Kék hírek, bulvár

2016.09.15. 18:28

Autóval és gyalog is vigyáznak ránk

Nem lenne korszerű a posztos rendőrök alkalmazása, hiába szeretnék sokan az évtizedek óta nem alkalmazott közbiztonsági intézkedést. Helyettük a modern technika és mozgékony egységek garantálják a város nyugalmát.

Nógrádi László

Mikor lesznek újra posztos rendőrök Pécs – ez a kérdés győzött a Mi legyen az újság? című akciónk legutóbbi szavazásán, ezért erről az olvasói felvetésről érdeklődtünk a rendőrségnél és a városházán. Olvasónk a legendás főtéri rendőr, Leonárd Lajos példáját hozta fel – jelezve, hogy ma is él a városban a közösség biztos pontjaiként ismert rendőrök képe.

Javuló statisztika, további erősítések

Az önkormányzat válaszában bíztató folyamatok elindulásáról számol be a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Őri László alpolgármester. Indoklásul felidézte, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma, a 2010-es évi hétezerről a tavalyi 3900-ra. Amellett, hogy a javuló statisztikákat sikerként értékelik, fontosnak tartják a helyiek szubjektív biztonságérzetének erősítését is. Ezért fordult évekkel ezelőtt a pécsi polgármester a Belügyminisztériumhoz, nagyobb rendőri jelenlét biztosítását kérve. A járőrök száma nőtt is, emellett ma is működik a Leonárdó Program, szorosabban dolgozik együtt a rendőrség és a Közterület Felügyelet, nagyobb támogatásban részesülnek a pécsi polgárőrök is, mint bármikor korábban. A Leonárdó Program a történelmi belváros biztonságát célozza, elsősorban a nyári idegenforgalmi szezonban.

Leonárdó modern, technikával támogatott verzióban

A Leonárdó név alatt azonban nem egy nosztalgikus elem él tovább, hiszen az olvasóink által hiányolt posztos rendőr szolgálati formát a rendőrkapitányság évtizedek óta nem alkalmazza. A meghatározott helyszíneken „őrködő” rendőrök alapfeladata a segélyhívó rendszer működtetése volt – telefon híján az ismert pontokon lévő rendőrök elérhetősége volt az egyetlen kommunikációs csatorna. A telekommunikáció fejlődése miatt a szimpatikus, de hatékonyságában gyenge szolgálati formát a rendőrkapitányság 24 órás bűnügyi panaszfelvételi és helyszínes, baleseti helyszínelői szolgálata, valamint az alap-, a mozgóőri, illetve a körzeti megbízotti szolgálat váltotta fel, amelyek kombinálásával folyamatos közterületi jelenlétet biztosítanak.
A szolgálatok szervezésében rugalmasan alkalmazkodnak a változásokhoz, a rendőrség minden évben be is számol erről a munkáról az önkormányzat képviselő-testületének.

Álldogálás helyett egész nap járják a városrészeket

A rendőri erőkről, a biztonsági intézkedések szervezéséről a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is kérdeztük. Általános számadatokkal nem szolgáltak a városrészekben szolgálatot teljesítő rendőri létszámról, mindössze annyit árultak el, hogy a szolgálatokat folyamatos elemző-értékelő munka alapján szervezik. Ehhez bűnügyi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és határrendészeti adatokat vesznek alapul, figyelembe véve az évszakokra, napszakokra, hétvégékre, rendezvényekre és egyebekre vonatkozó prognózisokat, tendenciákat. Mindez kihat a gyalogos és a kocsival járőröző szolgálatokra is.

- A lakosság számára minél láthatóbb megjelenést a Pécsi Rendőrkapitányság központi szervezete mellett a négy városrész őrsei - Központi, Gyárvárosi, Kertvárosi és Uránvárosi Rendőrőrs biztosítják. A kapitányság az alap-, a mozgóőri, illetve a körzeti megbízotti szolgálat kombinálásával éri el a folyamatos közterületi jelenlétet.
- A mozgóőri szolgálat kizárólag gyalogos járőrözést jelent, ez 14 körzetben zajlik naponta reggel hat és este tíz óra közt, körzetenként 2-2 fővel.
- Erősítésként a Mélységi Ellenőrző és Közterületi Támogató Osztály, valamint a  Készenléti Rendőrség pécsi alegysége is vezényel gyalogos és autós szolgálatokat Pécs területére.
- A körzeti megbízottak a teljes várost lefedő körzeteikben gyalogosan és kocsival is járőröznek.

A megyei kapitányság a „Leonardo legenda” kifejezéssel is utalt a posztos rendőri időszak emlékre. Ez szerintük sokkal inkább a volt kollégájuk személyiségéből táplálkozik, mint a valós rendőri eredményekből. A képet tovább árnyalja, hogy egy adott hely folyamatos szolgálatellátásához hat rendőrre van szükség - annak idején Leonárd Lajos sem egy személyben szavatolta a városlakók emlékeiben ma is élő állandó jelenlétet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!