Közélet

2016.09.20. 12:51

Penészes sütemény kerülhetett forgalomba

Penészes aprósütemények miatt riasztotta az Európai Unió gyorsvészjelző (RASFF) rendszerét a svájci hatóság. A különböző ízesítésű, olasz jellegű „Pasticceria” teasüteményekből Magyarországra is szállítottak. A termékeket 1,0 és 4,0 kg közötti dobozos kiszerelésben, vagy kimért élelmiszerként hozták forgalomba.

Forrás: NEBIH

A sütemény az Egyesült Királyságból származik, a csomagolásán Tentazioni márkajelzés szerepel. A termék magyarországi beszállítójával szemben a hatóság azonnali vizsgálatot rendelt el.

Mivel a bejelentésben megadott tételek azonosítói jelenleg nem ismertek, a NÉBIH arra kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik a fenti előállítású termékkel, fogyasztás előtt ellenőrizze a csomagolást és győződjön meg a sütemény épségéről. Kimért élelmiszert csak tiszta, rendezett körülményeket biztosító üzletben vásároljanak és a termék eredeti csomagolásán található információkról kérdezzék meg az eladókat.

Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelhetnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. Ezek kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek, mivel hatásuk a szervezetben összegződhet, hosszú távon máj- és vesekárosodáshoz vezethet. Egyes mikotoxinoknak daganatkeltő hatása is van. A penészedés a romlás jele, a romlott élelmiszer ártalmas az egészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!