Közélet

2016.09.27. 09:14

Két kórtermet bővítettek ki az Onkohematológia Osztályon

Immár két kórteremben is ottaludhatnak a szülők a pécsi gyermekklinikán – és segíthetik ezzel a daganatos betegséggel küzdő gyermekeiket.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Összesen 8,2 millió forintba került az a kórterembővítés a PTE Gyermekklinika Onkohematológia Osztályán, amelynek köszönhetően immár négy szülő is éjszakai pihenése is lehetővé vált. A súlyos állapotú, krízishelyzetben levő kisgyermek mellett a szülő az éjszakát az összetolt székek helyett mostantól a kórterem kibővített részében elhelyezett ágyban töltheti. (Egyébként a szülők térítésmentes szállása, ahol az alváson kívül mosdási, mosási és főzési lehetőség is biztosított, változatlanul a Lions Club Normandia Pécs segítségével megoldott, a klinikától nem messze.)

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a tegnapi átadón Decsi Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója azt emelte ki, hogy bár látszólag talán nem nagy beruházást ünnepelhetünk meg, az érintettek számára ez óriási jelentőséggel bír. A klinikaigazgató hozzáfűzte: a kórházban lévő kisgyerekek alapban is igénylik a szülő közelségét éjszaka is, de ez hatványozottan igaz az onkológián kezelt csöppségekre. 

Az együttalvás ereje tehát megkérdőjelezhetetlen – s ehhez kapcsolódott Sebestyén Andor, a Klinikai Központ főigazgatója is, amikor azt mondta: ha a klinikum ilyen szinten is hozzá tud járulni a gyógyításhoz, akkor nem kérdés, hogy meg kell tenni ezeket a lépéseket is.

– Évente 35-40 új betegünk van, Somogyból, Tolnából, Zalából és persze Baranyából érkeznek hozzánk gyerekek – tudtuk meg Ottóffy Gábortól, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztályát vezető főorvosától. – Tudni kell, hogy ők nem rövid ideig vannak nálunk: a legtöbbször hetekig, hónapig kénytelen itt lenni. A kezelésük a legritkább esetben történik meg gyorsan, s bizony a hosszúra nyúló gyógyulási folyamatban minden szülői segítségre szükség van. Az, hogy éjszaka is ott lehet mellettünk valamelyik szülő, nem csak a biztonságérzetüket növeli, hanem hozzájárul a jobb közérzethez, amely a gyógyulás folyamatában is elengedhetetlen.

A hivatalos megnyitó után volt alkalmunk megnézni a szobákat – s amellett, hogy megállapítottuk, valóban szemrevaló lett a bővítés, s tényleg kényelmesen tudnak majd itt éjszaka aludni a szülők, azt is észrevettük, hogy a hozzácsapott kis rész egyik fala szinte teljesen üveg. Nem lesz így teljesen üvegház nyaranta ez a két szoba, kérdeztük Ottóffy Gábortól. Ő azonban gyorsan megadta a magyarázatot a nagy ablakokra:

– A nagy meleg ellen remélhetőleg azért az árnyékolás elég lesz, de nagy ablakokra szükség van: aki itt fekszik, annak is kell, hogy legyen valamilyen kapcsolata a külvilággal. Hogy tudjon kinézni, a fákra, az égre, és hogy tudja: a világ nem csak ez a szoba, ez a kórterem, ez a folyosó. Hogy várja őt kinn is valami.

Összefogások és segítségek

A költségeket egy országos és két helyi alapítvány (Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány és Tölösi Péter Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért) állta – ugyanakkor az alapítványok rengeteg segítséget kaptak cégektől és magánemberektől is.

– Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványban egykori betegek, illetve szüleik is vannak, úgyhogy ők pontosan tudták, miért fontos ez a bővítés – tette hozzá Ottóffy Gábor.

Az építkezés megtervezése a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának köszönhető – az ottani munkatársak ingyen végezték el a munkát. A kivitelezést a PTE Kancellária Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság Beruházási Osztálya szervezte és felügyelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!