellett az év elején repülőrajttal induló – a korábbi évekhez képest csaknem egyötödével bővülő – baranyai idegenforgalmat a megye vidéki turisztikai fellegvárai erősítették. A korábbi mélyrepülés után új erőre kapva bővült ebben az esztendőben Harkány idegenforgalma, a pozitív változást nem utolsósorban a fürdő fejlesztése generálja. A villányi borturizmus jó teljesítménye idén is folytatódik, csakúgy mint a Bikali Reneszánsz Élménybirtok hatékony vendégcsalogatása. Orfű esetében pedig az tűnik kifejezetten biztatónak, hogy a mecseki falu idegenforgalma ebben az évben már nem korlátozódik a Fishing idején csúcsosodó érdeklődésre.

Bazilika, múzeum és wakeboard

Jelentős mértékben nőtt a látogatók száma: a pécsi székesegyház – a tavalyi felújítások után – figyelemre méltó emelkedést regisztrálhatott az első félévben. Hasonló látogatottságnövekedést könyvelhetett el a Cella Septichora Látogatóközpont is, valamint a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága pécsi múzeumai is. Ami a külső célpontokat illeti, továbbra is népszerű a tv-torony, és érdekes új elemet hozott a kínálatba a város déli határán wakeboardpályát is kínáló park.

Fesztiválok idején telt ház is volt

A hazai és a külföldi vendégek egyaránt a szálloda típusú szálláshelyeket részesítették előnyben baranyai látogatásuk idején. Egyéb szállástípusok népszerűsége egy-egy telt házas rendezvény, különösen fesztivál (Ördögkatlan, Fishing) idején tapasztalható, ilyenkor a kempingek, kiadott magánházak is megteltek. A Mecsekben és a Dráva mentén a falusi turizmus vendégházai is népszerűek.

A külföldiek többsége egyébként Németországból, Ausztriából és Szlovákiából érkezett az év elején.

Csalogató ősz

A kifejezetten biztató főszezon után egy jó őszi teljesítményről sem kell lemondania a baranyai vendégváróknak. Harkányban és Villányban – a gyógyvíz és a szüreti programok kapcsán – hagyományosan erős a szeptember–októberi vendégforgalom, Pécs idegenforgalmát pedig a konferenciák erősíthetik ebben az időszakban. Ugyancsak erős folytatásban bízhat az idén 20 éves jubileumot ünneplő bikali Puchner Szálló. Mohács felől a Duna egészen október végéig biztos táplálója lehet a megye turizmusának, ami idén ősszel Szigetvárról is erősítést kap. A kisváros szállásai ezekben a napokban telt házat mutatnak, de a Zrínyi-emlékév az egész esztendőben élénkítette Szigetvárnak az elmúlt időszakban nem túl erős idegenforgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!